Hlavní obsah

Notičky: Hniličkovy pohádky a pozoruhodná Tvrdíkova kamarádka

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Milan Hnilička.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy spouští newsletter, ve kterém Luděk Mádl každý čtvrtek provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání Notiček – pokud se vám budou líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Pojďme si dnes blíže posvítit zejména na dění v Národní sportovní agentuře (NSA). Intenzivně se o ni začíná zajímat i Poslanecká sněmovna. A zdaleka už nejen proto, že se předseda NSA Milan Hnilička producíroval na oslavě narozenin, jež se konala v jasném rozporu s protipandemickými opatřeními vlády.

Opoziční poslance zajímají konkrétní smlouvy NSA i utajená výměna Hniličkových místopředsedů. V poslední lednový pátek se na webu NSA bez jakéhokoli vysvětlení objevila nová jména, zmizeli Ivo Lukš s Michalem Janebou. A teď se na nás odtud usmívají Markéta Kabourková a také Soňa Bergmannová, žena se silnou agrofertně-faltýnkovskou minulostí.

Jak se tam ocitly? „Dlouhodobější rozhodnutí,“ vyjádřil se Milan Hnilička minulý týden pro Seznam Zprávy. V úterním Interview ČT24 se ale bývalý hokejový gólman vytasil s tvrzením, že asi týden před realizací odvolání za ním oba tehdejší místopředsedové přišli s tím, že chtějí skončit. Prý pro zklidnění situace.

„Možná jsme to mohli více komunikovat,“ vyjádřil se Milan Hnilička, který má obvykle plná ústa transparentnosti, ke snad nejutajovanější personální výměně dekády. A trvá na tom, že příslušné rozhodnutí učinil on, a ne premiér Andrej Babiš.

K vyjádření předsedy vlády, že v Národní sportovní agentuře probíhá audit, a že když nebudou jeho výsledky v pořádku, Hnilička skončí, pak předseda NSA zvesela zašveholil: „Tak nevím, jestli je to přímo audit. Prostě se nové místopředsedkyně seznamují se všemi smlouvami.“ O funkci se prý nebojí, ledaže by… „Věříme, že tam nesrovnalosti nejsou, leda by se snad prokázalo, že by tam bylo něco takového většího formátu.“

Takže když si to shrneme: Hniličkovo dlouhodobější rozhodnutí trvalo podle nové verze týden. A místopředsedkyně, které prý Hnilička ustanovil zcela podle své vůle, teď prohlížejí smlouvy. A když v nich najdou nějaký megaprůšvih, tak Hnilička, který si je prý sám a zcela dobrovolně vybral, poletí. Nikoli na olympijské hry, ale z funkce. Výborně. Alespoň tomu poslednímu závěru lze jistě věřit, to ostatní zavání zmatenou pohádkou plnou protimluvů.

Poslanec Jakub Janda (ODS) už ve Sněmovně interpeloval smlouvu NSA s firmou Moore Czech Republic, u níž si Hniličkův tehdejší místopředseda Ivo Lukš objednal za necelých 6 milionů administraci 10 000 dotačních žádostí. Podle Hniličky je to zcela standardní proces, který byl běžný i na Ministerstvu školství, jež sportovní dotační agendu zpracovávalo před NSA. Tedy lépe řečeno před firmou Moore CR. Zajímavé je, že ministr Robert Plaga o tom nic neví. A proti Hniličkovým slovům se ostře ohradil. Přeci jen je rozdíl najmout si za miliony externí firmu, anebo na výpomoc pár brigádníků, jak bývalo zvykem na MŠMT.

Pojďme se na společnost Moore, sídlící v pražském Karlíně, podívat blíže. Obchodní rejstřík v ní registruje dva jednatele a společníky, a to Petra Kymličku a Radovana Hauka. V oblasti poradenství jsou oba léta dobře známými figurami. V roce 2010 zmizel Kymlička jako duch z vrcholného vedení české pobočky renomované společnosti Deloitte. Na povrch, konkrétně do Lidových novin, tehdy prosáklo, že Kymlička výrazně nadhodnocoval výkazy. Vnitřní kontrola tehdy odhalila, že kreativně nadsazoval čísla – a firma najednou zjistila, že je všechno trochu jinak. Kymlička se následně odebral do společnosti BDO, v jejíž české pobočce se nakonec udělal takříkajíc „pro sebe“ a přejmenoval ji na Moore Czech Republic. A to společně se svým dlouholetým spolupracovníkem Radovanem Haukem.

