Hlavní obsah

Nové Město na Moravě plánuje vytvořit místo pro drobné podnikání

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nové Město na Moravě se chystá přeměnit chátrající areál v Soškově ulici v lokalitu určenou pro drobné podnikání. Akce zhruba za 27 milionů korun je podle webu města největší investicí v městském rozpočtu schváleném pro rok 2021.

Článek

S přípravou centra služeb a řemesel začne radnice jen v případě, že na něj dostane dotaci z programu na regeneraci brownfieldů. „Zatím jsme vedli s CzechInvestem konzultace, předběžnou žádost (o dotaci) budeme dávat do konce roku,“ uvedl novoměstský starosta Michal Šmarda (ČSSD). Pokud město dotaci dostane, vezme si kvůli financování akce krátkodobý úvěr 20 milionů korun.

Cílem podle starosty není přivést do města velkou firmu nebo montovnu. „Jde spíš o to, aby se ty malé firmy, které jsou tady na Novoměstsku, mohly rozvíjet. Protože to jsou časté stížnosti v Novém Městě na Moravě, že je tu nedostatek prostor pro růst místních firem,“ řekl.

Přibližně tříhektarový areál naposled využívaný zemědělským podnikem vykoupilo město před čtyřmi lety. Některé budovy tam jsou ve špatném stavu a bude potřeba je zbourat, jiné by podle starosty mohly sloužit pro další podnikání. Investice se budou týkat i přístupové komunikace, kompletně tam je třeba udělat technické sítě. „Od vodovodu a kanalizace přes elektriku až po datové rozvody,“ uvedl Šmarda.

Desetitisícové Nové Město na Moravě plánuje pro rok 2021 investice za 89 milionů korun. Zaplatit je kromě zmíněného úvěru plánuje i pomocí 26 milionů ze svých úspor. Nový roční rozpočet v pondělí schválilo zastupitelstvo s celkovými příjmy 249,8 milionu korun při výdajích 295,8 milionu.

Rozpočet už podle Šmardy počítá s předpokládaným snížením příjmů asi o 14 milionů korun kvůli změnám daní navrženým premiérem. Neobsahuje ale dopad daňové slevy, již Sněmovna minulý týden schválila navíc na návrh zástupce Pirátů.

Reklama

Doporučované