Hlavní obsah

Nižší daň naftu nezlevnila. Pumpaři si jen zvýšili marže, říká analytik

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na Nový rok se nafta v průměru prodávala za 27,48 koruny za litr, o měsíc později to bylo pouze o 12 haléřů za litr méně. Pumpaři z podstatné části nepromítnuli snížení spotřební daně na naftu do koncových cen.

Článek

Snížení spotřební daně pomohlo ke stagnaci ceny nafty. Většímu zlevnění ale zabránili pumpaři, protože si povýšili marže o nižší daň. V lednu cena nafty zůstala na úrovni 27,34 Kč za litr. Oproti konci loňského roku se aktuální cena změnila jen v řádech jednotek haléřů.

Oproti tomu benzin zdražil o přibližně 45 haléřů na 28,3 Kč za litr. Jeho zdražovaní je podle ekonoma Borise Tomčiaka ze společnosti finlord.cz důsledek růstu cen ropy na světových trzích. Brent například zdražila od konce prosince z 52 na 57 dolarů za barel, tedy o celých 10 procent.

„Cena by se měla ale vrátit zpět na nižší úroveň. S ohledem na současnou epidemiologickou situaci ve světě, a jen mírný nárůst těžebních kvót OPEC +, a k tomu jen pozvolný nárůst světových ekonomik, očekávám, že se ropa v 1. čtvrtletí letošního roku bude pohybovat v pásmu 50–55 dolarů za barel,“ říká pro Seznam Zprávy tiskový mluvčí České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) Václav Loula.

Pumpaři sníženou daň do cen příliš nepromítli

Krátce po schválení změn ve spotřební dani se hojně diskutovalo, jak snížení ovlivní konečnou cenu nafty pro zákazníka. Podle Štěpána Křečka, hlavního ekonoma BH Securities s ohledem na aktuální vývoj cen pohonných hmot na trhu pumpaři z podstatné části zatím nepromítnuli snížení spotřební daně na naftu do koncových cen.

Podle jeho slov to byli právě provozovatelé čerpacích stanic, kterým návrh na snížení spotřební daně pomohl. Navýšili totiž své marže. Řidiči a dopravci z tohoto opatření ale rovněž částečně profitují. „Bude zajímavé sledovat, zda konkurence mezi čerpacími stanicemi povede k postupnému snižování marží. Zatím to není příliš patrné,“ říká Křeček pro Seznam Zprávy.

Stále větší rozdíl mezi benzinem a naftou

Malým překvapením, které snížení spotřební daně na naftu způsobilo, je stále větší rozdíl mezi cenami benzinu a nafty.

„Zatímco 1. ledna byl rozdíl průměrných cen mezi benzínem a naftou 47 haléřů, 1. února to už bylo 97 haléřů,“ říká analytik BH Securities.

Podle ekonoma Tomčiaka lze očekávat další rozšíření rozdílu mezi cenou benzinu a nafty. Důvodem bude pokles poptávky po topném oleji. „Jeho zvýšená spotřeba udržuje momentálně velkoobchodní ceny nafty trochu výše oproti úrovni ze zbytku roku. Jedná se ale o typický sezónní faktor, který v zimě pravidelně nastává od prosince do března,“ vysvětlil.

Připravte se na zdražení

Podle odborníků na trhu by měl v únoru nastat mírný nárůst cen pohonných hmot. A to o 15 až 20 haléřů, což souvisí s růstem ceny ropy v posledním týdnu. „Poptávka po ropě se bude ve světě postupně zvyšovat s tím, jak se bude obnovovat ekonomický rozmach. Kupříkladu v Číně je už spotřeba ropy na rekordně vysoké úrovni. Meziročně jsou ale pohonné hmoty stále o přibližně 4 koruny levnější a očekáváný mírný růst tento stav nezmění,“ dodává ekonom společnosti finlord.cz.

„Vzhledem ke snížení spotřební daně na naftu nelze v budoucnu očekávat, že by nastala situace, kdy bude benzín levnější než nafta,“ dodává pro úplnost Štěpán Křeček.

Podle něj s obnovou ekonomiky bude růst poptávka po ropě, což bude navyšovat její cenu. Pravděpodobně se tak v budoucnu vrátíme k cenám pohonných hmot převyšující úroveň 30 korun za litr.

Důležitým faktorem pro ceny konečného spotřebitele bude také vývoj kurzu koruny vůči dolaru. Právě silnější koruna bude tlumit nárůst ceny. „Ropa stále zůstává strategickou energetickou komoditou a chemickou surovinou a není zatím nahraditelná. Musím potvrdit, že rozhodující pro cenu ropy je a bude vývoj ekonomiky a poptávka,“ dodává Václav Loula za ČAPPO.

Na vyhodnocení poptávky a cen pohonných hmot pro další měsíce nového roku je ale podle mluvčího asociace příliš brzy. „Měsíc leden bývá na spotřebu nafty velmi slabý. Vše navíc ovlivňuje ještě nouzový stav a přijatá opatření. Ani u benzinu v zimním období ale zatím neočekávám nárůst ceny nad 30 Kč,“ dodal Loula pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované