Hlavní obsah

Nomádka v ekokůži. Česká módní značka LAFORMELA oslavila na pražském týdnu módy silnou ženskou bojovnici

Laformela na MBPFW SS20Video: Tomáš Svoboda, Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ambiciózní pár, módní duo i hlavní aktéři československého příběhu jedné značky. Oslovení se jim dostává různých a všechny jsou pravdivé. LAFORMELA má letos deváté narozeniny a přehlídka, kterou se na podzimním fashion weeku MBPFW představila, oslavuje nespoutanou ženu. Proč a jak se celá kolekce na jaro/léto 2020 zrodila, odpovídají designéři Miroslava Kohutiarová a Antonín Soukup.

Článek

Už od časů, kdy dvojice tvořila v školních ateliérech, se tvůrčí přístup dua obracel směrem k ochraně životního prostředí. 26 modelů, které modelky předvedly na Mercedez-Benz Prague Fashion Weeku 2019, nesou určitou možnost transformovatelnosti nebo vrstvení. Jelikož je příběh kolekce podložen ideou nomádství, hlavní textilií se zaslouženě stala ekokůže; v dnešní době oblíbená a velmi využívaná látka, jejímž prostřednictvím designéři propagují myšlenku udržitelnosti a nezávislosti na živočišné výrobě.

Mirka svůj tvůrčí záměr popisuje tak, že „ukazujeme, jak umí žena přežít ve městě a při tom si stále zachovat tradice.” „I když to zní jako klišé, každá nositelka by se v našich modelech měla cítit super, jako žena, jako sebevědomá žena. A hlavně by to měla být žena, která není podceňovaná, ať už v práci, nebo v osobním životě. To oblečení by jí mělo dodat víru v sebe sama, a zároveň by tak ona měla vystupovat,” upřesňuje Soukup ideu nomádské kolekce.

Pas samuraje a ramena rytíře

Miroslava Kohutiarová a Antonín Soukup se snaží oprostit se od evropských trendů, oceňují možnost dojít si pro inspiraci do vzdálenějších kultur – k indiánským tradicím nebo japonskému anime. Oslava ženy je v každé kultuře odlišná, její chápání a připodobňování k mužským protějškům stále sílí: Ostré střihy sak a kabátů zvýrazňují ramena a útlý pas, detaily vysokého zapínání sukní či kalhot prodlužují postavu a podle autorské dvojice vyjadřují bojovný postoj každé ženy. Geometrické prvky, které využívají kreslíři japonského anime se prolínají s historickými oděvy rytířů a orientálním provedením korzetů.

„Ty tradice napříč světem se v kolekci objevují, i když to možná nemusí být na první pohled tak viditelné. Jsou tam prvky, které pocházejí z Afriky, Japonska, Skotska a tak dále.” Dominantním kouskem přehlídky je veganská eko-kožená podprsenka, esteticky jemná, silná i ochranná.

Za hranice a ještě dál

Česká high-end značka svůj potenciál rozšiřuje a obohacuje o nové spolupráce. Na kolekci SS20 se podílela kupříkladu šperkařka Viktorie Beldová a od počátků se stylingem pomáhal fotograf Jan Gombiřík.

Velké změny přišly s oceněním za nejlepší kolekci na Czech Grand Design v roce 2015, když se jejich modely dostaly na obálky velkých módních magazínů a na mola prestižních fashion weeků. Sezóna SS18 byla v únoru 2018 dokonce zařazena do výběru nejlepších designérů Vogue Talents.

S přibývajícími zkušenostmi by se autoři rádi stali zodpovědnými „rodiči” mladých designérů. „V rámci našich dalších cílů je i stát se příkladem a inspirací pro nové designéry. Představovat jim zákulisí módního průmyslu, posouvat jejich tvůrčí směrování. Takového snu chceme dosáhnout, abychom o něm mohli mluvit, jako o našem velkém úspěchu,” dodává Antonín Soukup.

Reklama

Doporučované