Hlavní obsah

Úřad vyzval policii, ať si posvítí na dotaci pro Mynářovu firmu

Dotační úřad se v kauze dotace pro firmu Clever Management obrátil na policii.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Při kontrole šestimilionové dotace pro firmu Clever Management se objevily tak vážné pochybnosti, že se dotační úřad rozhodl obrátit na policii.

Článek

Do policejního vyšetřování případu dotace pro firmu Clever Management hradního kancléře Vratislava Mynáře se vložil Úřad Regionální rady Střední Morava, který této společnosti přiklepl šest milionů korun.

Důvodem je podle zjištění Seznamu podezření úředníků, že v této kauze došlo ke spáchání trestního činu.

Clever Management dostal v roce 2011 dotaci od tohoto úřadu na stavbu penzionu v Osvětimanech. Při nedávné kontrole tohoto projektu však úředníci narazili na nové pochybnosti, které byly natolik vážné, že sami podali podnět policii.

Seznam to zjistil z dokumentu, který mají k dispozici politici z Olomouckého a Zlínského kraje, kteří sedí ve výboru ROP Střední Morava.

„Úřad regionální rady je povinen v případě podezření na spáchání trestného činu, který souvisí s operací spolufinancovanou z rozpočtu EU, případ předat státnímu zástupci či policejnímu orgánu. Podnět k zahájení trestního stíhání byl Policii ČR odeslán dne 12. 6. 2019,“ napsali do tohoto dokumentu.

Jen pro přesnost, jde o podnět, aby policie začala případ vyšetřovat. Stíhání je až další fází policejního postupu, a to ve chvíli, kdyby někoho vyšetřovatelé obvinili.

Kvůli policejnímu vyšetřování ale dotační úřad nechce na otázky oficiálně odpovídat. Vedoucí odboru kontroly a plateb Dana Koplíková jen Seznamu uvedla, že se ke zmíněnému podnětu nemohou v tuto chvíli vyjadřovat.

Dotační úřad je však již druhý, kdo se po organizaci Transparency International kvůli dotaci pro firmu Clever Management obrátil na kriminalisty.

Dvě dotace za 19 milionů

Stavba v Osvětimanech získala dotace dvě. Nejdříve dostal spolek Chřibák 13 milionů korun od Ministerstva školství na ubytovnu pro sportovce. Za tyto peníze se postavila jen hrubá stavba se střechou a okny.

Další peníze už od ministerstva nedostal, i když je měl spolek Chřibák podle svého předsedy a místostarosty Osvětiman Otakara Berky přislíbené.

Pak do projektu vstoupil Mynář se svou firmou Clever Management. Ta v současné době penzion provozuje, i když tato budova podle katastru nemovitostí patří spolku Chřibák, v němž je Mynář podle svých slov hospodářem.

Dotační úřad uvádí, že firma Clever Management podepsala se spolkem Chřibák smlouvu o pronájmu na patnáct let (skončí v červnu roku 2026) a získala poté v roce 2011 i dotaci šest milionů korun z evropských fondů.

Kontroloři dotačního úřadu však nedávno zjistili, že Clever Management při vyplňování žádosti dvakrát neuvedl, že spolek Chřibák dostal dříve dotaci z Ministerstva školství.

„I když dle instrukce měl uvést, citace: zda současný projekt nedoplňuje jiný projekt, který je financován v rámci podpory veřejných zdrojů,“ stojí v dokumentu dotačního úřadu, který Koplíková vypracovala.

Mynářova firma dostala závěr kontroly

Podle podmínek k získání dotace z Ministerstva školství navíc nesměl spolek Chřibák objekt po dobu deseti let pronajmout. Tato lhůta uplynula až v říjnu 2018. Jenže k pronájmu stavby došlo už v říjnu roku 2009.

Kancléř prezidenta republiky natočil o případu této dotace vlastní zhruba desetiminutové video. Mynář v něm tvrdí, že jeho firma při žádosti o dotace nechybovala. Osvětimanský místostarosta Berka i Mynář v reportáži také tvrdí, že Ministerstvo školství spolek Chřibák o pronájmu penzionu dříve informoval.

Všechny svá zjištění dotační úřad odeslal i firmě Clever Management. Protokol z kontroly dostala tato společnost už na začátku června. Své námitky měla firma odeslat do 25 dnů. Tedy do konce června.

Co v protokolu z kontroly je a zda firma Clever Management na zjištění již reagovala, nechtěl Vratislav Mynář ani současný jednatel této společnosti Miroslav Červenka komentovat.

„Pokud je mi známo, řízení stále běží. Do jeho ukončení se k věci nemůže ani jedna ze stran vyjadřovat,“ napsal Seznamu Mynář.

„Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ prohlásil Červenka.

Zda kvůli pochybení bude muset Mynářova firma nějaké peníze vracet, nyní úřad i Ministerstvo školství prověřuje. A závěry zatím nejsou známy, protože kontrola ještě probíhá.

Reklama

Doporučované