Hlavní obsah

„Už jen čekám, kdy začne hajlovat.“ Fico to schytává za dvě tváře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: FB/Кабінет Міністрів України

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico.

Reklama

Doma přebírá argumenty Kremlu a tepe do Ukrajiny, na jednání s Ukrajinci volí jiný přístup. Jeho vláda černé na bílém podpořila plán Zelenského i ukrajinskou cestu do euroatlantických struktur. A vysloužila si za to kritiku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Sláva Ukrajině,“ říká na konci krátkého videa poslanec slovenské koaliční strany Hlas Samuel Migaľ.

V tričku se známým symbolem Panny Marie držící protitankovou střelu Javelin kvitoval politik strany Petera Pellegriniho společné jednání slovenské a ukrajinské vlády, na které došlo minulý čtvrtek ve východoslovenských Michalovcích.

Migaľovo heslo ale i samotná schůzka premiérů Roberta Fica a Denyse Šmyhala rezonovala i v „alternativních“ slovenských médiích, jak upozornil Denník N.

Vládu ostře zkritizoval například neúspěšný prezidentský kandidát a otevřeně proruský politik Štefan Harabin, o jehož voliče se před druhým kolem Pellegrini ucházel. Zvolený prezident tomu v kampani přizpůsobil i svou rétoriku a vystupování.

„Já už jen čekám, kdy pan Fico s panem Pellegrinim začnou hajlovat,“ řekl Harabin v pondělí pro médium Infovojna, které iniciativa Konšpirátori označuje za konspirační a dezinformační web.

Konzumenty zpráv z dezinformačního prostředí mohla zmást i fotografie ministra životního prostředí Tomáše Taraby s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. S ním se Taraba setkal na summitu Trojmoří ve Vilniusu.

Nominant nacionalistické Slovenské národní strany (v minulém období zvolený na kandidátce strany extremisty Mariana Kotleby) přitom v minulosti kritikou Zelenského ani Ukrajiny nešetřil.

Média označovaná jako dezinformační teď zmíněné setkání se Zelenským (a také s českým prezidentem Petrem Pavlem) dávají za příklad toho, že se Slovensko za Fica neocitlo v izolaci.

„Jednu věc říkají, druhou dělají,“ kritizoval v pondělí Ficovu vládu politik a bývalý předseda nejvyššího soudu Harabin, který v duchu putinovské propagandy dlouhodobě mluví o ukrajinské vládě jako o „banderovském režimu“ a „nacistech“.

Foto: FB/Tomáš Taraba

Slovenský ministr Taraba s ukrajinským prezidentem Zelenským na summitu ve Vilniusu.

Harabin u soudu čelí obžalobě ze schvalování ruské agrese na Ukrajině. Jméno ukrajinského premiéra Šmyhala přitom komolí anebo si ho plete s fotbalistou Šmehylem.

I když Harabin často pracuje s konspiracemi, výrok o rozdílné Ficově rétorice a následné odlišné politice odpovídá tomu, co píšou relevantní slovenská média.

Například deník Sme upozornil na vřelé objetí Fica se Šmyhalem. „S Denysem Šmyhalem jsme si lidsky sedli, protože jsme svůj vztah založili na vzájemném porozumění,“ psal Fico ke schůzce obou vlád v Michalovcích.

Ty tam najednou byly Ficovy výroky zpochybňující, že se válečný konflikt týká i ukrajinské metropole: „Vy si fakt myslíte, že je v Kyjevě válka? To asi žertujete. To nemyslíte vážně, doufám. Jeďte tam a zjistíte, že je v tom městě normální život,“ pravil například v lednu už jako předseda vlády.

O Ukrajině letos Fico mluvil jako o zkorumpované zemi bez suverenity a „pod totálním vlivem a kontrolou Spojených států“. I ruskou agresi na Ukrajině označoval za „konflikt mezi USA a Ruskem“ a přebíral kremelský narativ o „ukrajinských fašistech, kteří vraždili na Donbase“.

Ukrajina a (ne)vysílání slovenských vojáků do války byly i tématy ostré kampaně před prezidentskými volbami, které nakonec vyhrál Ficův koaliční partner Pellegrini.

„Rozměr tragédie, které čelíte“

Minulý čtvrtek už ale Fico mluvil jinak. „Možná si naši lidé, i když bydlíme velmi blízko, ani neuvědomují rozsah a rozměr tragédie, které čelíte. A to říkám úplně jasně navzdory tomu, že na některé otázky máme rozdílné názory,“ řekl směrem ke Šmyhalovi.

Ostatně i ČTK psala, že podle zdrojů z ukrajinské delegace Fico za zavřenými dveřmi přiznal, že protiukrajinské výroky byly určeny domácímu publiku, ale sám je připraven na konstruktivní vztahy.

„Uvědomujeme si, že každý náš stát má své vlastní národní zájmy a priority, které se někdy nemusí shodovat. Zároveň máme dobrou vůli, pragmatický přístup a chuť řešit všechny problémy ve formátu konstruktivního a produktivního dialogu,“ uvedl ukrajinský premiér Šmyhal.

To má potvrzovat i společné prohlášení premiérů, ve kterém se mluví o svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny včetně Krymu a okupovaných částí Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti. V minulosti přitom pejorativně označil návrat okupovaných území pod kontrolu Ukrajiny za nerealistické.

„A co čekají? Že Rusové odejdou z Krymu, Donbasu a Luhansku. Vždyť to je nereálné,“ říkal Fico. Teď Slovensko oficiálně podporuje i Zelenského mírový plán, který požaduje stažení ruských vojsk a obnovení územní celistvosti Ukrajiny.

Vůči plánu Zelenského měla dosud slovenská vláda dvojí přístup. Zatímco Fico ho v říjnu označil za nerealistický („Nemáme IQ dřevěného vláčku“), ministr zahraničí Juraj Blanár mluvil o slovenském podílu na mírovém plánu.

Slovenská vláda se také v Michalovcích přihlásila k podpoře integrace Ukrajiny do Evropské unie a k respektu k tomu, aby si Ukrajina sama zvolila, zda chce být členem evropských a euroatlantických struktur. Co přesně znamenají „euroatlantické struktury“, není z dokumentu jasné, zřejmě má jít o Severoatlantickou alianci.

Nyní už Fico svůj výklad „struktur“ upřesnil. „Pokud se bude Ukrajina ucházet o členství v NATO a já budu předsedou vlády SR a budeme jednat o ratifikaci v parlamentu, budu všechny poslance Směru i vládní koalice přesvědčovat, abychom tohle rozhodnutí vetovali,“ řekl ve Slovenském rozhlase.

„Když se bavíme s Rusy, tak je to špatně. Když se bavíme s Ukrajinci, tak je to špatně,“ postěžoval si zároveň na reakce na jednání v Michalovcích. Obhajoval si přitom i svůj výrok, že „v Kyjevě není válka“ a že Západ válku „stále podporuje“.

Reklama

Doporučované