Hlavní obsah

Neznámí muži stříleli v egyptském kostele, zemřelo deset lidí

Při střelbě u koptského kostela jižně od Káhiry zemřelo deset lidí včetně jednoho útočníkaVideo: Reuters

 

Reklama

Jednoho útočníka na místě zastřelila policie, druhý byl dopaden na útěku. Mezi mrtvými jsou pravděpodobně i tři policisté.

Článek

Deset lidí včetně útočníka zemřelo poté, co před kostelem na jižním předměstí Káhiry spustil palbu dosud neidentifikovaný muž. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje v egyptské bezpečnosti a zdravotnictví. Útočili údajně dva muži, z nichž jednoho na místě zastřelili policisté.

Druhý pachatel se podle státní agentury MENA dal na útěk, státní televize informovala, že byl už dopaden. Mezi mrtvými jsou údajně i tři policisté, kteří kostel v obci Helván jižně od Káhiry hlídali v rámci zpřísněných opatření před oslavami pravoslavných Vánoc.

Útočníci spustili palbu před budovou, jednoho z nich policisté zastřelili, když se snažil proniknout dovnitř. Fotografie z místa činu zobrazuje vousatého muže s vestou plnou výbušnin, jak bezvládně leží na zemi. Podle egyptského ministerstva zdravotnictví dalších pět osob utrpělo při útoku zranění, přičemž dvě ženy jsou ve vážném stavu.

Útoky na koptskou menšinu si v Egyptě od loňského prosince vyžádaly více než sto obětí. Koptové jsou největším křesťanským společenstvím na Blízkém východě a tvoří deset procent egyptského obyvatelstva. K většině atentátů se přihlásil takzvaný Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Doporučované