Hlavní obsah

Nobelova cena za literaturu v ohrožení, Švédskem otřásá sexuální skandál

Video: Reuters

 

Reklama

4. května se rozhodne o budoucnosti Nobelovy ceny za literaturu. Švédská akademie, která řídí udělení tohoto ocenění, v pátek oznámí, zda letošní ceremoniál odloží nebo úplně zruší. Komise rozhodující o nejprestižnější literární ceně totiž není usnášeníschopná, šest jejích členů rezignovalo v reakci na sexuální skandál přední postavy švédského kulturního života a manžela jedné ze členek komise Jean-Clauda Arnaulta.

Článek

Po spuštění celosvětové kampaně #MeToo se ozvalo celkem osmnáct žen, které měl fotograf Arnault mezi lety 1996 a 2017 sexuálně obtěžovat. Dalším důvodem k odstoupení řady členů bylo financování soukromé nadace Arnaulta a jeho ženy Katariny Frostensonové ze strany Švédské akademie.

Švédská akademie zaujala k celé situaci vážné stanovisko, odsoudila jakoukoliv formu sexuálního obtěžování a v oficiálním prohlášení uvedla, že je v případě nutnosti připravena poprvé od roku 1943 Nobelovu cenu odložit. Švédský král Gustav, jehož předek stejného jména v roce 1786 instituci založil, zvažuje úpravu pravidel pro jmenování jejích členů. Nynější řád totiž formálně nedovoluje členům, kteří jsou voleni nadoživotí, z funkce odstoupit.

Šest z celkových osmnácti členů odstoupilo z různých důvodů. Tři členové odešli na protest proti setrvání Frostensonové po provalení skandálu kolem financování její nadace, sama Frostensonová a předseda komise odstoupili pod nátlakem ostatních členů, další člen odešel bez udání důvodu a dva byli dlouhodobě neaktivní. Tradiční kvórum přitom vyžaduje shodu alespoň dvanácti členů.

Arnaultův sexuální skandál má i další pikantní kapitolu, médii totiž proběhly zprávy o jeho údajném osahávání švédské korunní princezny Viktorie během společenské večeře v roce 2004. Královský palác takové informace odmítl komentovat.

Nobelova cena za literaturu je jednou z pěti Nobelových cen, udělovanou dle Nobelovy závěti „za nejvýznačnější literární dílo v ideálním směru“. Tradičním časem k jejímu předání je stejně jako v případě ostatních Nobelových cen říjen. Jediným Čechem, jemuž byla Nobelova cena za literaturu udělena, je Jaroslav Seifert, posledním oceněným byl v minulém roce americký písničkář a básník Bob Dylan.

Reklama

Související témata:

Doporučované