Hlavní obsah

Nevím, co jiného bych dělal, říká mladý podnikatel, jehož firma má hodnotu kolem 6 miliard korun

Rozhovor se zakladatelem a šéfem Kiwi.com Oliverem Dlouhým.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Turistický portál Kiwi.com má nového většinového majitele. V jejím čele ale i nadále zůstává zakladatel a dosavadní šéf Oliver Dlouhý. Ten byl dlouhodobě otevřeně proti prodeji firmy.

Článek

„Já jsem byl proti prodeji firmy jako celku,“ vysvětluje Dlouhý v rozhovoru pro Seznam.cz a pokračuje: „Když jsme se domluvili, že půjde jen o prodej podílů dosavadních investorů a já s managementem zůstaneme, tak s tím jsem vůbec problém neměl.“

Nový americký investor General Atlantic tak skoupil podíly investorů Ondřeje Tomka, Jiřího Hlavenky, Jaroslava Kokoluse a bývalé výkonné ředitelky firmy Lucie Brešové. Američané tak v Kiwi.com získali 51procentní podíl.

„My s Jozefem Képesim a Lubošem Charčenkem zůstáváme se 40 procenty, Touzimsky Airlines si ponechávají necelých deset procent,“ upřesnil Dlouhý, kdo vlastní zbylých 49 procent firmy.

Nevím, co bych dělal

„Za posledních pět let, když ta firma vyrostla do výšin, které nikdo z nás nečekal, se Kiwi stalo mým životním stylem,“ říká o své práci Dlouhý, který během té doby ani jednou o tom, že by odešel, neuvažoval.

Ve vedení firmy tak zůstává dál a s pomocí nového kapitálu chce dál firmu dostat od prodejce letenek k jakémusi turistickému společníkovi.

„Chceme být nástroj, který umožní komukoli z jakéhokoli místa A, kdekoli na Zemi, dostat se do jakéhokoli místa B, kdekoli na Zemi,“ vysvětluje Dlouhý dlouhodobý cíl Kiwi. Nejde už jen tak o prodeje letenek, ale o zprostředkování dopravy door-to-door, ubytování i další služby navázané na cestování.

Na celý rozhovor s Oliverem Dlouhým se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované