Hlavní obsah

Netříštit síly. ODS vyhlásila velké tažení tuzemské pravice

Foto: ods.cz

Předseda ODS Petr Fiala na startu horké fáze kampaně v pražské Troji.

Reklama

ODS zahájila „horkou“ kampaň před podzimními volbami. Do závěru jde s heslem „Odstartujme změnu“ a předseda Petr Fiala říká, tuto změnu chce směřovat ke sněmovním volbám v příštím roce.

Článek

Radikálové a populisté prý ohrožují demokracii, ve skutečnosti jsou požehnáním pro zavedené partaje. V přímém boji proti nim se stranám s dlouhou a někdy tíživou tradicí jako by vracelo mládí.

V Česku může sehrát roli užitečného zlého muže šéf ANO Andrej Babiš, role zachránce čeká na ODS, která zahájila ve středu kampaň ke krajským a senátním volbám, přičemž netají, že jde o kampaň s výhledem na příští rok, kdy se konají volby do Sněmovny.

Pustit se do „westernového“ souboje s hnutím současného premiéra však není tak jednoduché, jak by se zdálo.

S nizozemským premiérem Markem Ruttem to bylo na jaře 2017 nahnuté. Unavenému premiérovi předpovídaly průzkumy měsíc před volbami jenom dvacet poslanců v příštím parlamentu. Očekávaným vítězem byl s dvojnásobnými preferencemi populista a bojovník proti migraci Geert Wilders. Rutte reagoval výzvou voličům na obranu demokracie a vládne dodnes.

Stejnou westernovou strategii využil před pěti lety starosta Vídně Michael Häupl proti vrchnímu rakouskému populistovi Heinzi-Christianu Strachemu. Loni se stala zarytě pravicová AfD dárcem vítězství v boji o zemské sněmy ve východním Německu.

Proč nepoužít stejný postup proti kontroverznímu Babišovi…

„Řada komentátorů tvrdí, že příští parlamentní volby budou jen soutěž o juniorního partnera do vlády premiéra Babiše. Nemyslím si to. Musíme jenom ukázat, že existuje reálná alternativa, která volby vyhraje,“ potvrzuje ambici porazit ANO a sestavit vládu vlastními silami místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

K tomu je však třeba změnit mapu preferencí, která dosud ukazuje ANO na úrovni třiceti procent a občanské demokraty v koridoru mezi deseti a patnácti procenty.

Ke změně preferencí voličů lze využít klasického dělení české společnosti na polovinu mezi levici a pravici. „Babiš má výhodu v tom, že se mu podařilo koncentrovat levicové voliče,“ vysvětluje místopředseda občanských demokratů Stanjura.

Díky hlasům téměř třetiny voličů pak volební systém zaručí Babišovi suverénní většinu v Parlamentu. Proto je úkolem ODS vytvořit stejně silného protivníka na pravici. „Jde o to, aby se počty hlasů pro pravici změnily na mandáty ve Sněmovně,“ vysvětluje Stanjura, proč se snaží domluvit předvolební koalici se stranami jako STAN, TOP 09 nebo s lidovci. „Pokud to nevyjde, pak jsem ve volbách skeptický,“ míní zkušený občanský demokrat.

Pro občanské demokraty nejde o úplně nový projekt. Stejně jako v časech po odchodu Václava Klause se i tentokrát strana přihlásila ke čtyřem základním hodnotám, které přesvědčily řadu současných členů k podpisu přihlášky. Poctivá práce místo dávek, svoboda podnikání, méně byrokracie a kontroly, atlantická orientace jsou základními kameny občanskodemokratického světonázoru, nevytvářejí však automaticky program.

Ten právě v těchto týdnech vytvářejí odborné týmy, stejně jako skupiny expertů psaly před volbami v roce 2006 tzv. Modrou knihu. Hlavní novinkou bude důraz na dobré životní prostředí a konečným výsledkem bude deset, dvanáct nebo čtrnáct bodů, které ukážou jasný cíl, ke kterému by chtěla ODS společnost dovést.

Budou dost obecné, aby se k nim mohli přihlásit i partneři z předvolební koalice. „Dohoda bude zčásti proti Babišovi a proti Zemanovi, nutné je však najít před volbami programový kompromis,“ potvrzuje Stanjura, že na souboj muže proti muži ani nemusí dojít.

Není nezbytně nutné se pouštět ani do pravolevého střetu idejí, podstatné bude přesvědčit společnost, že pravicové strany nabízejí lepší kompetence a tím i budoucnost.

Příkladů selhání současné vlády se najde dost naposled v boji s koronavirem. „Nedivíme se, jak rázně a tvrdě vláda zareagovala v prvních dnech, kdy nikdo nevěděl, čím koronavirus hrozí. Uplynulo ale šest měsíců, a vláda je bezradná,“ shrnuje Stanjura boj s pandemií.

+7

Ministři se tváří, že občany před koronavirem ochrání, namísto toho by měli najít cestu, jak s ním žít. Příprava takových dlouhodobých programů je výsadou zkušených pragmatiků z ODS, kteří dokážou každé poučení přetavit v použitelnou politiku.

„Netříštit síly,“ tak zní maxima každého volebního boje, do kterého dnes ODS vstupuje. O tom, že strana dokáže najít spojence, svědčí hlasování, ve kterém se v boji o předsednictví Senátu střetly tři stejně silné kluby. Vyhráli občanští demokraté, kteří pod vedením Miloše Vystrčila domluvili společný postup s lidovci proti Starostům.

Díky stejné strategii byla ODS nejúspěšnější stranou senátních voleb 2018. Poslední generálkou na velké volby napřesrok se stane za tři týdny souboj o vládu v krajích.

Reklama

Doporučované