Hlavní obsah

Nepál chce omezit výstupy na Everest. Nic moc to nezmění, říká český horolezec Uher

Mount Everest.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nepálská vláda chystá řadu nových opatření pro výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest. Zájemci o výstup budou muset nejprve zdolat jiný nepálský vrchol s minimální výškou 6500 metrů. Nová opatření Nepál chystá po letošní sezoně, během které na Everestu zahynulo jedenáct horolezců. Podle horolezce Libora Uhera ale nové podmínky vlády nic nezmění.

Článek

Mezi další návrhy Nepálu patří i zvýšení poplatku za výstup na Everest, který se vyšplhá na 35 tisíc amerických dolarů. Na ostatní osmitisícové vrcholy by se vztahoval poplatek 20 tisíc dolarů. Právě zvýšení ceny by mělo snížit počet turistů.

Český horolezec Libor Uher, který jako druhý Čech v historii vystoupil na K2, ale tvrdí, že vyšší poplatek turisty neodradí. „Na Everest teď chodí hlavně fandové a zbohatlíci, kteří jsou ochotni platit obrovské částky jenom proto, aby měli fotku s nejvyšší horou světa,“ uvedl Uher.

Odborná komise v dokumentu poukazuje i na to, že horolezci, kteří by si na nejvyšší horu troufli, by měli splňovat fyzické předpoklady pro výstup. Otestovat by se měli nejprve na vrcholu s minimální výškou 6500 metrů. Uher ale upozorňuje na to, že se jedná o zástupný manévr, neboť v Nepálu jsou takto vysoké vrcholy téměř všude a je velmi jednoduché na ně vylézt bez jediného kousku lana.

„Jediné, co to přinese, je to, že Nepál bude kasírovat ještě větší prachy… To je překážka jen pro to, aby to vyselektovalo laiky, nevyřeší to vůbec nic,“ řekl Uher pro Seznam. „Ve snaze stanout na nejvyšším bodě planety to lidi v žádném případě nezastaví,“ dodal.

Reakce horolezce Libora Uhera. Video: Libor Uher , Seznam Zprávy

Řešením by podle Uhera mohla být podmínka zdolání jiné osmitisícové hory. I tak ale mnoho profesionálních horolezců nad Everestem „zlomilo hůl“ a kvůli vysoké popularitě už o výstup na vrchol zájem nemají.

Kvalitu nových opatření si však pochvalují nepálské agentury i šéf asociace turismu a komise Ghanshyam Upadhyay. „Tato doporučení mají zabezpečit kvalitu a bezpečnost nepálského horského turismu, a to se nám díky novým opatření podaří,“ řekl Upadhyay.

V Nepálu se nachází osm ze čtrnácti nejvyšších vrcholů na světě a příliv turistů je hlavním zdrojem příjmů pro nepálský stát. Země umožňovala výstup na nejvyšší horu světa téměř každému zájemci, který byl ochoten zaplatit 11 tisíc dolarů. Nepálské úřady letos vydaly rekordních 381 povolenek. I s doprovodem horolezců to znamená, že se na výstup připravovalo zhruba šest set lidí.

Při výstupu na Mount Everest se koncem května tvořily dlouhé fronty. Podle profesionálních horolezců za smrt jedenácti horolezců může často nezkušenost těch, kteří na výstup vyrazili, a nepálské úřady, jež vydaly mnoho povolení.

Reklama

Doporučované