Hlavní obsah

Neplnění úkolů a ztráta důvěry. Fischer končí na Vltavě. Šéf ČRo Zavoral mu neprodlouží smlouvu

Foto: Khalil Baalbaki

Šéfredaktor stanice Český rozhlas Vltava Petr Fischer.

Reklama

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral na návrh ředitele programu neprodloužil smlouvu s šéfredaktorem stanice Vltava Petrem Fischerem. Nesplnil zadané úkoly a stanice dál stagnuje, řekl ČTK mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Článek

Jméno Fischerova nástupce, který se ujme vedení stanice od 1. ledna, má být oznámeno na zasedání Rady Českého rozhlasu za týden 19. prosince. Fischerovi vedení programu ČRo nabídlo spolupráci na publicistických pořadech na stanici Vltava. Fischer je zároveň jedním z moderátorů Den podle na stanici Plus.

„Důvodem neprodloužení smlouvy je kombinace nesplnění úkolů, které Petr Fischer dostal před rokem a půl a které akceptoval, pokračující stagnace stanice, která provedla jen dílčí programové změny a nedokázala naplnit svůj potenciál mezi posluchači, a také ztráta důvěry,“ uvedl Hošna.

Fischerovi vyjádřili v otevřeném dopise podporu ředitel Ústavu filosofie a religionistiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jakub Čapek a ředitel Archivu Jana Patočky Ivan Chvatík a dalších zhruba 900 lidí. Fischer podle nich zavedl řadu inovativních změn, pozastavili se nad tím, že zaměstnanci stanice stále nevědí, kdo ji od ledna bude řídit.

Fischer byl jmenován do funkce šéfredaktora ČRo Vltava bez výběrového řízení před dvěma lety, s omezeným mandátem a s úkolem upravit program tak, aby přilákal nové posluchače. Stanici aktuálně poslouchá 48 000 denních posluchačů a 137 000 lidí týdně, což je nejméně v historii. Před programovými změnami a marketingovou kampaní na podzim 2017 přitom naladilo Vltavu každý týden 140 000 posluchačů a každý den 47 0000 posluchačů. Před pěti lety Vltavu týdně poslouchalo kolem 200 000 příznivců týdně a zhruba 80 000 každý den.

Fischer zavedl programové úpravy, které přinesly publicistickou reflexi aktuálního kulturního dění. Nové publicistické formáty ale podle Hošny trpí značnými výkyvy kvality. Dominantami vysílání z hlediska zájmu posluchačů zůstaly naopak tradiční pořady, zejména Mozaika a literárně dramatické žánry. Zásadní chybou podle vedení ČRo je, že se v době Fischerova mandátu nepodařilo vytvořit koncepci hudební dramaturgie. Klasická hudba, která je tradičně silným symbolem Vltavy, se ocitla na druhé koleji ve stínu aktuální publicistiky. V létě se pak Rada ČRo zabývala výtkou, že Vltava čtením úryvku z knihy Linie krásy od Alana Hollinghursta v odpoledních hodinách odvysílala pornografii.

Programově, finančně i personálně bude Vltava podle vyjádření vedení ČRo v následujícím roce zajištěna stejně jako v roce letošním, kdy měla absolutní prioritu. Cílem bude podporovat a rozvíjet vše, co je ve stávajícím programu funkční, kvalitní a setkává se s očekáváními posluchačů, zvýšit kvalitu tam, kde se jí momentálně nedostává, případně kolísá, a hledat nové formáty relevantní pro současnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované