Hlavní obsah

Nervozita mezi lékaři. Bradáčová poslala nový seznam čtyřiceti nemocnic, které prověří

Vrchní státní zastupitelství prověřuje další nemocnice kvůli slevám od dodavatelů léků.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Na seznamu zařízení, o která se vrchní státní zastupitelství zajímá, jsou nejen největší státní nemocnice, ale také ty patřící třeba soukromé síti Agel.

Článek

Kauza zvláštních bonusů, které nemocnice dostávají od dodavatelů léků a zdravotní techniky, se rozrůstá. Vrchní státní zastupitelství se začalo nově zajímat o dalších zhruba čtyřicet tuzemských zdravotnických zařízení.

Jak zjistil Seznam, jde nejen o největší státní nemocnice, ale také ty, které patří soukromé síti Agel.

Systém slev, které žalobci prověřují, není v českém zdravotnictví ničím neobvyklým. Využívají ho prakticky všechny nemocnice. A proto ve zdravotnických zařízení nyní zavládla nervozita.

Bonusy fungují tak, že nemocnice fakturují zdravotním pojišťovnám celou cenu za nákup u dodavatele. Částku plynoucí ze zpětně poskytnuté slevy už si nechávají pro sebe. Odhaduje se, že ročně může jít až o dvacet miliard korun.

Seznam má k dispozici nové dokumenty. Ty potvrzují, že žalobci zjišťují, kde tyto peníze končí. Chtějí třeba vědět po Ministerstvu zdravotnictví, jestli odměny pro ředitele jsou závislé na výsledku hospodaření, ale hlavně zda nemocnice tyto bonusy vrací zdravotním pojišťovnám.

Což se ale neděje a není přesně jasné, kde peníze končí. Ředitelé i zástupci Ministerstva zdravotnictví uvádí, že se jimi platí ztrátové provozy. Ale třeba šéf Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus prohlásil, že je dávají také na platy zaměstnanců.

„Tato věc je naprosto transparentní s dohledáním poslední koruny, které se vracejí do péče o pacienty. Výplata zaměstnanců samozřejmě souvisí s péčí o pacienty,“ uvedl Kraus.

V hledáčku vyšetřovatelů je IKEM i Motol

Žalobci se pro to, aby získali další důkazy, obrátili i na Ústav zdravotnických informací a statistiky. Chtějí po něm přehled o nákupech léků a zdravotnické techniky více než čtyřiceti nemocnic za uplynulý rok.

Na seznamu jsou mimo jiné zdravotnická zařízení soukromé společnosti Agel nebo privátní hořovická nemocnice NH Hospital. Především však největší pražské nemocnice jako IKEM, Všeobecná fakultní nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice, Ústav hematologie a krevní transfúze nebo i poslední působiště ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka – nemocnice Motol.

Zástupci Ministerstva zdravotnictví nechtějí policejní vyšetřování příliš komentovat.

„Vrchní státní zastupitelství v Praze se na Ministerstvo zdravotnictví obrátilo ohledně tématu takzvaných zpětných bonusů. Na to, oč jde policii, případně státnímu zástupci, se ale prosím dotazujte jich,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Jednotliví zástupci nemocnic nebo soukromé sítě Agel říkají, že nemají o policejním vyšetřování informace. A také proto nechtějí případ příliš komentovat. Mluvčí Agelu Radka Miloševská se pak nechtěla ani bavit o tom, na co třeba peníze z těchto bonusů jejich nemocnice využívají. „Neboť to považují za důvěrné,“ dodala.

Případ zvláštních slev nyní řeší také největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP. Také ona chce vědět, jaké bonusy nemocnice zpětně inkasují. Jelikož jim nemocnice neodpověděly, rozhodla se pojišťovna, že jim pozastaví vyúčtování za loňský rok. Některé z nich tak čekají na desítky milionů.

Reklama

Doporučované