Hlavní obsah

Nesmyslné pokyny úřadů zlikvidovaly zemědělci chovy

Záhady Josefa Klímy: Nesmyslné pokyny úřadů zlikvidovaly zemědělci chovy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po deseti letech hospodaření musí Heinrich Sitter zlikvidovat své chovy ve Vonoklasech u Prahy. Je to kvůli nesplnitelným podmínkám, které mu nastavily úřady.

Článek

Heinrich Sittler pochází z Rakouska. V 90. letech přišel do Prahy pracovat v bankovnictví a rozhodl se zůstat. Ve Vonoklasech, malé obci nedaleko Prahy, nejprve vedl developerský projekt. Potom se ale rozhodl pustit do zemědělství.

Rodina Sittlerových chtěla hospodařit ekologicky a chovat původní druhy zvířat. V letech 2008 a 2009 tak mimo jiné řešili výšku ohrad, která se nyní stala hlavním problémem. Na jedné straně stáli ochránci přírody a veterináři. Ti stanovili minimální výšku ohrad – vzhledem k velikosti plemene – na 140 centimetrů,.

Jenže o tři roky později na obci schválili územní plán, který hospodaření prakticky znemožňuje. Povoluje maximálně 130 centimetrů.

Několik let se nic nedělo. Heinrich Sittler měl za to, že územní plán se nemůže týkat ohrad, které postavil před jeho platností.

Jenže v roce 2019 obec podala stížnost na stavební úřad, že Sittlerovi územní plán nedodržují. Obec tvrdí, že Sittlerovi se rozhodli zahradit většinu okolí Vonoklas a situace už je prý neúnosná.

Stavební úřad na jednu stranu sice potvrdil, že ohrady pro dobytek nejsou stavby. Ostatní námitky obce ale uznal. Problém je totiž v dalších podmínkách územního plánu. Ohrady mohou být maximálně na 30 procentech pozemku. Podle Sittlerových je takový chov ekonomicky nezvládnutelný.

Heinrich Sittler proto začal chovy likvidovat. Dá se ubránit, pokud se vztahy v obci zhorší a zastupitelstvo rozhodne znepříjemnit zemědělci život? Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované