Hlavní obsah

Neznámá Květa Fialová. Deník odkrývá vztah s Lustigem, tragický osud otce i krušný konec života

O posledních letech života Květy Fialové mluví v pořadu Výzva její přítel, herec Josef Kubáník.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Kdykoliv mohla, tak pomáhala. Kdyby věděla, že její osud může pomoci, určitě by s vydáním knížky souhlasila,” předvídá herec Josef Kubáník, autor Posledního deníku Květy Fialové. V něm se nevyhýbá ani období, kdy herečka bojovala s Alzheimerovou chorobou.

Článek

Kniha vychází u příležitosti nedožitých 90. narozenin herečky. V Posledním deníku Květy Fialové její blízký přítel, herec Slováckého divadla v Uherském Hradišti Josef Kubáník, popisuje i těžkosti, které zažívala rodina, přátelé a kolegové, když herečku nemoc plně zasáhla.

„Paní Fialovou pořád navštěvovali kolegové, přátelé, měla pořád společnost, ale byli jsme unavení z toho, že vidíte, že se věci nedaří, jak si přejete. Její dcera tam chodila, kdy mohla. Já ji obdivuji, co všechno pro maminku dělala," vzpomíná ve Výzvě Kubáník.

Vyčerpání podle něj ale souviselo i s tím, že se o Fialovou i v době, když už byla v léčebně, intenzivně zajímal bulvár. „Byla známá herečka, takže na to se nabaloval bulvár, který se snažil vystopovat, v jakém je stavu. Na to se nabalovali lidi, kteří chtěli vědět, jestli to, co napsal bulvár, je pravda. S tím vším jsme bojovali a byli jsme opravdu vyčerpaní," dodává herec.

Kubáník nepochybuje o tom, že Květa Fialová by s vydáním deníku neměla problém. Se souhlasem její dcery Zuzany Hášové zveřejnil i dosud neznámé informace o dlouholétém mimomanželském vztahu herečky se spisovatelem Arnoštem Lustigem a o tragickém osudu jejího otce.

„Chtěla, aby ta knížka byla taková, jaká byla její maminka,“ vysvětluje Kubáník. Knížku začal psát, aby se vyrovnal se smrtí o 45 let starší přítelkyně.

První část knížky napsal jako rozhovory s Květou Fialovou, proložil je korespondencí s jejími blízkými a deníkovými zápisky, které si psala od šestnácti let. V druhé části jsou jeho deníkové záznamy z let, kdy herečka už byla hodně nemocná.

Píše vtipně, emotivně a protože své zápisky prakticky neupravoval, neskrývá ani zoufalství, kterému propadal on i ostatní hereččini blízcí. Co z toho, co mu Květa Fialová svěřila a co spolu prožili, zveřejnil? Na které slavné kolegy vzpomínala? Jak mu při psaní knížky pomohl Ivan Havel?

Podívejte se na celou Výzvu ve videu umístěném nahoře v textu.

Reklama

Doporučované