Hlavní obsah

Nešťourejte nám do jednotného trhu, říká Brusel zbytku světa

Foto: European Parliament

Bílou knihu představovala Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro hospodářskou soutěž. Zároveň je členkou dánské Radikálně liberální strany.

Reklama

Evropská komise představila novou „Bílou knihu“, která se zaměřuje na zahraniční subvence do jednotného trhu EU. Do konce září má probíhat veřejná diskuze a v příštím roce již má být nová legislativa připravena.

Článek

Evropská komise se rozhodla čelit zahraničním obchodním soupeřům. Ve středu přijala tzv. Bílou knihu, týkající se zahraničních subvencí na jednotném trhu. Účelem Bílé knihy je zahájit debatu s veřejností, zúčastněnými stranami, Evropským parlamentem a Evropskou radou s cílem dosáhnout politického konsenzu. Veřejná konzultace, kam se může zapojit každý občan EU na těchto stránkách, budou probíhat do 23. září 2020. S představením nové legislativy komise počítá v roce 2021.

Férová soutěž

Evropská komise tvrdí, že jsou potřeba nové způsoby, jak čelit neférové soutěži v masivním jednotném trhu Evropské unie. Chce si udržet strategickou autonomii. „Evropská ekonomika je otevřená a úzce propojená se zbytkem světa. Má-li to být i nadále naší silnou stránkou, musíme zůstat ostražití,“ uvedla v prohlášení výkonná místopředsedkyně Margrethe Vestagerová, která je za politiku hospodářské soutěže odpovědná.

„Stejně jako u subvencí poskytovaných členskými státy potřebujeme i u zahraničních subvencí správné nástroje k zajištění, aby nenarušovaly náš trh,“ pokračovala a dále zdůraznila klíčový význam jednotného trhu pro evropskou prosperitu.

Pro subvence jednotlivých členských států již existují pravidla, nicméně hráči nečlenských zemí v tuto chvíli nepodléhají žádné kontrole. Podle Evropské komise nyní stoupá negativní dopad zahraničních subvencí pro společnosti EU. Komisaři se především obávají narušení hospodářské soutěže na společném trhu tak, že by firmy mohly využít zahraniční kapitál k podhodnocení služeb, kterým evropské společnosti nebudou moci konkurovat.

„EU patří k nejotevřenějším ekonomikám světa a přitahuje velké investice ze strany našich obchodních partnerů. Otevřenost naší ekonomiky však stále častěji ohrožují zahraniční obchodní praktiky, včetně subvencí, které narušují rovné podmínky pro společnosti v EU,“ uvedl v prohlášení komisař pro obchod Phil Hogan.

Jako řídit hudební klub

Jedním z navržených kroků je revize zahraničních akvizicí evropských společností. „Pokud jste provozovali klub a chtěli byste se ujistit, že nebudete mít žádný problém, mohli byste před vstupem dovnitř zkontrolovat lidi. Mohli byste mít také kontroly uvnitř klubu, abyste se ujistili, že všichni dodržovali pravidla, jakmile jsou uvnitř. A to samé platí pro zahraniční subvence,“ vysvětlovala v tiskové zprávě Margrethe Vestagerová. Také však zdůraznila, že ne všechny subvence ze zahraničí jsou škodlivé. Další částí návrhu je i kontrola přímo evropských dotací, které by mohly odtékat přes zahraniční majitele mimo Evropskou unii.

Případná nová pravidla budou platit pro všechny zahraniční společnosti včetně těch ze Spojených států, které by mohly zneužít situace při nastalé finanční krizi způsobené koronavirovou pandemií. Především však nová Bílá kniha cílí na čínské hráče – tamní státní společnosti jsou čím dál častěji v hledáčku kontrolních úřadů. Komunistický režim rozšiřuje svůj vliv skrze projekty jako Nová Hedvábná stezka.

Soběstačné zdravotnictví

Pandemie mezitím upozornila i na dříve upozaděné sektory, jako je soběstačnost evropského zdravotnictví a na jeho obranu před převzetím ze zahraničí, aby EU byla připravena na další vlny koronaviru či jiné infekční nemoci.

Brusel chce také finančně pomoci společnostem, které vyvíjejí vakcínu na covid-19. Plán, jenž není přímo spojen s novou Bílou knihou, ale míří stejným směrem, slibuje použití evropských fondů k nákupu vakcíny, která ještě neprošla všemi testy, výměnou za zaručení dodávek, pokud vakcína bude funkční. Oznámení přišlo po jednání WHO, kde USA odmítly návrh na rovnocenné světové rozdělení potenciální vakcíny. Vyvstaly tedy obavy, že USA – ale i Čína – by mohly vykoupit všechny zásoby potenciální vakcíny, jakmile se prokáže jako účinná.

„Samozřejmě se jedná o složité záležitosti, ke kterým nikdy předtím nedošlo. Změny, jako je tato, vyžadují pečlivou diskuzi,“ uvedla k nové Bílé knize Margrethe Vestagerová.

Reklama

Doporučované