Hlavní obsah

Noc vědců letos bude patřit robotům

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na digitalizaci, automatizaci a robotizaci se zaměří letošní Noc vědců. Akce se uskuteční v pátek a kvůli koronaviru proběhne on-line. Výzkumníci lidem představí využití robotů v řadě vědeckých oborů, ale i při výrobě piva.

Článek

Jen v Praze a v okolí se do Noci vědců zapojí 15 institucí, uvedla Akademie věd ČR (AV) v tiskové zprávě. Program na webu bude divákům k dispozici až do konce roku. Téma Člověk a robot odkazuje i k letošnímu 100. výročí prvního použití slova robot.

Vědci z AV si na pátek připravili například videopřednášky o využití robotů v astronomii či o literatuře psané umělou inteligencí. Do špičkového laserového centra v Dolních Břežanech lidé nahlédnou s vědci z Fyzikálního ústavu. Ti mimo jiné představí, co umí laserové mikroobránění.

O boji s koronavirem budou hovořit výzkumníci z Ústavu organické chemie a biochemie. Jeden z příspěvků je o tom, jak odborníci s pomocí robotů navrhují nové přístroje a pomůcky pro testování či ochranu před covidem-19. Virolog Jan Weber také lidem přiblíží práci vědců zkoumajících viry. Součástí přednášky bude i virtuální diskuse.

Výzkumníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) budou hovořit o mikrorobotech z gelu poháněných světlem. Podle vědců právě použití měkkých materiálů se schopností deformace umožňuje konstrukci mini robotů, které nelze dosáhnout tradičními postupy. Robůtci mohou sloužit v mikrochirurgii i pro kontrolovanou dopravu léčiv v těle. VŠCHT má i přednášky o čištění vody pomocí bakterií, metodách výroby plastových kelímků či využití smartphonu pro stanovení pesticidů v ovoci.

O měření stromů pomocí dronů, mechanizaci těžby dříví, ale i o výzkumu tropického zemědělství budou přednášky České zemědělské univerzity. Virolog Jiří Černý představí i rozdíly ve funkci některých virových proteinů. Díky příspěvkům Národního zemědělského muzea se pak lidé dozví víc o ochraně rostlin pomocí robotizace, ale i o tom, jak roboti zasáhli do výroby piva a co všechno zkoumají zaměstnanci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

O tancujících robotech bude jedna z akcí ČVUT. Další přiblíží třeba trendy v robotické rehabilitaci pacientů. Právě na ČVUT je laboratoř vybavená špičkovým zařízením tohoto druhu. Bude i virtuální exkurze do Testbedu pro Průmysl 4.0 - pracoviště, které simuluje prostředí průmyslové výroby. Vědec Martin Šanda pak pohovoří o tzv. forenzní hydrologii - moderním přístupu pro sledování pohybu vody.

Za Univerzitu Karlovu předvedou zástupci Matematicko-fyzikální fakulty vědeckou show. V plánu je i on-line prohlídka Ústavu anatomie, lékaři také „provedou“ veřejnost robotickými operacemi, k dalším tématům patří například využití 3D tisku v medicíně. S vesmírnými pokusy a přednáškou o kvantových počítačích se zapojí i organizace Planetum.

Noc vědců je celorepubliková akce, která se od roku 2005 zaměřuje na popularizaci vědy a techniky. Letos se zapojí asi 50 univerzit, science center a dalších vědeckých a na vědu orientovaných institucí.

Reklama

Související témata:

Doporučované