Hlavní obsah

Nepůjdeme s každým, říká o předvolební spolupráci Rakušan

Nechceme být těmi, kteří půjdou s každým, říká o předvolební spolupráci Rakušan.

Reklama

Poslanců mají jen šest, ale v námluvách o spojení do opozičního bloku je o ně velký zájem. Starostové a nezávislí řeší, s kým by se jim ucházelo o hlasy voličů do Sněmovny nejlépe. Nepůjdeme s každým, říká šéf STAN Vít Rakušan.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Vy jste v posledních sněmovních volbách měli nejhorší volební výsledek. Hranici 5 % jste překročili jen o něco málo hlasů. Jak si vysvětlujete, že je o vás tak velký zájem?

My jsme to naopak považovali za obrovský úspěch, protože krátce před minulými volbami se rozpadla koalice s KDU-ČSL, my jsme na naši vlastní kampaň měli nějaký měsíc a půl a jediná agentura nám nepředpovídala, že do Sněmovny vůbec vstoupíme. Takže vůbec to, že jsme se tam ocitli, jsme považovali za obrovský úspěch. Myslím si, že jsme odvedli také i v těch šesti poslancích, a je to vždycky náročnější než v nějakém velkém klubu, docela slušný kus práce. Myslím si, že jsme komunikativní, a myslím si, že i v rámci různých vyjednávání v rámci opozice prostě umíme spojovat. Já už jsem před rokem přišel s výzvou všem opozičním stranám, ať se spolu bavíme, ať se bavíme o modelech spolupráce.

Právě, a už je to, pane předsedo, rok a pořád nemáme žádný výsledek. Tak kdy dáte voličům jasně najevo, jak to tedy s vámi bude?

Ještě mě, prosím, nechte doříct tu jednu větu. Já si myslím, že ta výzva je vždycky jednodušší od volebního subjektu, který není ani v té opozici dominantní. Tedy to, že jsme tomu nějaký rytmus dali, považuji za důležité. Teď koronakrize ukázala, že spolu spolupracujeme, umíme to a možná nás i lidsky trochu přiblížila. Ten výsledek dáme každopádně po krajských volbách. Do té doby se domnívám, že žádný přesný formát domluvený nebude. Na druhou stranu si myslím, že podzim letošního roku je prostě limitní pro to, abychom byli schopni představit životaschopný model.

Vy zvažujete hned několik variant. Lze říci, že některá už má teď ve vašem hnutí výraznou převahu?

To určitě teď ještě říkat nebudu, protože i naše anketa se uzavírá na konci července, tedy ještě někteří hlasující mohou své hlasy a názory vyjádřit. Bylo by určitě od předsedy nefér, aby říkal dopředu veřejnosti dříve než vlastním lidem, jak anketa v rámci hnutí dopadla.

Sentiment k vlastní značce

Já jsem totiž od vašich kolegů v zákulisí slyšela, že spíše se kloní k tomu, že by kandidovali samotní pod značkou STAN.

Každá strana, každé hnutí má samozřejmě největší sentiment k vlastní značce. Pokud uděláte anketu v jakékoliv straně v České republice a budete se ptát, zda chtějí kandidovat samostatně nebo s někým v koalici, tak první varianta vždycky bude samostatně. A to už je potom práce předsednictva, předsedy, všech našich krajských organizací se bavit o tom, jestli taková varianta v této době má smysl. Já jsem své předsednictví spojil s tím, že chci pomoci nějaké kvalitativní změně v dalších parlamentních volbách v roce 2021. Já se skutečně domnívám, že aby taková změna mohla přijít, a jsem o tom přesvědčen a budu koneckonců svůj předsednický post také na jaře obhajovat a s tím tam půjdu, že, aby ty naše hlasy měly nějaký smysl pro tu změnu, tak musí být v nějakém širším spojenectví.

A jaké spojenectví byste si představoval vy jako předseda hnutí STAN?

Já to určitě včas řeknu lidem. Především takové, které bude mít nějaký programový smysl, nebude to jednoduchý antiBabiš. My nemůžeme jít do voleb s tím, že řekneme lidem: „Pojďme vystřídat Babiše.“ My tam musíme jít s programem. My se musíme dohodnout i s těmi partnery na tom, zda naše programová východiska jsou stejná. My jsme hnutí, které i z různých průzkumů, pokud se podíváte na hlasování, se skutečně a reálně pohybuje někde mezi pirátskou stranou a ODS. Tedy to není nějaká naše licoměrnost, že vyjednáváme s oběma těmito stranami. Na druhou stranu prostě to rozhodnutí musí padnout. Já nechci, a tak také nejednám s žádným z partnerů, říkat jeden den to a druhý den ono, proto raději tu situaci nekomentuji a přijdu až potom s nějakým finálním rozhodnutím našeho hnutí.

A když se teď podíváme na ty dvě strany, se kterými vyjednáváte, tak pojďme vzít na úvod Piráty. S těmi vládnete v Praze. Viděli jsme spory ohledně zdražení Lítačky. Když se nedokážete domluvit na koalici ve městě, tak jak byste to zvládli celorepublikově?

Tak já nerad opravuji novináře, ale na koalici jsme se domluvili, my se občas nemůžeme dohodnout na nějakém konkrétním tématu…

Myslím dohodnout na koalici ohledně toho, jestli se má zdražovat nebo nemá zdražovat Lítačka.

Rozumím, ale na té komunální úrovni, já jsem 9 let komunální politiku dělal, se mnohokrát nad věcným tématem nedohodnete ani s lidmi, kteří kandidovali s vámi. To je prostě běžná komunální politika. A to, že se řeší nějaká konkrétní agenda? Nakonec se k nějakému řešení dojde, to je potom ten důkaz, že koalice funguje. A teď jsme v Praze ve fázi, že se vyjednávají podmínky, jak to bude s jízdným vypadat. Já prostě věřím, že ta koalice, aniž já jako předseda bych měl tendence do toho zasahovat, se nakonec dohodne. A za další si myslím, že je dobrým signálem i to, že i s pirátskou stranou jako jediný subjekt zkoušíme jeden koaliční formát v krajských volbách, je to v Olomouckém kraji, mně se ta kandidátka moc líbí. Lidsky, personálně i tím nasazením před volbami. A já věřím, že zrovna tato kandidátka bude mít velký úspěch.

Když se podíváme na spolupráci s ODS, co by vás dávalo dlouhodobě dohromady, když ta strana se netají tím, že je spíše euroskeptická?

To je určitě jeden z těch problémů, který tam vidíme, protože my jsme prostě hnutí, které je sice eurorealistické, ale ve srovnání s ODS jsme určitě, řekněme, většími optimisty v tom, že ten projekt má i do budoucna smysl. To je určitě zásadní bod. Na druhou stranu, pokud jsme se například s předsedou Petrem Fialou bavili o reformě vzdělávacího systému, tak to je pro nás další velmi stěžejní bod, na kterém pracujeme, a máme vlastní představu té reformy. Tady si myslím, že se naopak v drtivé většině bodů shodneme. Modernizace, digitalizace státu, jednoduchý daňový systém a vůbec stát, který nepřekáží. Takže jsou určitě věci, na kterých se neshodneme a na kterých se shodneme, ale to je normální, pokud spolupracují dva rozdílné politické subjekty, my nejsme svojí vlastní kopií. My jsme dva rozdílné subjekty s vlastním programem a ten společný program v každém formátu musí znamenat kompromis.

A nezačalo by to potom později skřípat, jak u Pirátů, nebo u ODS, když byste měli programové neshody?

Právě proto já od začátku mluvím o tom, že to spojenectví by mělo být programově silné v tom smyslu, že hned v první fázi si musíme vydefinovat, co nás jednoznačně spojuje, kde problém nebude. Ale jednoznačně si říci, co jsou nepřekročitelné body pro tu či onu stranu. A potom samozřejmě na základě toho se uvidí, zda to spojenectví je, nebo není možné. Samozřejmě se žádný z těch subjektů, byť má zrovna nižší preference než ten druhý, nemůže cítit tím způsobem, že se vzdává svého programu, takové koalice nikdy nefungují.

Vy už jste si zkusili koalici s TOP 09, domlouvali jste se s lidovci. V kuloárech se ve vtipu říká, že teď balancujete na hraně, abyste od té žádané bohaté nevěsty nesklouzli ke straně, která jde s každým. Jak moc to zvažujete?

Samozřejmě, že to zvažujeme, ale důsledek a výsledek těch dalších voleb je tak zásadní pro Českou republiku, že si skutečně myslím, že ta naše procenta, naše hlasy jsou potřebné v nějakém společném projektu. Já naopak chci říct, že my se samostatné kandidatury nebojíme, protože vždycky míváme v těch volbách o nějaká 2,5 procenta až 3 více, než nám dávají průzkumy. Je to těmi regionálními výkyvy, které jsou u nás v některých městech a v regionech velmi pozitivní. My se samostatné kandidatury nebojíme, kdyby to tak dopadlo, my do toho samozřejmě půjdeme s veškerým nasazením a nebojím se, že nebudeme v Poslanecké sněmovně. A ještě jedna věc u toho našeho hnutí, jsou strany v České republice, které jsou na své parlamentní existenci prostě a jednoduše existenčně závislé. My ne, STAN nezmizí. My máme senátní klub, máme krajské zastoupení, máme statutární města, STAN by přežil i to, kdyby jedno období ve Sněmovně nebyl. Ale skutečně si myslím, že ta naše podpora by společnému projektu mohla pomoci. My rozhodně nechceme být za ty, kteří půjdou s každým, my chceme jít s těmi, s kterými nás něco spojuje a s kterými jsme schopni vytvořit kvalitní program pro lidi.

Miroslav Kalousek oznámil, že už nebude kandidovat v dalších volbách do Poslanecké sněmovny s tím, že chce straně pomoci vyjednávat v regionech a zákulisí. Pomůže vám tohle?

Je to rozhodnutí TOP 09, já spíš potřebuji vědět, s kým teda teď vlastně v rámci této strany vyjednávat, protože my se samozřejmě i s TOP 09 bavíme a s Markétou Pekarovou opravdu nemáme žádný komunikační problém ani bariéru. Pokud teď za TOP 09 bude mluvit Miroslav Kalousek a stane se jakýmsi jejím vyjednavačem, tak já to přijmu jako rozhodnutí této strany a budu se s ním samozřejmě bavit.

Reklama

Doporučované