Hlavní obsah

Soudce vysvětlil svůj byznys s domy z exekucí. Připustil, že porušil zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Radomír Koudela požadoval otázky poslat e-mailem.

Reklama

Soudce Radomír Koudela připustil, že vydražením dvou domů u exekutorů porušil zákon. Se správou dalších domů ale už prý jen pomáhá manželce. Oba byznys považují za etický, protože lidi údajně nevystěhovávají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když reportéři chtěli od soudce zlínské pobočky krajského soudu v Brně Radomíra Koudely odpovědi ohledně byznysu jeho rodiny s exekučními dražbami nemovitostí, Koudela se s nimi nejprve odmítl bavit. Nakonec souhlasil, že odpoví písemně, a připustil, že se exekučních dražeb jako soudce ze zákona účastnit nesmí, i když tak ve dvou případech udělal.

Přidal i písemné vyjádření své ženy - asistentky na základní škole a dražitelky dalších nemovitostí, o které přišli dlužníci.

„Ne vždy se jedná o lidi vybraných způsobů, můj manžel dokáže osobním útokům lépe čelit. Ve svém profesním životě je verbálním útokům a vyhrožování vystaven neustále,“ zdůvodňuje mimo jiné Koudelová, proč bývalí majitelé či nájemníci reportérům řekli, že jako majitel vystupoval soudce krajského soudu, nikoliv ona.

Podle paragrafu 336h odst. 4 občanského soudního řádu platí, že jako dražitelé nesmí vystupovat soudci. V minulosti jste se sám exekučních dražeb účastnil. Jak je to možné?

Nikdy jsem nekonal činnost, o které bych věděl, že není soudci dovolena. (Později Koudela ještě v telefonickém rozhovoru připustil, že ve dvou případech dražbou skutečně zákon překročil, prý o něm nevěděl. „Bohužel těch zákonů už je tolik, že málokterý právník zná i všechny ty zákony ze své oblasti,“ uvedl soudce Koudela telefonicky s tím, že množství zákonů je „liják, který nás posléze všechny utopí“ - pozn .red.).

Jak vás napadlo se exekučních dražeb účastnit?

Nákup nemovitostí mně připadal transparentnější (jedná se o veřejnou soutěž) než jiná forma nákupu, jde i o konzervativní ekonomicky výhodnou investici.

Zjišťoval jste někdy informace o dražbách či exekucích na Krajském soudě v Brně či Okresním soudě ve Vsetíně, kde jste pracoval?

Veškeré informace k dražbám byly veřejné. Nikdy jsem nezjišťoval informace přes své zaměstnání. Většinou se jednalo o dobrovolné dražby.

Zajímal jste se o to, za jakých okolností původní majitelé, tedy dlužníci, o nemovitost přišli? Například kolik korun byl jejich původní dluh, kvůli kterému v exekuci skončili? Řešil jste v případě, že se tak stalo kvůli dluhům v řádech desítek tisíc korun, morální aspekt vaší činnosti?

V případě nákupu nemovitostí, kde bydleli původní vlastníci, jim byl vždy nabídnut pro ně výhodný nájem. Jsem, stejně jako manželka, zastáncem využití příjmů i k sociálním účelům.

Z jakých prostředků nakupuje nemovitosti vaše žena Anežka? Jedná se o vaše peníze, které vaše manželka investuje do dražeb? Jak vaši manželku napadlo účastnit se dražeb, kterých jste se účastnil jak vy, tak i váš bratr Vladimír?

Manželka, jako první, vydražila nemovitost, budovu k podnikání ve Vsetíně, kterou pronajala a později na žádost nájemce prodala, přičemž rozdíl byl násobek kupní ceny. Předpokládám, že jste se podrobně zajímali o nákupy manželky, takže máte informace i o prodejích. Některé měly výrazný rozdíl mezi kupní a prodejní cenou (například Drásov, Rajhradice, Moravský Beroun atd.), dále měla k dispozici výnosy z nájmů.

Pátrání v katastru

  • Reportéři během tří měsíců zanalyzovali stovky listin, které se týkají šedesátky nemovitostí spojených s rodinou Koudelových. Redaktoři zkoumali majetková portfolia tří osob - v různých časech vzájemně majetkově propojených - soudce Radomíra Koudely, jeho ženy Anežky Koudelové a bratra Vladimíra Koudely.

Anežka Koudelová: Na to, aby člověk dostal nápad investovat do nemovitostí, nepotřebuje vystudovat Harvard a ani radu od Viktora Koženého. Předem bych vás chtěla upozornit, že jsem absolvovala ekonomický obor na vysoké škole, ekonomii vyučovala na střední škole a jsem svéprávná.

Zkuste si prosím třeba zjistit, jaká byla v devadesátých letech situace v bankovním sektoru, kdy banky krachovaly jedna za druhou, o spořitelních družstvech nemluvě, pojištění vkladů ještě nebylo řádně ošetřeno a výplata vkladů vytunelovaných peněžních ústavů byla jen 90 % z vkladu. Investiční fondy byly investiční jen z hlediska jejich zakladatelů.

Investice na akciovém trhu by se dala připodobnit ke hře na výherních automatech, avšak s menší pravděpodobností výhry. Investovala jsem tedy do nemovitostí, některé jsem vydražila a jiné koupila přímo od majitele. Nutno dodat, že ne všechny nemovitosti, které jsem já nebo můj muž nakoupili, byly pořízeny se záměrem investice, nýbrž pro potřeby rodiny.

Proč před nájemníky či budoucími novými majiteli nemovitostí vaší ženy vystupujete jako vlastník vy?

