Hlavní obsah

Nové Město nad Metují podporuje koupi místního zámku státem

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Nové Město nad Metují na Náchodsku podporuje koupi místního soukromého zámku státem. Vyplývá to z dopisu, který poslal novoměstský starosta Petr Hable premiéru Andreji Babišovi a členům vlády.

Článek

Zámek nabízejí ke koupi potomci šlechtického rodu Bartoňů z Dobenína. Babiš v červnu zámek navštívil a vyjádřil se, že by stát měl zámek koupit. Stát má na zámek, který je národní kulturní památkou, předkupní právo.

Případný nový vlastník zámku bude mít podle starosty ve městě i v regionu zásadní vliv na oblast zachování kulturního dědictví, na cestovní ruch a na celkové jméno a vizitku Nového Města nad Metují. „Vámi přednesený směr vývoje, tj. případný odkup státem, tedy všichni vítáme,“ napsal starosta premiérovi. Současně mu nabídl spolupráci města při jednáních o koupi zámku. Zprávu o tom, že stát bude zvažovat koupi zámku, Novoměstští podle starosty přijali s velkým ulehčením.

„Je to unikátní, bylo by dobré, kdyby zámek zůstal v rukách státu,“ řekl Babiš 22. června při návštěvě zámku. Současným majitelem zámku je Joseph Michael Barton Dobenin, k prodeji ho vedou osobní důvody, řekl novinářům. Podle něj bude nejlepší pro zámek, když bude v rukou státu.

Ministerstvo kultury se následně vyjádřilo, že případná koupě zámku v Novém Městě nad Metují nyní nepatří mezi priority ministerstva. Mluvčí úřadu uvedla, že ministerstvo může těžko uvažovat o koupi zámku za 300 milionů korun, když mu aktuálně chybí v rozpočtu více než miliarda korun.

Zámek je výjimečný především přestavbou z první poloviny 20. století, o níž vypovídají interiéry, které nesou stopy známých umělců té doby. Národní památkový ústav proto podle své ředitelky Nadi Goryczkové doporučil ministerstvu kultury, aby zámek přešel do rukou státu.

Zámek v Novém Městě ročně navštíví okolo 22 000 lidí. Zahrada má ještě vyšší návštěvnost. Bartoňové z Dobenína jsou jedním z nejmladších šlechtických rodů.

Po roce 1948 přišli Bartoňové o veškerý majetek a Václav Bartoň s manželkou a dvěma syny Václavem a Josefem emigroval, rodina nakonec našla azyl v Kanadě. V roce 1992 získal v restituci zámek zpět mladší syn Václava Josef. V roce 2013 předal rodinný majetek, tedy i zámek, svému synovi Josephu Michaelu Bartonovi Dobeninovi.

Reklama

Doporučované