Hlavní obsah

Nové patrové autobusy vyjedou do ulic Ostravy 1. listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dva nové patrové autobusy vyjedou do ulic Ostravy 1. listopadu. Budou jezdit na lince 78 mezi Porubou a průmyslovou zónou v Hrabové.

Článek

V letní sezoně je Dopravní podnik Ostrava (DPO) nasadí na speciální turistickou linku č. 88, která spojí Dolní oblast Vítkovic a ostravskou zoologickou zahradu. Ostrava se tak stane prvním městem v České republice, kde budou jezdit dvoupodlažní autobusy na běžné lince. „To není událost jen pro dopravní podnik, to je událost pro celé město i region. Pevně věřím, že se oba doubledeckery brzy stanou dalším symbolem Ostravy a že si je naši pravidelní cestující i turisté oblíbí,“ prohlásil generální ředitel DPO Daniel Morys.

Autobusy Scania mají pohon na zemní plyn. „Ani v tomto případě jsme neslevili z našeho dlouhodobého cíle, kterým je ostravská MHD bez dieselu,“ uvedl Morys.

Autobusy přišly na 28,6 milionu korun. Jsou dlouhé 12,3 a vysoké čtyři metry. V dolním podlaží mají 13 a v horním 55 míst k sezení. Jsou vybaveny klimatizací, wi-fi, kamerovým systémem či USB konektory.

Doubledeckery se měly v ostrém provozu objevit už 1. července. Zpoždění jejich dodání zavinila koronavirová pandemie, kvůli níž měla španělská pobočka Scanie odstávku provozu.

„Dolní oblast Vítkovic i zoo jsou nejnavštěvovanější atrakce v našem kraji a dopravní podnik nás svým nápadem s doubledeckery ještě více propojil,“ uvedl ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela.

Reklama

Doporučované