Hlavní obsah

Nová vlna EET spláchne suvenýry z infocenter měst a obcí

Večerní zprávy, středa 22. 2. 2017

 

Reklama

V informačních centrech měst a obcí dosud turisté nacházeli vedle mapek a pohledů i suvenýry od drobných místních podnikatelů. Jak zjistila redakce Seznam Zprávy, s druhou vlnou elektronické evidence tržeb může tento byznys skončit.

Článek

Samotná infocentra spadající pod obce jsou sice z evidence vyjmuta, jenomže suvenýry nejčastěji prodávají v takzvaném komisním prodeji - a ten už EET podléhá. Naprostá většina center si kasy napojené na evidenci nechce pořídit, místo toho přestane zboží přeprodávat. Podrobnosti v reportáži Petra Švihela ve Večerních zprávách v úvodu tohoto článku.

Okleštěný registr smluv

Poslanci se ve středu rozhodli vykuchat zákon o registru smluv, který doposud nařizoval státu, krajům, obcím a jejich firmám zveřejňovat všechny smlouvy nad 50 tisíc korun. Novela, která zásadním způsobem zúží počet těch, kteří musí smlouvy vkládat do databáze, prošla Sněmovnou o jediný hlas.

Rozhovor s expertem na registr smluv Michalem Bláhou.

Guantánamo, odškodné, sebevražedný útok

Britský muslimský konvertita Jamal al-Harith, o jehož propuštění z amerického vězení na základně Guantánamo se zasadila vláda někdejšího premiéra Tonyho Blaira, se odpálil v Iráku při sebevražedném útoku. Británie ho přitom za útrapy spojené s vězněním odškodnila jedním milionem liber - tedy v přepočtu třiceti dvěma miliony korun.

Bývalý vězeň z Guantánama spáchal sebevražedný atentát.Video: Josef Mačí

Reklama

Doporučované