Hlavní obsah

Kalousek o odchodu: Málokdo zná lidi v terénu jako já, pomůžu pravici

Poslanec nebudu, ale z politiky se nestahuji, řiká o svém rozhodnutí Kalousek.

Reklama

Pro hnutí ANO je to muž, který může za všechno. Ve Sněmovně patří k nejvyraznějším řečníkům, v dalším volebním období tam už ale sedět nechce. Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek má v plánu místo toho sjednotit pravici.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Na sociálních sítích teď lidé hlasují, jestli je to dobrá, nebo špatná zpráva, že už nebudete kandidovat. Jaké reakce od lidí jste dostal přímo vy? Litují, nebo si oddechli?

Já jsem ve spojení s lidmi, kteří mě mají rádi, takže to brali s jistým zklamáním nebo je to mrzelo. Já jsem jim vysvětloval, že nepřestávám hájit barvy strany, jak zaznělo ve vašem entrée, ale přestávám…

Já jsem řekla, že přestáváte hájit barvy TOP 09 v dolní komoře, ne obecně.

Proto, aby člověk dělal politiku, nemusí být nutně v Poslanecké sněmovně. Myslím si, že ty moje důvody všichni pochopili. Já jsem už v roce 2016 vyzval ke společnému postupu středopravých hodnotově ukotvených stran. A jsem přesvědčen, že kdyby tenkrát bylo dost prozíravosti, tak dneska ty poměry byly jiné, než jsou, kdyby se podařilo ten krok udělat. A pořád se domnívám, že je to podmínka nikoliv dostačující, ale naprosto nutná, abychom se tady vrátili k normální politice a k normálnímu demokratickému vládnutí. Dnes vyjednávají lídři stran. Já nechci, aby to vypadalo, že tu koalici vyjednávám, to v žádném případě ne. Ale ti lídři udělají nějakou dohodu nebo mezidohodu, a musí ji ve svých stranách prosadit. A rozhodují ty strany. A já bych jim hrozně rád v tom terénu pomohl, protože za ta léta znám v politice skoro každého, takže mohu ty neformální rozhovory, které jsou velmi důležité, vést. A také o tom hodně vím a vím, že prostě tím dominujícím problémem jsou vždycky osobní ambice tu v tom regionu, v onom regionu, uvnitř strany, mezi stranami. A on vám ty osobní ambice nikdo nepřizná, ale zakrývá je do naprosto nesrozumitelných zástupných argumentů. A to je jeden z hlavních důvodů, proč se tři roky o té spolupráci mluví a pořád se nic neděje. A já při těch rozhovorech chci mít volné ruce a chci říkat: Podívej, já žádnou osobní ambici nemám, já nebudu kandidovat v roce 2021, ale proboha vezměme rozum do hrsti, udělejme tu dohodu, vezměte v úvahu zcela vážně to, co ti lídři dohodli. Protože to je jediný způsob, jak vrátit Českou republiku mezi moderní evropské státy.

Čestný předseda strany Karel Schwarzenberg Reflexu řekl, že ani on už nebude kandidovat příští rok. Vy jste to konzultovali spolu?

My jsme o tom spolu mluvili. V případě Karla ten důvod je jednoduchý. Já bych chtěl být v jeho kondici, až mně bude 83. Ale přece jenom 83 je 83.

Jak dlouho vy jste se sám osobně rozmýšlel, než jste dospěl k rozhodnutí, že už nebudete v těch příštích volbách kandidovat?

Poměrně dlouho, rozhodně to není náhlé rozhodnutí, zvažoval jsem to v podstatě téměř rok. Mé nejbližší okolí o tom ví. A přemýšlel jsem, jak být tomu, co pokládám za nezbytné, co nejužitečnější. Opravdu si myslím, že ta nejužitečnější úvaha může být v těch neformálních rozhovorech. Málokdo je na politické scéně tak dlouho jako já. Málokdo zná tolik lidí v tom terénu, regionech tak jako já. Myslím si, že mi nikdo neodepře schůzku. Ať už mě má, nebo nemá rád. Ale schůzku mi neodepře. Já bych se opravdu chtěl soustředit na to, že v terénu pomůžu vedení své strany, aby bylo možné uzavřít dohodu. Víte, já ten krok mohu učinit s lehkým srdcem. Bez obav o svou stranu. Protože to mladé vedení TOP 09, které bylo v listopadu zvoleno, má obrovský potenciál. Tam jsou lidé nezatížení starými spory, tam jsou lidé, kteří znají řemeslo politiky, vědí, že politik nemá patent na rozum. To znamená, jsou obklopeni experty své generace a také vědí, že společná kandidátka politických stran nemůže být jenom o dohadování, o místech na kandidátce, ale především o tom, jaký to ponese étos. Tohle všechno ti lidé vědí. Já bych jim hrozně rád v tom terénu pomohl.

A kdy začnete v tom terénu pomáhat?

Já už to v zásadě tak trochu dělám. Ale já chci mít volné ruce. Abych mohl jasně říct: Já žádné osobní politické ambice na tom projektu nemám.

Snažil jsem se, aby mé ego nebylo překážkou

Nebudete do budoucna tedy takový Miroslav Kalousek sjednotitel? Když říkáte, že vám nikdo neodepře schůzku.

Já doufám, že sjednotitelé budou lídři. Já nechci, aby vznikl dojem, že dohaduji tu koalici. To musí ti lídři. Ale pak se to musí odpracovat v těch stranách. To není tak, že lídři něco dohodnou a strany sklapnou kramfleky a poslechnou je. Ti lídři musí reflektovat názory a animozity a odstředivé tendence ve svých stranách. Často jsou jimi hodně tlačeni. To se v tom terénu prostě musí odpracovat. No a já to v tom terénu odpracovat chci.

Komentátoři, vy teď jste to také zmiňoval, často mluvili o tom, že sjednocení na pravici brání i ega jednotlivých lídrů stran. Vy jste vždycky dokázal ukočírovat své ego?

To nevím, to ať soudí někdo jiný. Snažil jsem se. Snažil jsem se, aby to ego nebylo překážkou. Ale opravdu sám sebe hodnotit nebudu. Jenom teď pevně doufám, že každý ukočíruje, ať už na pozici předsedy strany nebo předsedy regionální organizace jakékoliv strany, nejen své ego, ale i své antipatie a staré bolístky a osobní ambice a že nám půjde všem o to jedno jediné - vrátit Českou republiku na mapu důvěryhodných moderních evropských států. Já mám plnou důvěru v mladé vedení TOP 09 a jsem přesvědčen, že oni opravdu mohou být kondenzačním jádrem společné spolupráce tradičních hodnotově ukotvených stran. A to říkám zcela úmyslně, protože společnost potřebuje hodnotově ukotvené strany, které mají svá hodnotová východiska a jsou čitelné. U nečitelných hnutí nevíte, co vám udělají zítra. U čitelných hodnotově ukotvených stran to víte. A já si myslím, že mladé vedení TOP 09 může být tím kondenzačním jádrem spolupráce tradičních hodnotově ukotvených stran. A hrozně rád bych jim v tom terénu pomohl.

Nemohlo být překážkou sjednocení na pravici i vaše jméno? Protože vy jste předsedu lidovců nazval pasáčkem vepřů, se STAN jste se rozešli?

To jsem dlouho neslyšel, že by mohlo být tou překážkou. Myslím si, že to byl jeden z těch častých zcela zástupných argumentů. Jestli si vzpomínáte, já jsem v roce 2016 řekl, že pokud by to někomu vadilo, tak nebudu kandidovat. Přestože jsem to řekl, tak tam ta vůle nebyla. Ten argument byl zástupný, už jsem ho dlouho neslyšel, ale kdyby ho chtěl zase někdo použít, tak má smůlu, musí si najít nějaký jiný.

Do vás se často strefoval i Andrej Babiš. Vaše přestřelky patřily k legendárním. Myslíte si, že teď už nebude platit věta, že za všechno může Kalousek? A nevyklízíte tím Andreji Babišovi vlastně bitevní pole?

Já znovu opakuji: Nikam neodcházím, zůstávám poslancem, zůstávám zcela konzistentní ve svých názorech, a to mohu říct, že jsem konzistentní 30 let v politice. Ukažte mi na někoho, kdo může říct, že je v zásadních věcech 30 let konzistentní. A budu konzistentní i dál. Ten zbytek, co zbývá do mého mandátu, a do konce mého života budu osobou politickou a budu se vyjadřovat k věcem veřejného zájmu. Ať budu ve Sněmovně, nebo nebudu.

Plánujete po skončení vašeho mandátu, když už nebudete kandidovat, jinou funkci? Senát nebo případně ministerské křeslo?

Ne, o tom teď opravdu nepřemýšlím. Předpokládám, že budu pracovat prostě, živit se budu mimo politiku, což mi nedělá vrásky. Jsem přesvědčen, že disponuji celou řadou dovedností, které mě spolehlivě uživí. Ale politiku neopustím. Samozřejmě budu ze všech sil se snažit pomáhat tomu, čemu věřím.

Vy jste poslancem od roku 1998. Co vám bude nejvíce ze Sněmovny chybět?

Víte, že nevím. To zjistím potom, po čem se mi stýská, po čem se mi doopravdy nestýská. To je úplně stejné, jako u každého, kdo změní zaměstnání. Člověk za svůj život změní zaměstnání několikrát a vždycky se mu po něčem stýská. A uvědomí si, že bez něčeho se docela rád obejde. A to poznám, až budu mimo Sněmovnu.

Reklama

Doporučované