Hlavní obsah

Vláda nařídila ode dneška nesmysl. Odborníci rouškové opatření zavrhují

Foto: Jan Mihaliček

Druhá rouška by měla zlepšit těsnost, proto americká studie doporučuje kombinaci chirurgické a látkové roušky.

Reklama

Vláda zavedla jako alternativu k povinnému používání respirátorů možnost zakrytí obličeje dvěma chirurgickými rouškami. Studie ale takové opatření zavrhují. Účinná je podle odborníků pouze kombinace chirurgické a látkové roušky.

Článek

Ode dneška je nutné v místech s vyšší koncentrací lidí používat respirátor FFP2 nebo dvě chirurgické roušky na sobě. Dostatečnou ochranou tak už nejsou podomácku vyrobené látkové obličejové masky. „Improvizované nebo doma šité roušky, šály mají nejnižší stupeň účinnosti. A v době, kdy v rámci komunitního šíření převažuje britská varianta viru s vyšší virulencí, jsou již jako bariérová ochrana nedostatečné,“ píše se v odůvodnění opatření.

Varianta se dvěma chirurgickými rouškami ale vyvolala vlnu skepse.

Opatření, které vláda vydala v pondělí, obhajuje nošení dvou chirurgických roušek tím, že dokážou lépe zachytit aerosol, a odkazuje se na studii amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Už v samotném názvu studie je ale jasně řečeno, že se zabývá pouze kombinací látkové a chirurgické roušky – Maximizing Fit for Cloth and Medical Procedure Masks to Improve Performance and Reduce SARS-CoV-2 Transmission and Exposure.

„Nevím, jestli si to nepřečetli nebo neumí anglicky, ale udivuje mě to,“ řekl Seznam Zprávám Jiří Rašner, jednatel značky Parta Medica, která nově vyrábí ochranné a zdravotní pomůcky. „V opatření, které vyšlo, se ve vysvětlivkách odkazují na americké studie nebo vládní weby. Vrstvení může pomoci, ale myšlenka je v tom, že jde o zlepšení těsnosti. Ve studii jde o to, dát si na chirurgickou roušku elastickou hadrovou, která chirurgickou roušku pod ní utěsní,“ vysvětlil Rašner. Na chybu e-mailem upozornil i ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Konkrétně upozorňuje na fakt, že se i na samotném webu Centra pro kontrolu a prevenci nemocí píše, aby lidé nevrstvili dvě chirurgické roušky na sebe. „Protože prostě nebudou těsnit lépe než jedna rouška,“ dodal Rašner.

Foto: Cdc.gov

Na stránce se jasně píše, aby lidé nekombinovali dvě chirurgické roušky jako dvojitou ochranu.

Vladimír Ždímal, expert na aerosol z Ústavu chemických procesů Akademie věd, Seznam Zprávám potvrdil, že dvě chirurgické roušky na sobě mají smysl pouze ve chvíli, kdy dobře těsní na obličeji. V tu chvíli udělají stejnou práci, jako dobře utěsněný respirátor FFP2. „Moje zkušenost s rouškami je ale taková, že ani jedna chirurgická nejde utěsnit na obličeji tak, aby dobře těsnila, a to jsem jich vyzkoušel osm. V tu chvíli je lepší bavlněná rouška, protože má větší těsnost, i když tolik nefiltruje,“ vysvětlil Ždímal.

Ve chvíli, kdy rouška nesedí na obličeji těsně, je použití dvou roušek na sobě podle Ždímala kontraproduktivní. Pokud chirurgická rouška dobře nepřiléhá k obličeji, má stejnou účinnost jako bavlněná rouška, která k obličeji dobře přiléhá, tedy zhruba 50 %.

„Vláda doporučuje nevhodné čínské respirátory“

Rašner ovšem upozornil ještě na jednu věc, která všechny české výrobce respirátorů zaráží. Ve vládním opatření se totiž doporučují konkurenční čínské respirátory KN95. „Respirátory KN95 a N95 jsou pomůcky, které se vyrábí podle čínských norem a prakticky by tady neměly být uváděny na trh. Například Rakousko to nepovoluje. V Česku se to povoluje a nepostihuje,“ podivil se Rašner.

Vysvětluje, že chce-li jeho firma uvést respirátor na trh, musí splnit přísnou certifikaci a mnoho podmínek vázaných k Evropské unii. Rašner má za to, že z konkurenčního hlediska je to pro české výrobce nefér. V Česku je totiž podle něj možné prodávat respirátory – například čínské nebo americké – které takové podmínky často nesplňují.

„Nedávno jsem sám na základě odborných argumentů vydal dokument, který vyvrací, že by KN95 byl stejný jako evropský FFP2. Evropské respirátory mají vyšší kvalitu ochrany než asijské,“ potvrzuje Rašnerovo tvrzení expert z Akademie věd Ždímal.

Rašnera ještě udivuje, že ministerstvo jasně neuvádí, jakou certifikaci by roušky a respirátory měly mít. A naopak v opatření uvádí možnost použití čínského respirátoru.

Navrstvené roušky schválila i poradní epidemiologická skupina ministerstva. Její šéf Roman Chlíbek nyní připouští, že napříště už ministerstvo dvě chirurgické roušky možná doporučovat nebude. „Je to jen přechodné doporučení, připravuje se další postup. Myslím, že dvě roušky se už doporučovat nebudou, ale uvidíme po finálním rozhodnutí ministerstva,“ řekl Hospodářským novinám.

Reklama

Doporučované