Hlavní obsah

Nikdy neodmítnu, chci konečně medaili. Birner o vztahu hokejistů k reprezentaci

Také mě štve, že medaile nevozíme. A asi to nebude náhoda, říká o české reprezentaci útočník Michal Birner.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Otevřený rozhovor o vztahu hokejistů k národnímu týmu, kritice fanoušků i výjimečnosti hokejisty Romana Červenky s útočníkem reprezentace Michalem Birnerem.

Článek

Zárodek hokejové reprezentace v pondělí zahájil přípravu na mistrovství světa. K týmu se brzy připojí i útočník Michal Birner, byť ho celou sezonu provází zranění a možná po ní bude muset na drobný operační zákrok. Jak sám říká: „Reprezentace je pro mě nejvíc, nebudu ji odmítat. Chci konečně přivézt medaili.“

Podívejte se na otevřený rozhovor s útočníkem národního týmu o vztahu profesionálních hokejistů k české reprezentaci. I kritice, která každým dalším neúspěchem nabírá na síle a doléhá také na samotné hokejisty. Český hokej čeká na medaili z velké akce šest let, těsně mu unikla mezi prsty i na poslední olympiádě.

Další šance přijde na světovém šampionátu v Kodani.

„Nebudu fanouškům vyčítat kritiku. Mě také štve, že medaile nevozíme. A asi není náhoda, že důležité zápasy nezvládáme. Ale pevně věřím, že jde český hokej správným směrem. Vidím změny. Za sebe můžu říct, že pro úspěch děláme všichni všechno,” říká Birner.

A promluvil také o svém spoluhráči ze švýcarského Fribourgu Romanu Červenkovi: „Je to geniální hokejista. I když je pod palbou kritiky, nedává to na sobě znát, nereaguje na to a dělá všechno, co může, aby se medaile dovezla. On si strašně váží toho, že může být v českém nároďáku. To je na něm neskutečné. Další příklad můžu říct Tomáše Plekance. Ten si absolutně nezasloužil takový konec v nároďáku, jaký se mu stal v Paříži,” říká Birner.

Celý rozhovor si můžete přehrát nahoře v článku.

Seznam TV s Birnerem natáčel rozhovor přímo ve švýcarském Fribourgu, kde český útočník spolu s Romanem Červenkou strávil poslední dvě hokejové sezony. Birner bude ve francouzské části Švýcarska pokračovat i příští rok. Červenka bude o nové smlouvě a nabídkách odjinud po sezoně jednat.

Michal Birner o životě hokejisty ve Švýcarsku: Pro hraní hokeje prý v Evropě není lepší místo.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Leckoho možná překvapí, že hokejisté do Švýcarska nechodí kvůli penězům: „Ty určitě nehrají roli. V české extralize jsou na srovnatelné úrovni. Top hráči tady ve Švýcarsku si vydělají stejné peníze jako top hráči v Česku. Největší lákadlo je osobní život, pohoda mimo stadion. Speciálně pro nás, co už máme rodiny, je Švýcarsko k nezaplacení. Věřím tomu, že v Evropě není lepší místo pro to hrát hokej. A to mi potvrdí každý český hokejista, který tady kdy byl,” říká Birner.

Na druhou část rozhovoru o životě hokejistů ve Švýcarsku se můžete podívat ve videu vloženém do článku.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované