Hlavní obsah

Nová čísla, jak podniká kancléř Mynář. Pronájem 30 tisíc ročně, z ubytování jdou miliony

Jaký je letos zájem o penzion kancléře Vratislava Mynáře?Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam získal údaje o hostech v penzionu, který v Osvětimanech provozuje firma Vratislava Mynáře. Také letos půjdou tržby za ubytování do milionů.

Článek

Penzion Malovaný, který má v Osvětimanech za 30 tisíc ročně pronajatý firma hradního kancléře Vratislava Mynáře, má letos velmi úspěšně rozjetou sezonu.

Za první polovinu roku, tedy ještě do začátku hlavní letní sezony, se tu ubytovalo nejvíc hostů za poslední čtyři roky. Zájem byl takový, že lze prostým propočtem říci: během tohoto období měl 41lůžkový penzion každý třetí den úplně plno.

Údaje o hostech získal Seznam od Městského úřadu v Osvětimanech. Společnost Clever Management totiž musí do městské kasy odvádět rekreační a ubytovací poplatky. Díky tomu se dozvídáme první reálná čísla, jak se podnikání společnosti Vratislava Mynáře v osvětimanském penzionu daří.

Sám kancléř jakékoli konkrétnější údaje odmítá sdělit a společnost Clever management donedávna neměla v rejstříku zveřejněny výroční zprávy. Už je sice doplnila, ale ve veřejném rejstříku nejsou dosud k nahlédnutí, protože je soud před vydáním kontroluje.

Čísla o tom, jak penzion vydělává, je dobré znát mimo jiné proto, že Vratislav Mynář podle svého tvrzení do dostavby investoval vlastní peníze.

„Má nemalá investice do něj se za mého života nikdy nevrátí,“ sdělil mimo jiné veřejnosti na YouTube kanále hradní kanceláře s tím, že mu stavba ani nepatří, má ji jen v pronájmu.

Stavbu penzionu Malovaný, která stojí na Mynářově pozemku, nejprve podpořily především veřejné dotace. Na hrubou stavbu dostal majitel – spolek Chřibák – 13 milionů korun od Ministerstva školství. A poté, co jej pronajal firmě Clever Management, dostala Mynářova společnost 6 milionů z evropských fondů.

Z Mynářových vyjádření plyne, že sám investoval dalších zhruba 25 milionů korun. Není to vyloučeno, i když v dokumentech souvisejících s dotací najdeme nižší čísla. Vedoucí odboru kontroly a plateb ROP Střední Morava Dana Koplíková uvedla, že celkové náklady projektu byly vyčísleny na 13,7 milionu. Z toho 5,99 milionu pak byla evropská dotace.

Kancléř Mynář už rozhovory na toto téma odmítá a uvádí, že vše důležité řekl ve zmíněném videu. „Jsem přesvědčen, že se nakonec prokáže, že jsme v ničem nepochybili, a naopak jsme státu pomohli zachovat investované prostředky,“ napsal Seznamu.

Seznam už získal a popsal smlouvu, podle níž si Mynářova firma penzion v současné době pronajímá od spolku Chřibák, v němž Mynář podle svých vlastních tvrzení působí jako hospodář. Firma Clever Management platí Chřibáku za nájem podle smlouvy zmíněných 30 tisíc korun ročně.

Nové údaje o počtu přenocování v penzionu Malovaný pak přináší také vhled do toho, kolik si společnost za polovinu roku 2019 mohla jen pronájmem pokojů zhruba vydělat.

Průměrná cena za jeden pokoj vyjde na částku okolo 750 korun na noc. Odhadem tak mohla celková tržba být 1,9 milionu korun.

Kolik turistů přespalo v penzionu

Přesnější údaje nejsou známy. Rovněž tak není známo, kolik firma inkasuje v penzionu za další služby – z provozu restaurace nebo wellnessu, které turistům dále nabízí.

Podle údajů, které společnost Clever Management poskytla Městskému úřadu v Osvětimanech, strávili od ledna do konce června 2019 hosté v penzionu celkově 2576 nocí, což je o 911 více než loni. Za posledních pět let byl tento údaj vyšší jen v roce 2015. A to jen díky vyššímu počtu turistů během zimní sezóny. Tehdy se počet přenocování vyšplhal za celý rok 2015 až na číslo 5653.

Celkově tak firma Clever Management mohla podle odhadů jen za platby od turistů za ubytování za poslední čtyři a půl roku utržit okolo 18 milionů korun. Penzion má Mynářova společnost pronajatý podle smlouvy na 15 let.

Čísla z diplomové práce

O tom, kolik penzion může přinést nájemci peněz, byly až dosud k dispozici jen údaje z veřejně dostupné diplomové práce Jana Podzimka, který pro Clever Management připravoval žádost o dotaci z Evropské unie.

Autor v diplomové práci rozebírá předpokládané provozní výdaje a příjmy ubytovacího komplexu.

Uvádí, že zatímco osobní náklady (mzdy), suroviny, energie nebo údržba ročně vyjdou na více než 2,85 milionů korun, příjmy mohou dosahovat 6,87 milionu korun ročně.

Cash flow (tok hotovosti ve firmě, neboli rozdíl mezi příjmy a výdaji), který je běžnou součástí účetní závěrky auditovaných společností, činí u tohoto projektu přes čtyři miliony korun za rok.

Reklama

Doporučované