Hlavní obsah

Neúspěšný pokus očernit vojáky NATO v Pobaltí. Američany měla zdiskreditovat upravená fotka pořízená v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Litevci vystopovali zmanipulovanou fotografii do České republiky.Video: Hošek, Seznam Zprávy

 

S pomocí upravené fotografie pořízené v České republice zkusili neznámí internetoví trollové zdiskreditovat účastníky vojenského cvičení NATO v Pobaltí. Litevský útvar pro boj s dezinformacemi zachytil pokus o smyšlené obvinění amerických vojáků, kteří měli obrněným transportérem usmrtit dítě. Pobaltské státy čelí dlouhodobě masivním dezinformačním kampaním, které mají podle tamních zpravodajských služeb svůj původ v Rusku.

Článek

Jak Televizi Seznam řekl nadrotmistr Tomas Čeponis z útvaru „strategické komunikace” na generálním štábu litevské armády, pobaltský stát dopředu očekával, že se přes sociální sítě začnou šířit fake news týkající se pobytu aliančních vojáků v Pobaltí i konkrétně cvičení Sabre Strike 2018. V loňském roce se Litevcům podařilo v rekordně krátké době uvést na pravou míru falešnou zprávu, že skupina německých vojáků znásilnila 15letou litevskou dívku.

Před a po.

Zastavit šíření sofistikovaně připraveného hoaxu pomohl i výrok šéfa Vojenského výboru NATO, generála Petra Pavla, který ještě před litevskými úřady z incidentu obvinil Rusko. „My žijeme přece jenom blíže Ruské federaci, takže pro nás nejde o skrytou, ale o viditelnou hrozbu. Dezinformace jsou náš denní chleba. Pro nás je snadnější ruské informační aktivity v naší zemi pochopit,” uvádí Tomas Čeponis. Pokus o hoax s použitím fotky amerického obrněného transportéru Stryker pořízené v Česku považuje Čeponis za dosti amatérský. Jeho rozkrytí prý bylo pro litevské specialisty na dezinformace otázkou několika desítek minut.

Na litevském přístupu k novým, hybridním hrozbám je pozoruhodná jednota relevantních politických sil, odpovědný přístup médií i zapojení široké veřejnosti. „Jedním z receptů je samotné povědomí o tom, že nebezpečí dezinformačních kampaní existuje. Pak je člověk ostražitý a rozmyslí si dvakrát, než něco podnikne. Předjímáte některé události a přijímáte preventivní opatření, protože později by se vám to prodražilo nebo by to už nebylo možné,” prohlásil v rozhovoru pro Seznam šéf litevské diplomacie Linas Linkevičius. „Svoboda tisku a svoboda projevu je nezpochybnitelná. Ale lež není alternativní názor,” dodává Linkevičius.

Někteří obyvatelé Litvy se do boje s dezinformacemi aktivně zapojují. Nahlašují hoaxy, které k nim doputovaly e-mailem nebo přes sociální sítě. Jiní dokonce proruské trolly aktivně nahánějí. „Kdo je podle knih a filmů tou nejúčinnější zbraní k potírání trollů? No přece elfové! Tak jsme amatérům bojujícím proti dezinformacím začali říkat ‚elf army’, armáda elfů. Pro elfy jde o soukromou iniciativu,” popisuje nadrotmistr Čeponis.

Součástí ruské diskreditační kampaně jsou i pokusy přepisovat litevskou historii, čehož se v loňském roce dopustila i mluvčí moskevského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. Známý litevský novinář Andrius Tapinas v reakci na tuto událost své krajany vyzval, aby na Facebooku ohodnotili oficiální stránku ruské diplomacie. Zapojilo se 70 000 Litevců, kteří srazili hodnocení facebookové stránky na nejnižší možnou úroveň.

Doporučované