Hlavní obsah

Nová omezení pro hotely mají vedlejší efekt. Pomohla Airbnb a apartmánům

Foto: Sreality.cz

U podnikatelů roste obliba tzv. servisovaných apartmánů. Ilustrační foto.

Reklama

Služby jako Airbnb a apartmány těží z omezení vlády. Ta zpřísnila podmínky, za jakých se mohou v hotelích ubytovat lidé na pracovní výjimku. Řada podnikatelů a živnostníků je tak nemůže využívat a musí hledat alternativy.

Článek

Zpřísněná vládní opatření, která utužila pravidla pro ubytovávání lidí na služební cestě, pomáhá některým typům ubytování. Zejména službám jako je Airbnb nebo apartmánům se servisem, protože udělat si z hotelového pokoje kancelář je v současnosti těžší.

Než došlo ke zpřísnění podmínek, hotely se začaly přizpůsobovat podnikatelům na volné noze. Ti byli zvyklí pracovat z domu a částečně z kaváren nebo sdílených kanceláří a během pandemie začali místo toho hledat útočiště právě v hotelích a penzionech. Pronajaté pokoje začali využívat jako soukromou kancelář. Tím chtěli mít klid na práci mimo domov, ve kterém neměli dostatečný klid například kvůli dětem, které studují dálkově. Vyhnou se tak i riziku nákazy v coworkingových kancelářích.

V Česku „hotelové kanceláře“ nabízely třeba luxusní podniky v centru Prahy, menší hotel v centru Českého Krumlova, resort v areálu Lipna nebo třeba i zámek Savoia.

Servisovaný apartmán/byt:

Jde zpravidla o bytovou jednotku pronajímanou zprostředkovatelem v rámci krátkodobého ubytování. Cena za nájem ale zahrnuje i další služby, které majitel poskytuje. Může jít například o služby recepce, 24/7 asistenční služby, úklid, výměnu ložního prádla, ručníků a utěrek na nádobí, wi-fi nebo kabelové připojení v celé budově a vodného, vytápění, elektřiny.

Hotely pro lidi, kteří nechtějí pracovat doma, nabízí kromě internetového připojení a tichého prostředí i další služby. Výjimkou není svačina, oběd nebo naplněný minibar, samozřejmě za příplatek.

Někteří lidé si ovšem z takových „pracovních“ pobytů udělali rodinný výlet, případně sraz s kamarády. Vláda tak toto obcházení pravidel po čase zatrhla. K pracovnímu pobytu proto nyní potřebují povolení od šéfa či objednatele, navíc k tomu musí mít pádný důvod.

Jaké mají freelanceři možnosti?

Živnostníci, kteří nepatří mezi řemeslníky nebo nejsou dodavatelé nějakých produktů, mohou na ubytování v hotelu zapomenout. Jedinou možností, jak pracovat mimo domov, je kromě sdílených kanceláří pronajmutí bytu či pokoje přes Airbnb, případně pronájem chaty nebo chalupy. Kromě toho si mohou podnikatelé také rezervovat servisovaný apartmán (byt, ke kterému si lze objednat některé služby, například úklid). Tyto apartmány byly v oblibě během pandemie nemoci covid-19 i loni. Dokazují to data týkající se obsazenosti krátkodobých pronájmů.

Zatímco podle nástroje AllTheRooms byla obsazenost krátkodobých pronájmů v Praze během loňského roku v průměru 18 procent, o servisované apartmány byl větší zájem. Například průměrná loňská obsazenost servisovaných apartmánů Honest apartments byla téměř 60 procent.

„Naší hlavní klientelou jsou zejména obchodníci, podnikatelé hledající klid na práci a lidé, kteří cestují pracovně. Lidé se k nám vrací a opakovaně využívají naše služby. I tím se právě drží obsazenost na vysokém čísle. V závěru roku se jednalo až o 85 procent,“ říká Tomáš Wildt ze společnosti Vihorev Group, pod kterou patří značka Honest apartments. Podle Wildta hosté nyní tráví v servisovaných apartmánech v průměru 7 dnů.

Značka Honest apartments je zatím v tuzemsku jedna z mála, která službu servisovaných apartmánů nabízí.

Podle Wildta ale na trh vstoupí noví hráči a jejich počet poroste. Stejně tak se mohou tímto konceptem snažit oživit svůj byznys hoteliéři.

„Je jasné, že se bude muset hotelový trh změnit. Řada majitelů začne hotely prodávat, to můžeme vidět už nyní. Ti, kteří budou chtít pokračovat a nepodaří se jim znovu přilákat hosty, budou přemýšlet nad změnou konceptu. Právě servisované apartmány jsou pro ně jednou z alternativ,“ popisuje Tomáš Wildt z Vihorev Group.

„Jsem přesvědčena, že některé hotely ve velkých městech přistoupí k adaptaci na tento typ ubytování, případně začnou vznikat nové koncepty hotelů, kde hosté najdou mix tradičních hotelových pokojů a servisovaných apartmánů. Takové ubytovací zařízení může flexibilně reagovat na poptávku na trhu,“ dodává Radka Telyčková ze společnosti Pomáháme hoteliérům.

V regionech by naopak mohly ožít nabídky na krátkodobé ubytování v podobě Airbnb. Ti majitelé, kteří z nějakého důvodu nepronajali své prostory dlouhodobě, budou cílit právě na stejnou skupinu jako chalupy a chaty. Na rozdíl od celé chalupy jsou ale tyto nemovitosti vhodné i pro rodinu nebo jednotlivce. Dá se tak očekávat, že nové opatření po roce opět zvýší poptávku po této ubytovací platformě.

Reklama

Související témata:

Doporučované