Hlavní obsah

Nová fakta: COVID-19 se může přenášet i na 4 metry

Čínští vědci provedli studii konkrétního případu nakažení v autobuse.

Reklama

aktualizováno •

Nová čínská studie zjistila, že koronavirus COVID-19 může v uzavřených prostorách cestovat vzduchem až 4,5 metru daleko. To je podstatně více než původní bezpečná vzdálenost, která byla stanovena na 1–2 metry.

Článek

Studie z žurnálu Practical Preventive Medicine byla po vydání tohoto článku bez udání důvodu stažena. Článek budeme dále aktualizovat.

Studie čínských vládních epidemiologů publikovaná v Practical Preventive Medicine se zaměřila na modelový případ přenosu v autobuse v provincii Chu-nan, píše South China Morning Post. Jeden cestující nastoupil v době čínského nového roku do autobusu ještě před vyhlášením karantény. Studie došla k závěru, že nakazil celkem 13 lidí – devět ve zmíněném autobuse, další po přestupu. Z devíti se osm lidí nakazilo už během cesty a jeden člověk byl nakažen až 30 minut poté, co původní nakažený vystoupil z autobusu.

Podle kamerových záznamů původní nakažený nijak nekomunikoval s ostatními pasažéry. Většina pasažérů také neměla žádné masky. Nová fakta tak ukazují, že odhad bezpečné vzdálenosti se v některých prostorách může výrazně lišit.

„Může být potvrzeno, že v uzavřeném prostředí s klimatizací vzdálenost přenosu překračuje původně uznanou bezpečnou vzdálenost,“ píše se ve studii. Vědci také znovu zdůrazňují dostatečnou hygienu rukou, podle nové studie totiž virus může vydržet na povrchu až několik dní. Záleží převážně na typu povrchu a teplotě – v teplotách okolo 37 °C například na skle, v látce, na kovu, plastu nebo papíře může vydržet až tři dny. To zvyšuje riziko přenosu při dotyku povrchů, na které dopadly kapičky s virem, pokud se jich lidé dotýkají a následně se dotknou i svého obličeje.

Vědci také zjistili, že v autobusech, kterými původní nakažený cestoval, se nenakazil nikdo, kdo měl na obličeji ochranou masku.

Některé otázky ale studie nedokázala zodpovědět. Lidé sedící v bezprostřední blízkosti k nakaženému infikováni nebyli, i když byli nejvíce vystaveni aerosolům, které vir přenášejí. Soustředí se také na poměrně specifický případ. Vědci stále věří, že přenos vzduchem je za normálních okolností limitovaný, protože aerosoly relativně rychle klesají k zemi.

Autoři studie tak apelují také na autority, aby veřejnou dopravu uzpůsobily novým zjištěním. Klimatizace by měly být upraveny, aby se maximalizoval přísun čerstvého vzduchu. Vozy by také měly být čištěny jednou až dvakrát denně.

Na aktuální data o COVID-19 se můžete podívat v následující infografice:

Reklama

Doporučované