Hlavní obsah

Nové mutace jako největší strašák. Německo plánuje zavřít hranice

Foto: Profimedia.cz

Okolí Braniborské brány v Berlíně, které jindy bývá plné lidí.

Reklama

Nové nakažlivější mutace koronaviru se i nadále šíří světem. Německo kvůli obavám z nich plánuje téměř úplný zákaz vstupu z vybraných oblastí. Podle tamního ministra vnitra je země ochotna jednat navzdory postupu Evropské unie.

Článek

Německo chce jednat a přivřít své hranice, i kdyby Evropská unie s takovým postupem nebyla zcela srozuměna. K tomuto kroku může přistoupit už dnes.

„Abychom ochránili naše obyvatele, nemělo by docházet ke vstupu do země z oblastí, kde nové varianty koronaviru nejsou pod kontrolou,“ nechal se ve čtvrtek slyšet německý ministr vnitra Horst Seehofer o jednáních, která v zemi probíhají. „V blízké době nemůžeme očekávat řešení Unie, které se shodne s naším očekáváním, čili připravujeme opatření na úrovni národní.“

Seehofer slíbil, že Německo bude ve svých plánech pokračovat, i kdyby Evropská unie jako celek s takovými opatřeními nesouzněla. Státy, pro jejichž cestující by měl zákaz vstupu do země platit, jsou Velká Británie, Portugalsko, Brazílie a Jihoafrická republika. Omezení by se však nemělo týkat přepravy zboží a zdravotnického materiálu, informuje agentura Reuters.

O cestování v Evropě se dočtete více zde:

Německé prohlášení přišlo v době, kdy o společném a koordinovaném postupu, pokud jde o mezinárodní cestování, diskutují evropští ministři vnitra. Evropa zatím vede seznam zemí, ze kterých mohou cestující vstoupit na území bloku bez negativního testu či podstoupení karantény. Ten momentálně zahrnuje Austrálii, Nový Zéland, Singapur, Rwandu, Jižní Koreu, Thajsko a za podmínky vzájemnosti také Čínu.

Pro jednotlivé hranice si ovšem pravidla mohou stanovit členské státy samy. Belgie se v týdnu uzavřela všem nepodstatným cestám ze zahraničí, a to jak po moři, tak vzduchem i po zemi. Portugalsko se zvyšujícími se čísly nakažených i úmrtí zase od pátku na dva týdny uzavírá hranice se Španělskem.

Uzávěru hranic řešilo i Švédsko, které prodloužilo zákaz přicestování turistů z Dánska. Švédové pak bez pádných důvodů mají od tohoto týdne uzavřenou cestu na finské území. Nově se například i Nizozemsko rozhodlo „odříznout“ příchozí lety ze Spojeného království, Jihoafrické republiky a Jižní Ameriky, informuje britský list The Guardian.

Evropská unie se snaží vyhnout dění, ke kterému došlo na jaře minulého roku, kdy se jednotlivé vlády rozhodly uzavřít hranice pro vstup z jiných regionů, což vyvolalo cestovní a ekonomický chaos. Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela jsou proto jednotlivé vlády za daných podmínek pro zachování otevřených vnitřních hranic bloku.

Jedním z opatření, na která by měl být kladen důraz, je omezení nezbytných cest mimo státy. S tím souhlasí i Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise, podle které by se kromě potřebných pracovníků a řidičů nákladních vozidel měli zbylí cestující od výjezdů odradit.

„Musíme se pokusit zpomalit šíření nových mutací v Německu. To ale může fungovat jen v případě, že půjde o celoevropský přístup, jelikož nežijeme na izolovaném ostrově,“ cituje The Guardian upozornění Sandry Ciesekové, profesorky virologie z Univerzity Johanna Wolfganga Goetheho ve Frankfurtu.

S příchodem první vlny se Německo podle agentury AFP vyrovnalo relativně dobře, poslední měsíce jsou však pro zemi zkouškou. Přísnější opatření tamní vláda zavedla v listopadu, v prosinci pak v omezeních ještě přitvrdila, když zavřela školy a obchody, které neprodávají nezbytně nutné zboží. Aktuální opatření mají trvat alespoň do poloviny února.

Za čtvrteční den v Německu přibylo přes 14 000 nových pozitivních testů a více než 800 lidí s covidem-19 zemřelo, informoval Institut Roberta Kocha, který situaci mapuje. Již druhý den v řadě navíc země eviduje méně než 100 nových případů infekce na 100 000 obyvatel, a to poprvé za poslední tři měsíce.

Reklama

Doporučované