Hlavní obsah

Neposílali jsme KLDR ropu, ohrazuje se Čína proti obviněním

Čína se ohradila proti obviněním, podle kterých měla dovážet ropu do KLDRVideo: AP

 

Reklama

Čínské ministerstvo zahraničních věcí popírá, že by země dovážela ropu do Severní Koreje. Loď s rafinovanou ropou, kterou v říjnu zadržela Jižní Korea, prý v Číně od srpna nikdo neviděl.

Článek

Čínskou loď s 600 tunami ropy na palubě zadrželi Jihokorejci 19. října v přístavu Yeosu. Měla namířeno do KLDR, kde její posádka plánovala zboží vyložit. Z vyšetřování čínského ministerstva zahraničních věcí ale vyplývá, že plavidlo z Číny vůbec nevyrazilo a ropu muselo nabrat jinde.

Mluvčí ministerstva zahraničí Hua Chunying v pátek oznámila, že loď nekotvila v žádném čínském přístavu od srpna letošního roku. „Série posledních zpráv zkrátka nesouhlasí s fakty. Čína vždy plně a striktně dodržovala usnesení Rady bezpečnosti OSN a plnila své mezinárodní závazky,” ohradila se Hua proti obviněním.

OSN na popud amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila na režim diktátora Kim Čong-una přísné sankce, které se týkají i mezinárodního obchodu. Aféra s lodí plnou ropy Trumpa v říjnu rozzlobila a na sociálních sítích dal průchod svým emocím. Šéf Bílého domu se nechal slyšet, že Čína byla přistižena při činu a že ho její počínání nesmírně zklamalo.

„Nikdy neumožňujeme čínským občanům nebo podnikům, aby se zapojovali do činností, které porušují rezoluce OSN,” dodala Hua, přestože Čína stále představuje pro Severní Koreu největšího obchodního partnera.

Reklama

Doporučované