Hlavní obsah

Koronavirus zabil open space. Majitelé kanceláří zmenšují a sdílejí

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Klasické kancelářské prostory procházejí změnou. Kvůli covid-19 si řada zaměstnanců zvyká na částečnou práci z domova. Firmy tak čelí nové výzvě a řada z nich bude měnit stávající kancelářské prostory.

Článek

Někteří majitelé nebytových prostor se chystají využít situaci na kancelářském trhu a staví nová coworkingová centra, případně své nevyužité prostory transformují právě na sdílené kanceláře.

Nájemci kancelářských budov totiž snižují využívanou plochu a budou v tom pokračovat i nadále. Velké prostory typu open space už totiž vyšly z módy a koronavirová pandemie změnila preference firem i samotných zaměstnanců.

„Řada firem zjistila, že může fungovat ve větší míře na dálku a nepotřebuje tak velké kancelářské prostory. Některé firmy se dokonce vzdaly svých prostor a přešly natrvalo na home office. K vidění tak bude zmenšování kanceláří a větší podíl sdílených prostor. Velkým trendem letošního roku bude změna klasických kanceláří za coworking či jiné flexibilní koncepty, které se dostávají do popředí,“ říká Tomáš Wildt ze společnosti Vihorev Group.

Potvrzují to i data společností JLL a Skanska, podle kterých se bude do roku 2030 flexibilním způsobem (servisované kanceláře, coworking a hybridní kanceláře) využívat celosvětově až 30 procent kancelářských prostor. Na konci třetího čtvrtletí roku 2020 dosáhl trh s flexibilními kancelářemi v Praze podle společné analýzy JLL a Skanska téměř 77 tisíc metrů čtverečních, což představuje zhruba tři procenta z celkové nabídky kancelářských ploch v metropoli.

Především menší společnosti si uvědomují, že platit dnes za vlastní kanceláře je velký luxus. „Zaměstnanci budou chodit do práce nadále jen omezeně, a proto je pro firmy výhodnější platit jen za pracovní místo. Současně to znamená příležitost pro majitele nemovitostí. Remodelace stávajících nevyužitých prostor na coworking je trend, který se už nyní objevuje i v menších regionech,“ dodává Wildt.

Z jazykové školy coworking

Nové sdílené kanceláře mohou vzniknout i z nutnosti, jak ukazuje příběh jazykové školy Confucius. „S příchodem pandemie jsme přirozeně přešli na vzdálenou výuku a učebny zůstaly nevyužité. Začali jsme proto přemýšlet, jak s prostory účelně naložit,“ říká Lucie Bold, majitelka jazykové školy. Nakonec došli k rozhodnutí upravit stávající prostory a na jejich místě zprovoznit coworking.

„Protože sami všechny prostory nevyužijeme, rozhodli jsme se pro tento model. Věříme, že mnoho menších firem a podnikatelů bude hledat vhodné zázemí. U nás si mohou pronajmout místo už od hodiny, vzít si stůl nebo celou místnost a využít ji dle vlastních potřeb,“ dodává Lucie Bold, která firmu pojmenovala dle jazykové školy Confucius Smart Office.

Přestože firma nabízí prostory teprve od začátku letošního roku, první zájemci už do prostoru chodí pracovat. Bold věří, že obsazenost bude rychle stoupat.

Specializovaný cowork jako příležitost

Trochu jiný příběh prožívá Markéta Kmoníčková. V pražských Dejvicích provozuje mezinárodní jesle pod názvem Cool Little School. A když se jí nabídla možnost převzít další prostory v domě, rozhodla se pro vybudování coworku pro aktivní rodiče.

„Propojujeme rodičovství a práci. Sedět po kavárnách nás nebaví, v kancelářích zase rušíme okolí. Proto jsme se rozhodli vytvořit cowork pro rodiče, který poskytne klid na práci a zároveň bezpečné prostředí pro děti, které tak budeme mít na dosah. Sami jsme potřebovali mít místo, které lidem na rodičovské dovolené umožní realizovat projekty a postupně se vracet do pracovního procesu,“ vysvětluje Kmoníčková.

O klienty se nebojí, jen se jí posouvá termín otevření. „Prostor jsme rekonstruovali svépomocí. Proto budeme otevírat až během těchto dní. Na druhou stranu jsme ušetřili nemalou částku a mezitím mohli našim stávajícím klientům představit tuto možnost,“ dodává. Díky tomu očekává, že budou mít brzy první návštěvníky.

Výhodou coworku je jeho bezobslužnost. Klienti se zaregistrují do systému, mohou libovolně přicházet a odcházet a systém podle přítomnosti mobilního telefonu sám rozezná, že jde o našeho klienta. Dokáže odemknout prostor, rozsvítit nebo vede časovou evidenci využití. Díky tomu je prostor bezpečnější a uživatelsky přívětivý.

Letošní rok ukáže, jak trvale se pandemické změny propíší do kancelářského byznysu. Lze očekávat, že menší a levnější kancelářské budovy zažijí v roce 2021 větší fluktuaci nájemníků. Obsazenost kanceláří se totiž bude měnit v závislosti na tom, jak se bude lepšit ekonomická stabilita firem a ty tak budou nabírat nové zaměstnance.

Všichni se však shodují na tom, že část změn už zůstane navždy, protože se zkrátka ukázalo, že tak lze pracovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované