Hlavní obsah

Votava: Schillerové se nelíbí víc mých názorů, žádnou rebelii nedělám

Foto: Profimedia.cz

Votava: Schillerové se nelíbí víc mých názorů, žádnou rebelii nedělám.

Reklama

„Nebylo to proti programu ČSSD a podpoří to bydlení,“ říká ve Výzvě poslanec ČSSD Václav Votava, který k nelibosti ministryně financí podpořil návrh ODS, aby si lidé mohli odečítat úroky z úvěru na bydlení.

Článek

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audiu.

Zatímco zrušení daně z nabytí nemovitosti prošlo Sněmovnou hladce a jednomyslně, schválený pozměňující návrh z dílny občanského demokrata Vojtěcha Munzara byl pro ministryni financí Alenu Schillerovou za hnutí ANO nepříjemným překvapením. Zvlášť, když mu k přijetí pomohli i dva koaliční hlasy. Ruku pro něj zvedli poslanci ČSSD Roman Sklenák a Václav Votava. Schillerová to chce řešit na koaliční radě.

„Co se týče koalice, nebudu prát špinavé prádlo před médii, určitě to vezmu na koaliční radu,“ poznamenala po hlasování.

„Já jsem to avizoval, podával jsem i podobný pozměňující návrh, který také rušil zrušení daňového zvýhodnění. Co se týká ČSSD, určitě se s tím počítalo, že budu podporovat i podobný návrh, pokud neprojde ten můj. Mně osobně bylo v tu chvíli jedno, jestli je to návrh ODS, komunistů nebo někoho jiného, viděl jsem v tom smysl a podporu bydlení,“ vysvětluje svůj postoj ve Výzvě Václav Votava.

Proti programu ČSSD bych nikdy nehlasoval

Že by byl pro koalici problémovým poslancem, odmítá. „Paní ministryni se to samozřejmě nelíbí, jí se nelíbí víc mých názorů, já nedělám žádnou rebelii, někde jsme si přečetl, že rebeluji ze stran vlády, to není žádná rebelie. Já, když cítím a vím, že to je věc, která nejde proti programu a prioritám ČSSD, to bych si nikdy nedovolil, a která lidem uleví, tak proč bych takovou věc nepodporoval? Prostě já jsem takový,“ říká Votava.

Střetnout by se mohli s ministryní financí i v případě, že by požádala Sněmovnu o další navýšení schodku státního rozpočtu. Deficit 500 miliard korun schválili ve středu poslanci.

„To je obrovský deficit, který jsme tady nikdy neměli. Chápu, jsme v nějaké mimořádné situaci, ta si vyžaduje nějaké mimořádné řešení, já ale beru, že těch 500 miliard je strop. Já už bych opravdu nebyl ochotný jít za tuto hranici,“ vysvětluje poslanec ČSSD.

Problém s hlasem vládního zákonodárce by mohla pocítit kromě Schillerové i její kolegyně, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Votavovi se totiž nelíbí, že zvažuje možnost, aby stát převzal pod svou správu obecní stavební úřady. „To ani náhodou nepodpořím, to říkám zcela otevřeně. Dělal jsem starostu menšího města, vím, jak ten úřad funguje, jak je důležitý ze strany města,“ dodává Votava.

Reklama

Doporučované