Hlavní obsah

Nové krabičky cigaret: Ženám vadí fotky dětí, mužům zdevastované orgány

 

Reklama

Krabičky cigaret bez odstrašujících fotek od čtvrtka už na českém trhu nekoupíte. Odradit to má hlavně ty, kteří s kouřením začínají.

Článek

Zakrývání fotek na krabičkách, přendávání cigaret nebo vybírání méně odstrašujícího obrázku. Pokud se kuřáci nechtějí na svých krabičkách cigaret dozvědět, co všechno jejich zlozvyk může způsobit, nezbývá než zavřít oči nebo najít nějaký jiný způsob, jak se drastickým informacím vyhnout.

Každopádně v obchodech už cigarety bez fotografie ilustrující následky kouření od čtvrtka nenajdete.

Podle trafikantky Jany Borkovcové z pražského Smíchova vadí fotky, na kterých jsou obrázky dětí, hlavně ženám. Muži jsou pro změnu hákliví na obrázky kouřem zdevastovaných orgánů.

Někteří kuřáci ovšem berou i nová pravidla s nadhledem. Zatím. „Chodí sem paní, která si vybírá obrázky, kvůli tomu, že si sestavují s kamarádkami pexeso,“ řekla Seznamu trafikantka.

Každopádně smysl zákona o potravinách a tabákových výrobcích, který zákaz „čistých" krabiček i na českém trhu podle evropské směrnice definitivně zakázal, byl ale jiný: Zákonodárci si od nových pravidel slibují hlavně méně začínajících kuřáků.

Graf kouření.

V Evropské unii podle posledních průzkumů kouří každý čtvrtý. Česká republika se na žebříčku počtu kuřáků umístila na 8. místě. Cigarety u nás kouří podle Eurostatu skoro třetina Čechů.

Reklama

Související témata:

Doporučované