Hlavní obsah

Poslanci schválili nouzový stav do 23. prosince, před Vánoci se sejdou znovu

Foto: Shutterstock.com

Poslanci se kvůli nouzovému stavu znovu sejdou před Vánoci.

Reklama

V Česku bude pokračovat nouzový stav. Poslanci schválili jeho prodloužení jen do 23. prosince, před Vánoci musí vláda žádat znovu. Opozice byla proti. Neobjedeme se bez něj, řekli představitelé vlády.

Článek

Nouzový stav v Česku bude platit do 23. prosince. Poslanci se proto budou muset znovu sejít těsně před Vánoci, aby odsouhlasili jeho další prodloužení. „Všichni, kdo nechtějí nouzový stav, chtějí chaos,“ rozčílil se premiér Andrej Babiš po téměř šestihodinové debatě, která prodloužení nouzového stavu předcházela.

Nyní nouzový stav platil do 12. prosince. Vláda žádala jeho prodloužení o 30 dnů, tedy až do 11. ledna, to neprošlo. Většina opozičních stran se postavila proti jakémukoliv prodloužení. Nakonec opět rozhodli komunisté se svým návrhem prodloužení nouzového stavu o dva týdny, tedy do 23. prosince.

„Všichni víme, že jediným řešením je vakcína, a musíme do té doby zabránit tomu, aby se počet nakažených nezřízeně zvyšoval a předešli jsme dalším zbytečným úmrtím,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO), když předstoupil před poslance. Bez nouzového stavu podle něj není možné povolávat na pomoc vojáky, hasiče či studenty zdravotnických oborů a také rychleji nakupovat potřebné zdravotnické pomůcky a další materiál.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný předložil modely, které podle něj dost přesně odhadují vývoj epidemie. „Víme z nich, že k 15. prosinci, pakliže nedojde k nějaké zásadní změně, se bude počet nově diagnostikovaných osob pohybovat mezi pěti a 9,5 tisíce denně. Ke konci roku pak mezi pěti a 17 tisíci denně. Je to velký rozptyl a záleží v podstatě na tom, jakým způsobem se bude epidemie chovat. A ta se bude chovat podle toho, jak se budeme chovat my,“ vysvětlil Blatný.

Přesnost modelů ilustroval na predikcích pro uplynulý den, které počítaly se 6 tisíci nově nakaženými. „Reálné číslo bylo 5 800,“ uvedl.

Pokud bude stav udržitelný díky opatřením závislým na nouzovém stavu, počet nově diagnostikovaných lidí za prosinec se podle něj může pohybovat mezi 110 a 120 tisíci. „Pro srovnání, v říjnu to bylo 300 tisíc osob, v listopadu kolem 200 tisíc osob. Nyní záleží na tom, jestli budeme schopni aplikovat maximum korektivních opatření,“ vysvětlil ministr.

Ministerské modely už umí předvídat i situaci, kdy bude možné všechna opatření včetně nouzového stavu odvolat. „Konec bude tehdy, až budeme mít 3 500 nově diagnostikovaných na týden, tedy zhruba 500 za den. Tehdy se nejedná o komunitní šíření a není potřeba plošných opatření. Jsme od toho zatím poměrně daleko.“

Opoziční strany však hlasovat pro prodloužení nouzového stavu o další měsíc odmítly. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila ministrův návrh za „materiál na úrovni seminárky středoškoláka“, který podle ní jako odůvodnění nutnosti prodloužení nouzového stavu nestačí.

„My vám to říkáme pořád a vždycky vás žádáme o to, abyste svůj materiál zpracovali kvalitněji a abyste dávali jasnou odpověď na to, co konkrétně budete v rámci dalšího období nouzového stavu dělat pro zvládnutí epidemie. V tom materiálu to není zodpovězeno. Je možné vidět nástin vývoje, ale konkrétní věci, které budete přijímat, neobsahuje,“ ohradila se proti argumentaci ministra zdravotnictví i premiéra předsedkyně TOP 09.

Hlasovat pro prodloužení nouzového stavu odmítli i občanští demokraté, Piráti, Starostové a nezávislí, hnutí SPD, Trikolóra a nezařazení poslanci. Pouze lidovci přišli s návrhem prodloužení o jeden týden, avšak s podmínkou zvýšení vládní pomoci podnikatelům o 5 tisíc korun.

Menšinovou vládu ANO s ČSSD proto opět zachránili tolerující komunisté, kteří rozhodli o prodloužení o dva týdny. „Chcete nechat padnout vysílením zdravotní sestry? Opravdu si myslíte, že je to tak jednoduché na covidovém pracovišti? Možná, že vám to je jedno, je vám možná milejší jít do hospody než se podívat na ty, kteří na sobě od jara nesou tíži pandemie,“ rozčílil se předseda KSČM Vojtěch Filip na opoziční poslance.

Ve Sněmovně se nakonec sešly čtyři návrhy. Premiér žádal o prodloužení o 30 dnů (tedy do 11. ledna), komunisté do 23. prosince včetně, lidovci do 18. prosince s výše zmíněnou podmínkou zvýšení příspěvku pro živnostníky a také nezařazený poslanec Marian Bojko navrhl okamžité zrušení nouzového stavu k dnešní půlnoci.

Reklama

Doporučované