Hlavní obsah

Táta nás vzbudil v půl desáté. To už voda natékala do domu

V Šumvaldu odhadují škody na obecním majetku na čtvrt miliardy korun.Video: Vlasta Macháčová, Jan Kozel

 

Reklama

Manželé Navrátilovi žijí v Šumvaldu roky. Starší dcera měla dnes dělat přijímací zkoušky na střední školu. Místo toho pomáhá odklízet nepořádek po velké vodě.

Článek

„Měli jsme postavenou týden novou pergolu, také krb a okrasnou zahradu,“ popisuje Petra Navrátilová, jak to u nich za domem vypadalo ještě včera odpoledne. Při pohledu na spoušť, kterou povodeň zanechala, se tomu jen těžko věří.

Voda přišla zničehonic, podle výpovědí místních to byly vteřiny, kdy napršelo nejvíc. „Když začalo pršet, šel jsem odvézt auta na kopec. Když jsem se vracel, voda už byla skoro pod okny. Domů jsem lezl oknem,“ říká Zdeněk Navrátil. Rodina uklízela až do čtyř do rána, v šest pak začínali znovu. „Spali jsme jen dvě hodiny, bude to nekonečné,“ doplňuje Navrátilová.

V pondělí odpoledne dorazil do obce statik, aby posoudil, nakolik jsou zaplavené objekty stabilní a bezpečné. Navrátilovi neměli štěstí. Jejich dům voda podemlela. Co bude dál, zatím netuší. Pro jistotu ale vystěhovávají veškeré věci a na čas půjdou bydlet k rodičům.

+8

S podobným problémem se v Šumvaldu a okolí setká několik dalších rodin. Podle statika Petra Lindovského je podemletá přibližně desítka domů. „Bude záležet na lidech, co dál s domy udělají, ale desítka jich má poškozenou statiku,“ vypočítává Lindovský.

Podobná byla situace i na druhém konci obce. „O půl desáté mě vzbudil táta, že jdeme nosit věci do druhého patra. To už se nám začínala dostávat voda do domu. V patře nakonec bylo zhruba dvacet centimetrů vody, úplně nám to zničilo podlahu,“ popisuje povodeň další z obyvatel Šumvaldu František Loutecký. Teď ho čeká rekonstrukce a budování podlahy. „Budeme se toho zbavovat minimálně do poloviny prázdnin,“ myslí si.

Na místě od večera zasahovali hasiči, pomáhali primárně evakuovat a zachraňovat obyvatele. V pondělí ráno potom začaly různé likvidační práce. „Z řeky vytahujeme auta, naplaveniny, snažíme se řeku znovu zprůtočnit,“ vysvětluje hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Na místě podle jeho slov pomáhá přes šest desítek profesionálních hasičů, doplňují je také ti dobrovolní.

Kvůli záplavám zemřela jedna osmačtyřicetiletá žena, jedna seniorka se pohřešuje.

Podívejte se na tragédii očima hasičů.

Přívalové deště zasáhly hlavně oblast Uničova a Šumpersko. Mezi nejpostiženější obce patří právě Šumvald a jeho místní část Břevenec, Uničov a jeho místní část Dolní Sukolom, Oskava a Dlouhá Loučka, kde voda mnohde dosahovala přes metr vysoko.

Radek Čekal z Českého hydrometeorologického ústavu dnes řekl, že za nedělní lokální přívalové deště a následné záplavy v severní polovině Olomouckého kraje může takzvaný train efekt. „Ten vzniká, když se bouřky tvoří na jednom místě a přecházejí stejné místo. Kvůli tomu na jednom místě napršelo místy až 100 milimetrů srážek za 24 hodin, zatímco původní předpoklad srážek činil ojediněle maximálně 60 milimetrů,“ uvedl.

Kraj chystá na pomoc obcím sbírku, podle hejtmana Ladislava Oklešťka budou škody obrovské. Jen v Šumvaldu odhadl starosta Josef Šenk škody na obecním majetku na čtvrt miliardy korun. Se škodou na soukromém majetku to může podle něj být až 500 milionů korun.

V Olomouckém kraji vedle Šumvaldu a jeho místní části Břevenec bleskové povodně napáchaly výrazné škody i v Uničově a jeho místní části Dolní Sukolom, Oskava a Dlouhá Loučka, voda tam mnohde dosahovala přes metr vysoko. Po jejím opadnutí dílo zkázy dovršilo bahno. Záplavy po přívalovém dešti se nevyhnuly ani výrobnímu areálu strojírensko-metalurgické společnosti Unex v Uničově-Brníčku na Olomoucku. Nejvíce postižena byla slévárna, méně strojírenské provozy. Výši škod firma zatím nevyčíslila.

Policie natočila jízdu zaplavenou obcí.

Následky přívalových dešťů pomáhá v Olomouckém kraji odstraňovat 160 hasičů, vyprošťují auta z koryt řek, čistí komunikace, propustky mostů a čerpají vodu ze stovek objektů. V Šumvaldu jim práce komplikují utržené cesty i mosty. V první fázi byla ale prioritou hasičů záchrana lidí uvázlých v autech nebo na půdách domů. Zachránili tak 30 lidí, dalších 30 evakuovali. Samospráva nyní zajišťuje pro obyvatele náhradní ubytování. V okolí Oskavy a podél stejnojmenného toku pokračuje pátrání po starší ženě z Oskavy na Šumpersku, pod kterou se utrhl břeh.

Když se ulice změní v dravou řeku.

Desítky domácností zůstaly po bouřkách bez elektřiny. Mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol uvedl, že velké výpadky ale hlášeny nebyly a energetici poruchy odstraňují.

Bouřky zaměstnaly hasiče také v Moravskoslezském, Jihomoravském a Pardubickém kraji a na Vysočině. Na severní Moravě a ve Slezsku měli nejvíce práce na Bruntálsku a Rýmařovsku. Mezi rýmařovskou místní částí Ondřejov a Dlouhou Loučkou, která patří do Olomouckého kraje, musela být kvůli sesuvům půdy a pádům stromů po vydatném dešti uzavřena silnice.

Podle vodohospodářů v povodí Moravy průtok v některých tocích vzrostl po prudkých srážkách a bouřkách až stonásobně. Většina toků byla v poledne už ale po kulminaci.

Reklama

Doporučované