Hlavní obsah

Nová výstraha meteorologů. V Beskydech naprší do pátečního rána 35 milimetrů

Foto: Hasiči SMK

Hasiči na Frýdecko-Místecku odstraňují popadané stromy.

Reklama

V Moravskoslezském kraji platí výstraha před povodněmi.

Článek

V Beskydech bude během dneška a noci dál pršet, i když déšť nebude už tak vydatný jako v uplynulých dnech.

Do pátečního rána spadne v oblasti dalších až 35 milimetrů srážek. Řeky odvodňující Beskydy mohou během noci znovu stoupat a nelze vyloučit, že krátkodobě překročí první povodňový stupeň, ojediněle i druhý. V aktuální výstraze to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V moravskoslezských okresech Frýdek-Místek, Karviná a Nový Jičín platí nyní povodňová bdělost. Na Frýdecko-Místecku a Karvinsku se od večera změní povodňová bdělost na závažnější pohotovost, a to do pátečních 15:00.

Extrémní počasí na severu Moravy.Video: Zuzana Lachnitová

Vydatné srážky v posledních dnech podle meteorologů výrazně nasytily povodí v oblasti Beskyd. Hasiči měli kvůli vytrvalému dešti a silnému větru ve středu a v noci na dnešek desítky zásahů. Některé toky v kraji dosáhly nejnižšího stupně povodňové aktivity, tedy povodňové bdělosti, voda v posledních hodinách spíš pomalu klesá.

Pršet ale bude dál, i když s menší intenzitou. „Vlivem dotoku budou stoupat a postupně kulminovat hladiny na středních a dolních částech povodí. Hladiny na tocích odvodňujících Beskydy mohou v noci na pátek znovu stoupat a vzhledem k předchozím srážkám a silnému nasycení povodí nelze vyloučit opětovné krátkodobé překročení prvního stupně povodňové aktivity, ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity,“ konstatuje výstraha ČHMÚ.

Reklama

Doporučované