Hlavní obsah

Nevykupujte respirátory, chceme dohodnout pevné ceny, vyzval Blatný

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zavádění respirátorů v MHD a obchodech zatím podle ministra zdravotnictví není na pořadu dne. Vyzval proto Čechy, ať respirátory nevykupují. V případě jejich povinného nošení chce dosáhnout dohody s řetězci na rozumné ceně.

Článek

Když se na veřejnost dostala informace, že vláda zvažuje zavedení povinného nošení respirátoru třídy FFP2 v hromadné dopravě a obchodech, lidé na některých místech začali dostupné respirátory skupovat. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) je vyzval k tomu, ať to nedělají.

„Není k tomu teď důvod. Příští týden není doba, kdy by k takovému plošnému opatření mělo dojít,“ uvedl.

Zákazníci začali respirátory vykupovat z důvodu, že se obávali zvýšení jejich ceny ve chvíli, kdy se stanou nedostatkovým zbožím, podobně jako tomu bylo na jaře, kdy se i ceny běžných papírových ústenek šplhaly do desítek korun za kus.

Vláda, která o možném plošném zavedení respirátorů bude jednat až v příštím týdnu, si je vědoma toho, že respirátory, které mnohdy stojí i kolem stokoruny za kus, by mohly být pro část Čechů nedostupné. „V žádném případě se toto nestane něčím, co by vedlo k hmotné nouzi těch, kteří na tom jsou špatně,“ slíbil Blatný.

Vláda by se proto v případě zavedení povinnosti chtěla inspirovat v sousedním Rakousku, kde stát uzavřel dohodu s některými obchodními řetězci, aby prodávaly respirátory za nízkou cenu. „Prodávají s minimalizací nákladů na nákupní cenu, která vychází kolem jednoho eura. Zároveň garantují, že budou k dispozici,“ popsal Blatný, podle nějž Rakušané zvažují i odpuštění zdanění těchto položek.

Jednání s řetězci by však podle Blatného nebylo na jeho resortu, ale na některém z jiných ministerstev. Seznam Zprávy oslovily ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) s dotazem, zda už s řetězci začal o takové možnosti jednat. Na odpověď čekáme.

Respirátory FFP2 jsou v tuto chvíli povinné pouze při návštěvách příbuzných v domovech seniorů či v nemocnicích.

Rakousko a některé německé spolkové země zvažují zavedení povinnosti nosit respirátor v hromadné dopravě a obchodech především kvůli snaze zmírnit šíření takzvané britské mutace koronaviru, která je výrazně nakažlivější. Podle ministra Blatného je v celé Evropě snaha podobná nařízení sjednotit.

Reklama

Doporučované