Hlavní obsah

Nová svědectví: „Hamáček by od soudu odešel jak spráskaný pes,“ říká senátor

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček. Neskutečná hloupost a naivita, která škodí České republice, říká o jeho cestě do Moskvy senátor Václav Láska.

Reklama

Senátor Václav Láska Seznam Zprávám přiblížil, co se dozvěděl senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, před nímž vypovídali hosté o Vrběticích a okolnostech cesty Jana Hamáčka do Moskvy.

Článek

Cesta Jana Hamáčka do Moskvy se skutečně plánovala. Rozhodně nešlo o kamufláž, jak stále opakuje ministr vnitra a vicepremiér, ale o projev velké hlouposti a naivity, která mohla vážně uškodit České republice.

Tak hodnotí senátor Václav Láska vystoupení ředitele Vojenského zpravodajství Jana Berouna a dalších lidí na středečním jednání senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Výbor vedený senátorem Pavlem Fischerem si hosty pozval kvůli zjištění dalších podrobností, které se objevily v souvislosti s avizovanou cestou Jana Hamáčka do Ruska, a to v době, kdy vicepremiér stejně jako další představitelé státu disponoval informacemi, že za výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 stojí Rusko – konkrétně tým agentů ruské vojenské tajné služby GRU.

Ze slov senátora Lásky plyne, že výbor se dotazoval i na klíčovou schůzku ministra vnitra s představiteli bezpečnostních složek, které si Jan Hamáček pozval do své kanceláře 15. dubna. A kde podle svědectví získaných Seznam Zprávami hovořil o tom, že by v Moskvě znalosti o ruském útoku na Vrbětice využil při vyjednávání o dodávce milionu ruských vakcín proti covidu Sputnik V.

Konkrétně že by nabídl za dodávky uhlazení rodícího se mezinárodního skandálu.

„Víme, co se tam na tom jednání odehrálo, a to poměrně podrobně. Ale nemohu to reprodukovat, to bych se dostal za hranu toho, co můžu říct,“ uvedl o tom, co padlo na jednání senátního výboru, Václav Láska.

„Ale já to řeknu trošku jinak: Pokud by to samé, co zaznělo dneska na jednání výboru, zaznělo při soudních sporech, kterými pan vicepremiér vyhrožuje, tak je všechny do mrtě projede a odejde od toho soudu jak spráskaný pes,“ dodal senátor s narážkou na to, že Jan Hamáček podal kvůli zveřejněným informacím trestní oznámení na reportéry Seznam Zpráv a hrozí i podáním žaloby na vydavatele.

I když jednání výboru se uskutečnilo v důvěrném režimu, také další členové senátního výboru mluví o tom, že se v této věci dozvěděli zásadní informace, které Hamáčkovy motivy vyjasňují.

„A bylo to naprosto jednoznačné, že cesta do Moskvy měla od samého začátku jasně určený cíl, respektive dva cíle, a v žádném případě to nebyla kamufláž. Cíle byly konkrétní a ta cesta byla detailně připravovaná a měla být včetně delegace,“ říká například senátor Patrik Kunčar.

Ohlasy dalších členů senátního výboru přineseme v dalším textu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Václav Láska: Tvrzení, že Hamáčkova cesta do Moskvy byla kamufláž na Rusy, je lež.

Jaký závěr pro vás vzešel z vystoupení hostů k cestě Jana Hamáčka do Moskvy?

No pro mě ten závěr není nový, je vlastně starý. Je to potvrzení toho, co říkám celou dobu. A to je to, že pan vicepremiér Hamáček do Moskvy jet chtěl, že skutečně tu cestu vážně plánoval a jeho tvrzení o tom, že to byla kamufláž, je lež.

To uvedl, nebo potvrdil, senátorům ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun?

Tohle už vám takhle nerozpitvám, protože to si myslím, že už nemůžu – jednání bylo v důvěrném režimu, tudíž já vám nemůžu říkat, co kdo přesně říkal. Můžu vám říct jenom závěr, který si ze získaných jednání dělám a který je pro mě důležitý v dalších krocích.

Když tedy říkáte, že se vám potvrdilo, že Jan Hamáček chtěl jet do Moskvy, dovedete si představit, jak chtěl udělat avizovaný obchod se Sputniky, když už v té době disponoval informací o útoku ruských agentů na muniční sklady ve Vrběticích?

Možná jsem si trošku poupravil dojem na motivaci toho, co činí Jan Hamáček. Možná bych ho dnes už nenazval vlastizrádcem, ale neskutečně naivním hloupým člověkem, který škodí této republice pro svoji hloupost a naivitu. To prostě asi nemá v dějinách českých vlád obdoby, jak tento člověk smýšlí a co plánuje, nebo neplánuje. To kdybyste napsala do nějaké detektivky, tak vás s tím vydavatel vyhodí, že takovéhle blbosti by fakt nikdo nečetl. A on to chtěl realizovat v reálném životě.

Dobře, ale je podle vás – po informacích nabytých na jednání – možné, že by tam pan Hamáček jel a téma Vrbětice by vůbec při tom jednání nezaznělo?

Podle mě to možné není, znovu se vrátím k tomu, že motivace Jana Hamáčka vyplývá z jeho naivity a hlouposti, ale nepopírám, že výsledkem té naivity by bylo konání, které byste mohla nazvat vlastizradou, to by se mohlo stát. A myslím si, že dokonce by to bylo pravděpodobné, že by se to stalo, kdyby do té Moskvy letěl.

Potvrdilo se výboru i to, že plán letět do Moskvy museli Janu Hamáčkovi rozmluvit až představitelé bezpečnostních složek – a to právě na schůzce 15. dubna?

O tom jsme se nebavili, protože asi máme za to, že skutečnost, že mu ta cesta byla rozmluvená, už je dostatečně prokázaná, tudíž na to dodatečné otázky nepadaly.

Padla ve výboru přímo otázka na to, jestli na jednání 15. dubna pan Hamáček hovořil o tom, že chce do Moskvy nejenom jet, ale že tam chce jet s informacemi o Vrběticích operovat? Nějak je použít při uskutečnění toho, co avizoval sám na Twitteru? Tedy při vyjednávání o dodávkách vakcín Sputnik V nebo aby se summit Putin–Biden konal v Praze?

Zase už se dostáváme asi na hranu toho, co vám v tuto chvíli můžu říct. Já jsem skutečně vázán tím, že jednání bylo v režimu důvěrné. Asi vám mohu odpovědět jenom to, že víme, co se tam na tom jednání odehrálo, a to poměrně podrobně. Ale nemohu to reprodukovat, to bych se dostal za hranu toho, co můžu říct.

Ale já to řeknu trošku jinak: Pokud by to samé, co zaznělo dneska na jednání výboru, zaznělo při soudních sporech, kterými pan vicepremiér vyhrožuje, tak je všechny do mrtě projede a odejde od toho soudu jak spráskaný pes.

Myslíte si, že by měl pan Hamáček rezignovat?

Rozhodně. Jako už jenom pro tu naivitu a hloupost, kterou prostě prokázal. On je na postu, na kterém je nebezpečný České republice. My jsme z té věci mohli vyjít perfektně. Vyšli jsme z ní dobře. Znovu zopakuji, že postup vlády jako celku byl správný a má naši podporu. Ale ty vidle, které do toho hází Hrad a naivita pana Hamáčka, nám přidělaly úplně zbytečné problémy.

Láska: Pozvat bychom měli ministryni Benešovou a ředitele BIS

Na středeční jednání senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost byli pozváni ministr obrany Lubomír Metnar, bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný a ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Jak uvedl Václav Láska, senátoři si chtějí pozvat ještě další lidi, kteří by okolnosti Hamáčkovy cesty do Moskvy a postup vlády ve věci Vrbětic mohli přiblížit.

„Osobně si myslím, že bychom měli trvat na pozvání paní ministryně spravedlnosti, která se z dnešního jednání omluvila, a chtěli bychom po ní objasnit jednu zásadní věc. Proč ve veřejném prostoru operuje s tím, že je více vyšetřovacích verzí. Kde to vzala, co ji opravňuje k tomu mluvit, to je asi zásadní otázka, kterou na ni máme. A pak si myslím, že bychom minimálně formálně měli pozvat pana vicepremiéra Hamáčka,“ uvedl Václav Láska s tím, že osobně nevěří tomu, že by jeden z hlavních aktérů kauzy někdy do Senátu přišel.

Senátoři budou patrně diskutovat o pozvání policejního prezidenta Jan Švejdara, i když Václav Láska je spíše proti tomu. „Nerad bych mu komplikoval život a navíc to, k čemu on může mluvit, to už bylo řečeno z jiných hodnověrných úst a nemá smysl to dublovat.“

Podle Lásky by měl však na výbor přijít ředitel BIS Michal Koudelka.

Reklama

Doporučované