Hlavní obsah

Nominovaní na ceny Anděl nahráli speciální vystoupení a zúčastní se i předávání

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nominovaní umělci 30. ročníku cen České hudební akademie (ČHA) Anděl, které budou předány 29. května, nahráli speciální vystoupení a zúčastní se i předávání.

Článek

Slavnostní ceremoniál cen, které vyhlašuje Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI), odvysílá v hlavním vysílacím čase Česká televize. Předáváním bude provázet Ewa Farna. Vystoupí například Lenka Dusilová, Jaromír Nohavica, Monkey Business, Aneta Langerová či 7krát3 s Rytmusem. ČTK dnes o tom za pořadatele informovala Nikol Klevcovová.

Loni se předávání muselo přizpůsobit epidemiologické situaci, která narušila tradici živě přenášených galavečerů. Netradiční podoba se cenám Anděl pravděpodobně nevyhne ani letos. Zatím není jasné, odkud se a za jakých podmínek se bude přímý přenos vysílat.

„Rádi bychom letošním ročníkem navázali na vlídné přijetí předávání Andělů v minulém roce. I když nám loňské zkušenosti a pozitivní odezvy napověděly, jakým směrem bychom se mohli ubírat, chceme i pro letošek připravit originální a atraktivní formát pořadu,“ sdělila producentka cen Anděl Lucie Hájková.

Předávání nejstarších tuzemských odborných hudebních cen se loni mělo konat v pražském O2 universu, ale kvůli opatřením ohledně pandemie koronaviru se uskutečnilo bez diváků.

V souvislosti s třicetiletým výročím nabídnou Andělé také ohlédnutí za uplynulými ročníky. Samotný večer 29. května však bude patřit především letošním nominovaným.

Vzhledem k množství nominovaných interpretů a hudby, která se na tuzemské scéně v loňském roce zrodila, se pořadatelé rozhodli věnovat prostor umělcům i mimo televizní pořad. Vznikla tak série živých vystoupení nominovaných napříč andělskými kategoriemi. Záznamy se postupně objevují na facebooku a instagramu cen Anděl. Doplňují je i rozhovory, které jednotlivé umělce blíže představují.

Akademici v Andělech letos rozhodovali o vítězích ve 14 kategoriích a novém laureátovi Síně slávy. Čtyři nominace získala Lenka Dusilová za svou pátou sólovou desku Řeka. Po třech nominacích mají Tata Bojs s albem Jedna nula a Jaromír Nohavica s deskou Máma mi na krk dala klíč. Dvě nominace získala mladá písničkářka Amelie Siba či rappeři Viktor Sheen a Yzomandias. Celkově ve druhém kole hlasovalo 394 akademiků. Ceny, o nichž rozhodují odborníci z ČHA, doplní multižánrová cena popularity nazvaná Coca-Cola cena fanoušků.

V loňském roce všech šest nominací na Cenu České hudební akademie Anděl proměnil zpěvák a skladatel Vladimír Mišík. S deskou Jednou tě potkám uspěl ve čtyřech hlavních a dvou žánrových kategoriích. Do Síně slávy se ČHA poprvé v historii rozhodla uvést nehudebníka. Ve svých 84 letech do ní vstoupil hudební publicista a kritik Jiří Černý.

Reklama

Doporučované