Hlavní obsah

Nová brigáda: stovka na hodinu, přesvědčovací talent nutný. A váš šéf možná bude prezident

Pokud jste neznámý zájemce o Hrad, musíte si zaplatit brigádníky, kteří vám seženou petici s podpisy.

 

Reklama

Zájemci o prezidentský post před sebou mají první těžký úkol. Sehnat lidi, kteří pro ně seberou potřebných 50 tisíc podpisů na petici.

Článek

A sběrače mohou dělat v zásadně dvě skupiny lidí. Buď brigádníci, kterým kandidát normálně zaplatí. Jde nejčastěji o studenty, kteří budou muset celý den postávat u stánku na náměstích a lákat kolemjdoucí k podpisu na petiční archy.

Druhou možností je, že kandidát má spoustu fanoušků, kteří ho zbožňují a rádi se stanou ochotnými dobrovolníky. Na to se zatím může spolehnout textař Michal Horáček.

„Už mám vytvořenou síť podporovatelů," říká Horáček. Sedm měsíců objíždí zemi a po každé besedě požádá své příznivce, zda by byli ochotni pro něj sbírat podpisy. „Teď je jich máme více než dva tisíce."

Výstřel, aby začali sbírat, dá až poté, co vstoupí v účinnost nový zákon vyžadující k podpisu i číslo občanky. To by mělo být počátkem dubna.

Naopak občanská iniciativa Kroměřížská výzva, která pomáhá hledat a podporuje nezávislé zájemce o Hrad, už podpisy sbírá - pro lékaře Marka Hilšera.

Úkol je to nesnadný: Sehnat 50 tisíc podpisů je třeba do začátku listopadu, tedy během sedmi měsíců. To znamená denně minimálně 240 podpisů. Podle zkušeností iniciativy z jiných petičních kampaní platí, že na jednom stánku na dobrém místě získáte denně padesát lidí na petici.

„To znamená, že budeme potřebovat každý den minimálně pět stánků na sběr na různých místech. Naše iniciativa z principu stojí na dobrovolnících," říká jeden z koordinátorů Kroměřížské výzvy Michal Majzner. "Odhaduji, že někteří lidé na jiných stáncích budou potřebovat v průběhu pěti měsíců i nějakou finanční podporu, protože je to opravdu hodně svého času, který tam musí strávit."

Standardní odměna v takových případech je stokoruna za hodinu, bude ale záležet také na úspěšnosti - jak bude vypadat denní výsledek.

Shánět podpisy na petici hodlá i obhajující Miloš Zeman, pro něhož by to měla zajišťovat Strana práv občanů. Problém by být neměl - stačí, když si vždy postaví stánek před kulturními domy, kde má prezident debaty během svých regionálních tour.

Reklama

Doporučované