A to není vše. Na pozici partnera se ve firmě Moore CR prezentuje Marcela Hrdá, manažerka se vskutku pozoruhodným životopisem. Jde o někdejší generální ředitelku České pošty, šéfku Soukupova vydavatelství Empressa Media, jeden čas i TV Barrandov. Úzké vazby ji pojí na Jaroslava Tvrdíka, nyní šéfa fotbalové Slavie. Pracovali spolu v ČSA i ve vedení firmy CEFC Europe, jejímž prostřednictvím měly do Česka plynout čínské miliardy, kterých ale nakonec bylo mnohem méně, než se slibovalo. Hrdá se angažuje v Czech Electronic Sport Association, tedy v jedné ze dvou organizací, které v Česku aspirují na organizaci esportu. A Marcela Hrdá se tím, že na něj chce peníze od státu. Nikoli však prý od Hniličkovy agentury. Vždyť to by přece byl vzhledem k zakázkám NSA pro Moore obrovský střet zájmů, že ano…

Oproti původnímu textu jsme opravili předchozí chybné tvrzení, že Marcela Hrdá řídí Českou asociaci esportu.

Kouzelník týdne: Pavel Vrba

Foto: Magion149

Pavel Vrba dovedl Spartu k vítězství nad Sigmou Olomouc

Lepší začátek ve svém novém sparťanském angažmá si fotbalový trenér Pavel Vrba nemohl přát. I když to tak zprvu vůbec nevypadalo, protože Pražané odehráli v Olomouci nanicovatý první poločas a krátce po pauze vyznívalo skóre pro Hanáky v poměru 2:0. Nicméně o přestávce v kabině Vrba tým natolik vybudil a strategicky vyladil, že i s pomocí vydařených střídání dokázala Sparta skóre otočit. Nutno dodat, že pomohl také brankář Nita, který dokázal úspěšně čelit i pokutovému kopu domácích.

Vrba vyvolal rozruch i poznámkou, že poté, co už zahájil jednání se Spartou, se mu ozval ještě jeden klub. Z českého prostředí mohlo jít smysluplně leda o jeho dřívější působiště, Viktorii Plzeň nebo Baník Ostrava. B bylo správně, zahlásily zákulisní tamtamy. Nicméně Václav Brabec, majitel Baníku, se hned zapřísáhl, že současný trenér Luboš Kozel má jeho plnou podporu. A že se tudíž Vrbovi s nabídkou neozval. OK. Baníkovce bude možná zajímat, že kdyby se snad na tom stanovisku něco měnilo, je prý teď prvním mužem na forhontu Pavel Hapal. Pokud si tedy nepočká na Sigmu Olomouc, kde by měl v létě údajně končit trenér Radoslav Látal, jehož lákají kluby z Polska.

Zásahy týdne

Řešení jménem Fousek. V glosáři jsem si dovolil nastínit, jak by se mohla vyvinout „politická“ situace uvnitř fotbalové asociace. A také spor o to, jak uspořádat volby na okresech.

Rozhovor s „Ivánkem“. Herec Petr Čtvrtníček, který kdysi ztvárnil Ivana Horníka, má o fotbale dodnes až překvapivý přehled. A dělat rozhovor s ním je čistá radost.

Spravedlnost pro Součka. I s exkluzivním hostem, velvyslancem ve Velké Británii Liborem Sečkou, debatovali kolegové v podcastu Angličan nejen o zrušené červené kartě české hvězdy West Hamu.

Co trefili jinde

Za revolucionáři stojí kapitál. Změny ve vedení českého fotbalu si nepřeje jen pár fotbalistů a herců, ale i silní podnikatelé včetně šéfů Livesportu či Rohlíku, kteří mohou chystané změny finančně podpořit. (Forbes.cz)

Mynář a fotbal. Když má kanonýr fotbalových Osvětiman problémy, zasáhne jeho spoluobčan a prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Ale zase to má háček, jak jinak. (Aktuálně.cz)

V Bartoňkovi bouchly saze. Zbrojovce Brno se v lize moc nedaří a její majitel Václav Bartoněk už se pěkně naštval na rozhodčí a hlavně na systém VAR. A tak napsal otevřený dopis předsedovi FAČR. (web klubu)

Díky za vaši přízeň, snad vás Notičky ani tentokrát nenudily. Tak za týden na shledanou!

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované