Hlavní obsah

Extrémní bouřky s velkými kroupami udeří znovu

Foto: MarekKijevsky, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Bouřky v noci zvedly hladiny menších toků na desítce míst v západních, středních a jižních Čechách, v Praze a na jižní Moravě. Meteorologové varují, že situace se bude dnes v noci opakovat.

Článek

Otava překročila druhý povodňový stupeň, Volyňka a Botič přechodně i třetí. Hladiny už většinou klesly nebo klesají. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Před rozvodněním menších toků po bouřkách meteorologové varovali.

Na druhém povodňovém stupni pohotovosti byla před 05:30 Otava v Sušici a Rejštejně na Klatovsku a Volyňka v Něměticích na Strakonicku. V Sudslavicích na Prachaticku Volyňka kolem 01:00 vystoupala až na třetí stupeň ohrožení, kam se kolem 02:00 dostal také Botič v pražských Nuslích. Na obou místech už byla hladina kolem 05:30 bez povodňového stupně.

Na první povodňový stupeň bdělosti se v západních Čechách dostala i Křemelná, ve středních Čechách Botič, Litavka a Kocába a na jižní Moravě Jevišovka.

A situace se bude znovu opakovat. Meteorologové očekávají další extrémně silné bouřky doplněné i o krupobití na většině území Česka v noci na pátek. Výstraha ČHMÚ před vzestupem hladin menších toků platí do pátečního poledne v Plzeňském kraji, v západní části Jihočeského kraje, v jihozápadní části Středočeského kraje a v Praze.

Meteorologové v souvislosti v krupobitím uvedli, že kroupy mohou být i „větších rozměrů“.

Výstraha před velmi silnými bouřkami, které budou doprovázet přívalové srážky s úhrny kolem 50 milimetrů, krupobití a vítr o rychlosti až 90 kilometrů v hodině, platí od čtvrtečních 17 hodin až do pátečních ranních šesti hodin na celém území s výjimkou severozápadu Čech

Po nočních bouřkách bylo v Česku bez elektřiny po 10:00 téměř 22.000 odběrných míst, zhruba polovina ranního počtu. Energetici dál pracují na obnovení dodávek hlavně na Benešovsku, kolem Prahy a na Táborsku. Vyplývá to z informací společnosti ČEZ Distribuce a distribuční firmy eg.d ze skupiny E.ON. ČEZ v noci evidoval téměř 100.000 míst bez proudu.

ČEZ Distribuce k 11:00 evidovala 15.000 odběrných míst bez elektřiny, ráno jich podle mluvčí firmy Soni Holingerové bylo 35.000 a kolem 02:00 zhruba 97.000. Počet poruch na vedení vysokého napětí se snížil z nočních 70 na ranních 55 a dopoledne dále klesl na 38 poruch.

Společnost eg.d podle svého mluvčího Romana Šperňáka evidovala k dnešnímu ránu 32 poruch na linkách vysokého napětí a zhruba 9900 domácností s omezením dodávek elektřiny hlavně na jihu Čech. Po 10:00 poruch ubylo na 24 a bez proudu zůstávalo 6500 odběratelů. Víc než polovina z nich připadala na Táborsko, zejména na okolí Mladé Vožice, asi 1800 domácností bez elektřiny bylo na Českobudějovicku.

Zastavené vlaky

Spadlé stromy a výpadky napájení a zabezpečovacího zařízení po bouřkách v noci zastavily nebo omezily provoz na železnici zhruba na 40 místech. Problémy byly hlavně v jižních a středních Čechách, většinou na regionálních tratích. Většinu omezení se ještě ráno podařilo odstranit. U Vraného nad Vltavou je trať zaplavená vodou a bahnem. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytla Správa železnic a její mluvčí Dušan Gavenda.

„Noční přechod silných bouřek má za následek významné komplikace provozu na železnici z důvodu poruch zabezpečovacího zařízení, popadaných stromů a podobně,“ uvedl ráno Gavenda. „Většinu zasažených tratí se Správě železnic podařilo zprůjezdnit již během ranních hodin,“ dodal kolem poledne.

Problémy bouřky způsobily kolem Vraného nad Vltavou. Směrem do Davle byla trať odsud zaplavená, ve směru do pražské Zbraslavi zavalená bahnem a kamením. Podle Gavendy v úseku mezi Vraným nad Vltavou a Jílovým u Prahy začali pracovat zaměstnanci Správy železnic s technikou. „Ke zprovoznění trati i v tomto úseku by mělo dojít v odpoledních hodinách,“ dodal.

Více omezení podle mluvčího v poledne přetrvávalo v jižních Čechách. Na trati mezi Českými Budějovicemi a Strakonicemi se v několika úsecích opravovalo poškozené trakční vedení a místo vlaků jezdily náhradní autobusy. „Na Šumavě jsou kvůli odstraňování většího množství popadaných stromů ještě uzavřené trati Černý Kříž - Nové Údolí a Strakonice - Vimperk. Zde pracovníci Správy železnic řeší navíc i poškození náspu poblíž Čkyně, i tato trať by však ještě během dneška měla být pro vlaky sjízdná,“ dodal Gavenda.

Noční silná bouřka zaměstnala pražské hasiče u šesti desítek případů. Čerpali vodu z komunikací a sklepů, odstraňovali spadlé stromy a uvolnili výpust Botiče na Rašínově nábřeží. Vyplývá to z twitteru pražských hasičů a vyjádření jejich mluvčího Martina Kavky. Říčka Botič v noci vystoupala na třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení.

„Jednalo se o laguny na komunikacích, popadané stromy nebo tekoucí dešťovou vodu do sklepů a bytů,“ uvedl Kavka ráno. Hasiči v té době podle něj převážně odklízeli spadlé stromy. Po 11:00 hasiči na twitteru oznámili, že na dalších místech stále čerpají vodu z podzemních prostor. „Od noci do 11:00 hodin evidujeme šest desítek případů,“ napsali.

Reklama

Související témata:

Doporučované