Hlavní obsah

„Nový pragmatismus.“ Fico se s Kyjevem neshodne, spolupracovat ale budou dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záběry ze setkání ukrajinského a slovenského premiéra.Video: telegram/Denys_Smyhal

 

Reklama

aktualizováno •

Slovenský premiér ve vyostřené atmosféře navštívil Užhorod. Jednání s ukrajinským protějškem označil za „konstruktivní a přátelské“. Záhy ovšem zopakoval výroky, kterými se Ukrajinců v posledních dnech dotkl.

Článek

Slovenský premiér Robert Fico ve středu jednal se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem. Schůzka se nekonala v hlavním městě Kyjevě, nýbrž v Užhorodu, který leží jen několik stovek metrů za slovensko-ukrajinskou hranicí.

Návštěva vzbudila silné emoce ještě předtím, než na ni vůbec vyrazil. Někteří ukrajinští představitelé dokonce na předsedu vlády apelovali, aby jednání s Ficem zrušil, a to kvůli ostrým výrokům, kterými na adresu Ukrajiny nešetřil.

Podle ukrajinského novináře Sergeje Sydorenka, který píše pro server Evropská Pravda, ale Kyjev chtěl dát „šanci diplomacii“, a proto se v jednání rozhodl pokračovat. „Vidím tam ochotu vést dialog mezi našimi zeměmi navzdory tomu, že mají (Slováci) v čele premiéra, který činí nepřijatelná vyjádření,“ řekl Sydorenko Seznam Zprávám.

Schůzka se odehrála za zavřenými dveřmi. Jak ale naznačuje krátké video zveřejněné Šmyhalem, zřejmě se obešla bez ostřejších názorových střetů, o kterých se po předchozích vyjádřeních slovenského premiéra spekulovalo.

Fico zve na záběrech ukrajinského premiéra na návštěvu Slovenska a ubezpečuje jej, že jeho vláda chce válčící zemi nadále pomáhat. „Samozřejmě tu jsou nějaké otázky, na které máme různé názory, ale to je politický život,“ říká .

Ukrajinský premiér krátce po jednání na sociálních sítích napsal, že si je „jistý, že schůzka s premiérem Ficem otevře novou kapitolu v našich vztazích“.

„Navzdory názorovým rozdílům máme v úmyslu se slovenskou vládou rozvinout politiku ‚nového pragmatismu‘, který bude přínosem pro oba státy,“ dodal a prozradil, že Fico slíbil podpořit integraci Ukrajiny do Evropské unie i pomoc 50 miliard eur Kyjevu z unijního rozpočtu.

Až po několika hodinách se k jednání vyjádřil i Fico. Ve videu na svém facebooku označil debatu se Šmyhalem za „konstruktivní a přátelskou“ a potvrdil, že podpořil směřování Ukrajiny do EU.

Zároveň však zdůraznil, že jednání odhalilo, že mají s ukrajinským premiérem na určitá témata rozdílné názory. Zopakoval přitom výroky, kterými v posledních dnech rozezlil ukrajinskou stranu - vzkázal, že nevěří ve vojenské řešení konfliktu, že Ukrajina je pod vlivem Spojených států a její případné členství v Severoatlantické alianci by blokoval.

Ostré výroky

Připomeňme, že návštěva se konala v době rostoucího napětí mezi zeměmi. Ficova vláda po svém nástupu do úřadu loni v říjnu zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze slovenských státních zásob. Fico navíc před tím, než odjel do Užhorodu, pronesl několik ostrých výroků.

Ukrajinu například označil za zkorumpovanou a prohlásil, že není suverénním státem. Naznačil také, že se bude muset vzdát svých území. „A co čekají? Že Rusové odejdou z Donbasu nebo z Luhansku? Anebo že odejdou z Krymu? Vždyť to je nereálné, to připouštějí všichni,“ prohlásil.

Více zde:

Na Ukrajině se během tří dnů vystřídali hned dva (staro)noví středoevropští premiéři. Kontrast obou návštěv v Ruskem napadené zemi ovšem nemůže být větší.

Ukrajince také pobouřil, když se snažil vysvětlit, proč si pro návštěvu vybral Užhorod, a ne ukrajinskou metropoli. „Vy si fakt myslíte, že je v Kyjevě válka? To asi žertujete. To nemyslíte vážně, doufám. Jeďte tam a zjistíte, že je v tom městě normální život,“ odvětil na otázku redaktorovi.

V úterý ráno přitom svět obletěly zprávy o ruském raketovém útoku, který si v ukrajinském hlavním městě podle oznámení starosty Vitalije Klička vyžádal nejméně devět raněných a způsobil škody v několika kyjevských čtvrtích.

„Já jsem právě ve Štrasburku, ale moje žena a dcera jsou kousek od Kyjeva. Včera je vyděsil výbuch hned vedle našeho domu. Poslaly mi fotky, jak před domem cosi hoří, myslím, že to bylo zaparkované auto. Kdo může říct, že v Kyjevě není válka? Jen ten, kdo věří ruské propagandě nebo lže,“ uvedl novinář Sydorenko.

Podle něj jsou Ficovy výroky součástí jeho předvolební kampaně. „Fico navíc k Ukrajině chová dlouhodobě negativní pocity a tohle je pro něj svým způsobem pomsta,“ domnívá se Sydorenko.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme zhodnocení jednání premiérem Ficem.

Reklama

Doporučované