Hlavní obsah

Norové evakuují 1300 pasažérů z lodi. Neovladatelně mířila k útesům

Norští záchranáři evakuují 1300 lidí z porouchané lodi.Video: Petr Juna, AP, Reuters

 

Reklama

Lodi Viking Sky se porouchaly motory, a tak byla díky silnému větru unášena k nebezpečnému úseku norského pobřeží. Plavidlo proto požádalo o evakuaci svých pasažérů do bezpečí.

Článek

Přibližně dva kilometry od pobřeží se posádce podařilo norskou výletní loď dostat pod kontrolu. Díky spuštěné kotvě a třem funkčním motorům se již plavidlo nepohybuje a nehrozí tedy akutní nebezpečí.

„Dáváme přednost tomu, aby lidé byli na pevné zemi než na palubě plavidla,“ řekl agentuře AFP velitel policejní operace Tor Andre Franck.

Na Viking Sky bylo přes 1300 lidí, z paluby je vyzvedává několik lodí a vrtulníky, které kyvadlově převáží cestující na pevninu. Podle dostupných informací zatím nejsou hlášena žádná zranění osob na lodi.

Signál nouze plavidlo vyslalo poté, co došlo k poruše motorů a moře v kombinaci s větrem o rychlosti 38 uzlů směřovalo neovladatelný kolos do oblasti Hustadvika, která je jedním z nejnebezpečnějších úseků norského pobřeží. Posádce se povedlo zprovoznit jeden motor a spustit kotvu, čímž pohyb zastavila. Nakonec se podařilo zprovoznit tři motory ze čtyř.

Reklama

Související témata:

Doporučované