Hlavní obsah

Tusk vyrazil do Kyjeva, Fico zůstane jen na hranicích

Foto: X/Donald Tusk

Polský premiér Donald Tusk s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě.

Reklama

aktualizováno •

Na Ukrajině se během tří dnů vystřídají hned dva (staro)noví středoevropští premiéři. Kontrast obou návštěv v Ruskem napadené zemi ovšem nemůže být větší.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předseda polské vlády Donald Tusk v pondělí ráno dorazil přímo do Kyjeva, kde se setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským a jednal také s premiérem Denysem Šmyhalem.

„Dalo by se říct, že v některých ohledech je Putinovo Rusko horší a krutější než Sovětský svaz,“ prohlásil Tusk po jednání se svým ukrajinským protějškem. „Zdálo by se tedy, že lidé jako Viktor Orbán by měli s velkým odhodláním –⁠ právě proto, že si ty časy pamatují –⁠ stát po našem boku a dělat vše pro podporu Ukrajiny,“ dodal.

Podle něj si ten, kdo zkouší být vůči válce neutrální, nebo přistupuje k Ukrajině a Rusku stejně, zaslouží na „to nejtemnější místo v politickém pekle“.

Maďarský premiér, o němž Tusk mluvil, na Ukrajině od začátku ruské invaze nebyl.

Přímo do Kyjeva zatím nemíří ani Orbánův politický přítel, staronový slovenský premiér Robert Fico. Ve středu ale vyrazí do Užhorodu, který leží na hranici se Slovenskem.

Cestu jen pár kilometrů za hranice Fico v úterý vysvětloval tím, že je to pro něj praktičtější. Symbolika prý podle premiéra nehraje roli. „Proč bych jezdil do Kyjeva, když můžu jet do Užhorodu. Nevidím v tom rozdíl,“ odpověděl na novinářský dotaz, proč nezamíří do ukrajinské metropole.

„Vy si fakt myslíte, že je v Kyjevě válka? To asi žertujete. To nemyslíte vážně, doufám. Jeďte tam a zjistíte, že je v tom městě normální život,“ odpověděl v útočném tónu redaktorovi. V úterý ráno přitom po ruském raketovém útoku vznikly požáry v několika kyjevských čtvrtích požáry.

Zasaženo bylo několik obytných domů a také automobilů. Podle oznámení primátora Vitalije Klička si útoky na Kyjev vyžádaly nejméně 20 raněných.

Pobouření v Kyjevě

Rozdílů mezi cestami Tuska a Fica je ale víc. Cesta slovenského premiéra se uskuteční bez účasti médií, o čemž v pondělí bez dalšího vysvětlení informoval tiskový odbor slovenského úřadu vlády. Podle Ficova víkendového prohlášení má problém s tiskovou konferencí ukrajinská strana.

Robert Fico avizoval záměr jet na Ukrajinu už loni v prosinci, dva dny před cestou ale nebylo jisté, zda se vůbec uskuteční. K jejímu zrušení totiž v pondělí vyzval předseda zahraničního výboru ukrajinského parlamentu Oleksandr Merežko.

Důvodem byl Ficův výrok z minulého víkendu, že konflikt nemá vojenské řešení a že je Ukrajina zkorumpovaná země bez suverenity a „pod totálním vlivem a kontrolou Spojených států“. Slova zazněla v rozhovoru pro Slovenský rozhlas.

Šéf strany Směr také naznačil, že se Ukrajina bude muset vzdát svých území. „A co čekají? Že Rusové odejdou z Donbasu nebo z Luhansku? Anebo že odejdou z Krymu? Vždyť to je nereálné, to připouštějí všichni,“ prohlásil Fico, který Ukrajinu kritizuje dlouhodobě. Odmítá například, aby se země stala členem NATO a je i proti slovenské zbrojní pomoci napadané zemi.

Schůzka v napjaté atmosféře?

Na Ficova slova v pondělí reagovalo ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí. Mluvčí úřadu Oleh Nikolenko se nechal slyšet, že se snaží vytlačit Rusy z okupovaného Krymu, Donbasu a Luhansku, aby netáhli dál –⁠ třeba až do Košic, Prešova a dalších částí Slovenska.

„Ohledně územní celistvosti není kompromis možný. Ani pro Ukrajinu, ani pro Slovensko, ani pro žádnou jinou zemi,“ citovala mluvčího Ukrajinska pravda.

Před pár dny navíc kontroverzní slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová zrušila zákaz komunikace a spolupráce v kulturní oblasti s Ruskem a Běloruskem, který platil od začátku ruské invaze.

Dá se tak předpokládat, že se setkání v Užhorodu ponese v napjatém duchu.

Chvála Zelenského

Bezproblémové vztahy s Ukrajinou nemá ani Polsko, což ostatně v Kyjevě přiznal i premiér Tusk. „Prioritou pro mě bylo najít jazyk, ve kterém obě strany chápou, o co jim skutečně jde. Co máme společného, kde se objevují rozdílné zájmy a jak takový konflikt řešit,“ uvedl lídr Občanské platformy.

Vztahy Varšavy a Kyjeva se po fázi nadstandardní solidarity a přátelství zhoršily loni kvůli takzvané obilné krizi a obchodnímu sporu ohledně dovozu ukrajinského zboží na unijní trh. Před polskými parlamentními volbami zazněla z obou stran silná prohlášení.

Minulý týden vztahy na fóru Davosu napravovali prezidenti Andrzej Duda a Volodymyr Zelenskyj. Symboliku má mít i to, že Tuskova cesta do Kyjeva je jeho první zahraniční misí ve funkci, pokud se nepočítá cesta do unijních institucí. Už před Vánoci byl v Kyjevě také nový polský ministr zahraničí Radosław Sikorski.

Tusk v pondělí v Kyjevě potvrdil, že se Varšava bude diplomaticky angažovat na straně Ukrajiny. V situaci, kdy se ve vícero metropolích kvůli „nevýslednou“ letní ukrajinské ofenzivy vznášejí pochybnosti, zda stojí za to Ukrajinu dál podporovat, Tusk prohlásil, že „na světě neexistuje důvěryhodnější politik zasazující se o mír, než je prezident Zelenskyj“.

O tématu Ukrajiny a přístupu Maďarska chce Polsko jednat s Francií a Německem ve formátu takzvaného výmarského trojúhelníku.

Tuskova cesta má i několik velmi konkrétních výstupů. Polsko totiž poskytne Ukrajině další balíček vojenské pomoci. „Mnohokrát děkujeme za pomoc, podporu a očekáváme, že nová polská vláda vyšle v tomto směru impulz,“ uvedl ukrajinský premiér Šmyhal.

Poláci od Ukrajinců dostali i pozvánku ke stavbě dálnice do Rivného, která má od hranic navazovat na polskou A4 vedoucí do Krakovce. Také mají vzniknout čtyři nové hraniční přechody a celkový počet se má zvýšit na 18.

Ukrajinský parlament zároveň připravuje zákony, které by měly vyřešit rozpory mezi standardy ukrajinských a polských dopravců. Kvůli nim polští dopravci týdny blokovali hraniční přechody.

AKTUALIZOVÁNO: Doplnili jsme úterní vyjádření Roberta Fica.

Reklama

Doporučované