Hlavní obsah

Nobelovu cenu za literaturu získal Brit Kazuo Ishiguro, autor knihy Soumrak dne

Nobelovu cenu za literaturu získal britský spisovatel japonského původu Kazuo Ishiguro.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Laureátem Nobelovy ceny za literaturu se stal britský spisovatel japonského původu Kazuo Ishiguro. Jeho nejslavnější knihou je Soumrak dne. Dočkala se i filmového zpracování a byla přeložena také do češtiny.

Článek

Letošní Nobelovu cenu za literaturu získal britský spisovatel japonského původu Kazuo Ishiguro. Spisovatele nejvíce proslavila jeho v pořadí třetí kniha Soumrak dne. Její původní anglický název zní The Remains of the Day a dočkala se i filmového zpracování s Anthony Hopkinsem a Emmou Thompsonovou v hlavních rolích.

„V britské literatuře je naprostá hvězda, to je, jako bychom se tady bavili o známosti typu Michala Viewegha nebo když půjdeme do vyšších pater literatury, tak držitelů Ceny Karla Čapka nebo Josefa Škvoreckého,“ řekl ČTK nakladatelský redaktor Petr Matoušek. Vyzdvihuje spisovatelovu kritiku britské společnosti, jejího kastování, zdánlivě anachronického, ale v ostrovní společnosti stále přítomného a nebezpečného.

Týden vyhlašování Nobelových cen začal v pondělí oznámením Nobelovy ceny za lékařství. Tu získala trojice Američanů Jeffrey Hall, Michael Rosbash a Michal Young za objevy biologických rytmů, které kontrolují lidský organismus.

V úterý série pokračovala oceněním za fyziku, které získali rovněž Američané. Rainer Weiss, Barry Barish a Kip Thorne si cenu vysloužili klíčovým příspěvkem k pozorování gravitačních vln ve vesmíru.

Laureáty ceny za chemii se ve středu stali Švýcar Jacques Dubochet, Američan německého původu Joachim Frank a Brit Richard Henderson. Královská švédská akademie věd je ocenila za vývoj kryoelektronové mikroskopie, která se může využít například při zkoumání nových léků.

V pátek se svět z norské metropole Osla dozví nejočekávanější jméno laureáta Nobelovy ceny za mír. Příští pondělí bude ještě vyhlášena Nobelova cena za ekonomii.

Na vyznamenané kromě finanční částky devíti milionů švédských korun (24,4 milionu Kč) čeká i tradiční slavnostní ceremoniál. Ten se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované