Hlavní obsah

Nezaměstnanost v prosinci vzrostla, celý rok byl ale historicky úspěšný

Prosincová nezaměstnanost v českých a moravských krajích.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla z listopadových 2,6 procenta na 2,9 procenta, oznámil Úřad práce ČR. Meziročně ale podíl nezaměstnaných klesl, předloni v prosinci dosáhla míra nezaměstnanosti 3,1 procenta.

Článek

Bez práce bylo ke konci loňského roku 215 532 uchazečů o zaměstnání, což je nejnižší prosincová hodnota od roku 1996. Volných míst loni v prosinci meziměsíčně i meziročně přibylo.

„S příchodem zimy postupně končí sezonní práce, zejména v zemědělství či ve stavebnictví, a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

„Český trh práce má za sebou historicky úspěšný rok. Překonal i učebnicově výkonné trhy práce, jako je ten japonský či německý, a podal nejlepší výkon od 90. let, od přechodu z centrálně plánované na tržní ekonomiku. Poprvé od 90. let také prosincová míra nezaměstnanosti v ČR vykazuje hodnotu nižší než tříprocentní,“ upozorňuje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Nejnižší míra nezaměstnanosti byla v prosinci v Praze, kde činila 1,9 procenta. Následovaly Pardubický kraj s 2,2 procenta a Jihočeský a Plzeňský kraj s 2,3 procenta. Naopak v Moravskoslezském kraji bylo bez práce 4,4 procenta lidí, což je nejvíce v ČR.

Množí se ovšem signály, na jejichž základě je třeba počítat s tím, že míra nezaměstnanosti bude letos stagnovat nebo dokonce že mírně vzroste, a to nad úroveň tří procent v celoročním pohledu.

„Ke snižování stavu pracovní síly – buď přirozenou cestou, nebo propouštěním – bude letos pravděpodobně docházet v hutnictví, těžebním průmyslu či v průmyslu automobilovém, což jsou odvětví zvláště citlivá na plynulost mezinárodního obchodu. Tato plynulost je nyní podvazována nárůstem protekcionismu a zaváděním cel. I tak by však ještě letos měla míra nezaměstnanosti v ČR zůstat nejnižší v rámci zemí EU,“ očekává Kovanda.

Reklama

Související témata:

Doporučované