Nikdy jsem nevystupoval jako vlastník nemovitostí manželky, vždy jsem uváděl, že jednám na základě plné moci, která může být předložena.

Anežka Koudelová: Manžel mne v některých případech, zejména v osobním styku, zastupuje na základě mého pověření. Hlavním důvodem je, že neřídím auto. Koneckonců mne většinou vozí i do práce, což vy, paní Jelínková, určitě už víte, když mě tak urputně stalkujete. Dalším důvodem je, že ne vždy se jedná o lidi vybraných způsobů, můj manžel dokáže osobním útokům lépe čelit (ve svém profesním životě je verbálním útokům a vyhrožování vystaven neustále). Pokud se jedná o byty ve Vsetíně, tuto agendu řeším sama. Není pravdou, že manžel vystupuje jako vlastník, vždy každého v těchto situacích upozorňuje, že jedná mým jménem, a při prvním kontaktu jsem mu vždy vystavovala plnou moc.

Investoval jste vy nebo vaše manželka do nemovitostí, které vydražil vás bratr Vladimír?

Manželka ani já jsme neinvestovali do nemovitostí bratra.

Anežka Koudelová: Společně jsem se švagrem Vladimírem vydražila podíl na nemovitosti ve Velkých Karlovicích, který jsem již prodala. Této dražby jsem se osobně nezúčastnila, Vladimír mne zastupoval na základě plné moci.

Vaše manželka vydražila nemovitost v Halenkově od manželů K. Původní majitelka Petra K. nám řekla, že jste jim vyhrožoval, že na ně zavoláte policii, protože vám jejich pes běhal po pozemku - že psa zastřelíte. Že do domu, který vaše manželka vydražila, nastěhujete „nepřizpůsobivé“. Zdůrazňoval jste podle jejich slov, že jste soudce. Po krátké době jste se měl objevit u jejich rodičů s tím, že dům rodině prodáte zpět. Přijde vám toto jednání, vzhledem k tomu, že jste soudce krajského soudu, v pořádku?

Z jednání v Halenkově si pamatuji na velmi asertivní paní. Jednalo se o rozestavěný dům, který bychom po dokončení užívali k rekreaci (dojezdová vzdálenost kolem, vodní plocha, ostatně i k jednání jsem jezdil na kole). Úmysl budoucí rekreace jsem sdělil i při jednání, které se odehrálo před asi před devíti lety. Nikdy bych nikomu nevyhrožoval, natož zastřelením psa, což je zcela nemyslitelné. Podotýkám, že nemovitost byla následně prodána příbuzným původních vlastníků, za podstatně nižší než běžnou cenu, protože rekreace v tomto velmi konfliktním prostředí byla zjevně vyloučena.

Vaše žena dodnes vlastní dům v Dolních Těšicích. Tam žijí nájemníci, kteří ale nemají ani elektřinu, ani vodu. Proč jim nezařídíte základní podmínky k bydlení?

Při jednání s původním vlastníkem, kterému byl nabídnut pro něj velmi výhodný nájem, vlastník prohlásil, že mu elektřinu odstřihli a on již nikdy za elektřinu platit nebude. Původní vlastník (který zemřel), jeho družka (která posléze také zemřela) a osoby, které v nemovitosti bydlely nebo bydlí, mají poněkud alternativní přístup k životu a případná rekonstrukce nebo prodej objektu by asi zapříčinila jejich bezdomovectví.

Slučuje se podle vás v etické rovině váš realitní byznys s výkonem soudce?

Vlastnictví majetku patří k základním lidským právům a věřím, že majetek manželka i já využíváme v souladu s etikou i sociálními hledisky.

Řešil jste někdy tuto svou aktivitu se svými nadřízenými? Vědí o ní?

Občané ani soudci nemusí hlásit nákup nemovitostí svým nadřízeným.

Radomír Koudela (60)

  • V roce 1988 nastoupil na pozici soudce Okresního soudu ve Vsetíně.
  • V roce 2008 se stal soudcem Krajského soudu v Brně – pobočka Zlín. Tam působí dodnes.
  • Radomír Koudela v průběhu své kariéry rozhodoval nejvážnější kauzy regionu:
  • V roce 2013 poslal se svým senátem na deset let do vězení vlivného člena slovenského podsvětí Miroslava Masláka. Verdikt potvrdil i olomoucký vrchní soud. Proces provázela nejpřísnější bezpečnostní opatření – včetně ozbrojené eskorty o desítkách policistů a policejního vrtulníku, který na Maslákův vůz při převozech z vazby na soudní přelíčení dohlížel.
  • O rok později, tedy v roce 2014, Koudela udělil se svým senátem nepravomocné doživotní tresty Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi – hlavním míchačům v metanolové kauze. Vrchní soud v Olomouci Koudelův rozsudek v těchto případech potvrdil, u dalších odsouzených ale odvolací soud původní tresty výrazně snížil.
  • Rovněž v roce 2014 Koudela udělil výjimečné tresty mladíkům Davidu Šimonovi a Maroši Straňákovi za vraždu důchodce, ke které došlo v roce 2011 v obci Slopné na Zlínsku. Oba odsouzení svou vinu dodnes popírají. Koudela se senátem je odsoudil na základě pachových stop a výpovědi dvou kriminálníků.
  • O případu loni Seznam Zprávy natočily šestidílný podcast Slopné: Kdo je je vrah? Na základě důkazů předložených redakcí nyní u krajského zlínského soudu probíhá řízení o možné obnově procesu.

Reklama

Související témata:

Doporučované