Hlavní obsah

Nizozemci uklízejí pláže, které pokrylo zboží z kontejnerů. Ty do moře spadly z obří nákladní lodi

Na pláže nizozemských ostrovů se vyplavilo zboží z kontejnerů lodi MSC Zoe.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

Pláže na ostrovech na severu Nizozemska zaplavilo zboží z obří nákladní lodi MSC Zoe. Plavidlo ztratilo za špatného počasí u německého ostrova Borkum zhruba 270 kontejnerů s nákladem, voda pak předměty začala odnášet na jihozápad.

Článek

Na pláže holandských ostrovů Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland a Texel se za posledních 24 hodin vyplavily hračky, televize, nábytek či komponenty do automobilů. Zboží se údajně dostalo i k pevninské části severu Nizozemska, několik kontejnerů bylo podle agentury AP spatřeno i v německých vodách. Na ostrově Ameland lidé podle informací BBC sesbírali na osmikilometrové pláži 130 tun vyplaveného zboží a obalových materiálů.

Přepravce pověřil specializovanou firmu, aby koordinovala pátrání po zbloudilých kontejnerech a úklidové práce. S těmi ve čtvrtek přišlo pomoci velké množství dobrovolníků. Práce však údajně komplikoval silný vítr, který plastové obaly, polystyren a další odpad odfoukával od moře do písečných dun. Starosta ostrova Bert Wassink se podle zpravodajského webu BBC obává, že úklid může trvat dlouho.

Mezi hledanými kontejnery jsou údajně též tři s nákladem nebezpečného organického peroxidu v prášku, který se používá při výrobě plastů. Jeden pytel o hmotnosti 25 kilogramů obsahující vysoce hořlavou sloučeninu byl podle BBC ve čtvrtek nalezen na ostrově Schiermonnikoog. Úřady tak varují veřejnost před prozkoumáváním dalších kontejnerů.

V pátrání po nákladu pokračuje i nizozemská pobřežní stráž, která ve čtvrtek zveřejnila letecké snímky lodi MSC Zoe, na nichž jsou vidět popadané sloupce kovových kontejnerů. Přesné číslo boxů, které ve vichru z lodě spadly, zatím není jasné. Incident se dále vyšetřuje poté, co dnes plavidlo zakotvilo v přístavu v německých Brémách.

Lodní společnost MSC v prohlášení uvedla, že incident v Severním moři bere velmi vážně, a to „jak z hlediska dopadu takovýchto nehod na přírodní prostředí, tak z hlediska ztrát na nákladu zákazníků“. Přepravce také nasazuje speciální lodě se sonary na hledání ztraceného nákladu.

Reklama

Doporučované