Hlavní obsah

Nissan zažaloval svého bývalého šéfa, chce odškodné dvě miliardy

Prohlášení Carlose Ghosna z doby, kdy ještě pobýval ve vězení.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Japonská automobilka Nissan Motor zažalovala svého bývalého šéfa Carlose Ghosna. Viní ho z podvodného jednání a korupce a požaduje odškodné deset miliard jenů (asi dvě miliardy Kč). Informují o tom dnes tiskové agentury. Druhá největší japonská automobilka očekává, že částka by se ještě mohla zvýšit o pokuty, které bude možná nucena zaplatit za Ghosnovo chování regulačním úřadům.

Článek

Nissan rovněž uvedl, že zvažuje další žalobu za „neopodstatněné a pomlouvačné“ poznámky, které Ghosn podle jejího názoru pronesl na tiskové konferenci v Bejrútu.

Nissan svého bývalého šéfa viní například z toho, že léta zneužíval firemní letadla k soukromým účelům, převáděl firemní peníze své sestře, platil z nich soukromého advokáta v Libanonu a užíval nemovitosti v zahraničí, aniž tam platil nájem.

Automobilka chce také uhradit náklady na interní vyšetřování, které má Ghosnovy kroky objasnit. Ghosn podle státního zástupce také na automobilku převedl ztráty ze svých soukromých investic.

Ghosn býval generálním ředitelem francouzsko-japonské aliance, která sdružuje automobilky Renault, Nissan a Mitsubishi. V Japonsku byl po obvinění ve vyšetřovací vazbě, z které byl ale propuštěn na kauci. Ze země se mu loni v prosinci podařilo uprchnout do Libanonu.

Ghosn má brazilské, libanonské a francouzské občanství. Tvrdí, že je nevinen a že jeho zadržení v Japonsku bylo výsledkem komplotu. Ten měl podle něj za cíl odstranit ho z vedení automobilky Nissan, protože se snažil o užší integraci této japonské firmy s francouzskou automobilkou Renault.

Reklama

Související témata:

Doporučované