Hlavní obsah

Nová zbraň proti agresivní rakovině. Injekce snižují recidivu Hodgkinovy choroby

V Číně uvedli na trh prostředek léčící rakovinu lymfatického systému.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Čína uvedla na trh nový prostředek na léčbu Hodgkinovy choroby. Sintilimabová injekce má větší procento úspěchu při léčbě opakovaných onemocnění zhoubným nádorem napadajícím lymfatický systém než standardní léčba chemoterapií. Čínští vědci teď pracují na dalších studiích, kde zkoumají, zda by injekce mohla léčit i další typy rakoviny jako je karcinom plic nebo jater.

Článek

Hodgkinův lymfom nebo také Hodgkinova choroba je systémové zhoubné nádorové onemocnění napadající lymfatické tkáně. Nejčastěji se projevuje mezi 20. a 30. rokem života, projevit se ale může i po padesátce.

Podle prestižního lékařského časopisu The Lancet je standardní léčba chemoterapií a kombinovanou terapií vysoce efektivní při léčbě této nemoci a většina pacientů je díky nim vyléčena. Bohužel recidivě nemoci většinou nezabrání.

Podle Š' Jüan-kchaje, viceprezidenta onkologické kliniky spadající pod Čínskou akademii lékařských věd, se u 80,4 % pacientů, kteří opakovaně trpí nemocí nebo špatně reagují na standardní léčbu, projevily pozitivní výsledky po léčbě právě sintilimabovou injekcí. Š' dodal, že jelikož je lék stejně bezpečný jako ty, které jsou do Číny dováženy, bude nový prostředek na trhu dostupný za nižší cenu.

„Imunologická terapie je způsob, jak zabíjet rakovinné buňky mobilizací T-lymfocytů a dalších imunitních buněk, zatímco tradiční cílené a cytotoxické léky přímo zabíjejí rakovinné buňky,” vysvětlil Š' Jüan-kchaj funkci nového léku pro agenturu Reuters.

Čínští vědci dále pracují na 20 klinických studiích, které by mohly doporučit použití sintilimabové injekce i na další typy rakoviny – jako je karcinom plic nebo jater.

Reklama

Související témata:

Doporučované